Vorig jaar ben ik voor het eerst met m’n oud studiegenoot en medetuinprofessional Caroline naar de Tuinprofessionaldagen geweest. Dit was ons goed bevallen, dus dit jaar gingen we opnieuw nieuwsgierig op pad. Wat me van gisteren voornamelijk nog bezighoudt is het afsluitende gesprek met de 4 hoveniers/ tuinprofessionals. Wil ik daar wat mee? Kan ik daar wat mee als tuinblogger? Blijkbaar zijn veel tuinmensen redelijk bescheiden of introvert. Is dat de reden waarom ik me er ook zo in thuis voel? Herken je dit ook? Lees verder voor het gehele verslag en waarom dit me bezighoudt. Ik zou het leuk vinden als je een reactie stuurt naar aanleiding van mijn ervaringen, die ik in dit artikel met je ga delen.

Vroeg opstaan

Om 5.15 ging mijn wekker, ik ben wel wat gewend maar dit vond ik toch wel erg vroeg. Echter na wat ik vorig jaar allemaal gehoord en gezien had, was het me zeker de moeite waard. Om 6 uur Caroline opgehaald bij de Carpoolplaats en samen naar Bussum doorgereden waar de tuinprofessionaldagen plaatsvonden. Op een mooie locatie, theater Spant! in Bussum parkeerden we nog voor 7 uur. Vanaf 7 uur konden we aanschuiven voor het ontbijt. Goed geregeld en met een goed gevulde maag gingen we om 8 uur van start met de opening door Harm Edens.

Harm Edens opent tuinprofessionaldagen

Leuke opening, goede grapjes, vooral de interactie met publiek en voorzitter was erg leuk. Engelse tuinen bezoeken is een hobby van hem. Hij vertelde over de goede doelen en maatschappelijke organisaties waar hij bij betrokken is. Met het WNF is hij op diverse plekken bij bijzondere gebeurtenissen geweest.

Hij had het over het speldje wat hij draagt als SDG Supporter. SDG, de Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelen, bestaan uit 17 doelen en 169 targets die de wereld tot een ‘betere plek moeten maken in 2030’.

En daarnaast noemde Harm de organisatie ‘Katapult’, een netwerk van meer dan 300 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Doelstelling is om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij te verbeteren. Dit doen ze door een netwerk op te bouwen om ontmoetingen te organiseren en stimuleren, kennis te delen en vergroten, maar ook met individuele ondersteuning.

Harm Edens is betrokken bij The Raindance Project, de organisatie justdiggit organiseerde in 2019 drie muziekevenementen in Kenia, Tanzania en Nederland. Justdiggit ontwikkelt positieve, wereldwijde, on- en offline bewustwordingscampagnes en onderwijsprogramma’s om een hele generatie te inspireren en activeren om onze planeet af te koelen. The Raindance Project gelooft dat muziek een cruciale rol kan spelen bij het verspreiden van de boodschap over het vergroenen van onze planeet. Om die reden organiseren ze iedere twee jaar een serie van evenementen op meerdere plaatsen in de wereld om de boodschap van vergroenen en afkoelen bij een groter publiek bekend te maken. 

Nanoplastic is een van de zorgen die Harm Edens terecht benoemde. Recent onderzoek laat zien dat piepkleine plastic deeltjes zo’n beetje overal zijn terug te vinden: in de lucht, de zeeën en rivieren, de bodem, in planten en dieren. Over de risico’s is nog niet zoveel bekend. 

Michiel Huisman, tuinontwerper en kunstenaar

Michiel Huisman, tuinontwerper en kunstenaar

Vervolgens gaf Harm Edens het stokje door aan Michiel Huisman. Michiel Huisman is een Nederlandse kunstenaar en uitvinder van onder andere muziekinstrumenten, volgens Wikipedia. Ook is hij de bekende ontwerper van het Maankwartier in Heerlen. In het maankwartier zijn winkels, kantoren, woningen, een hotel, twee parkeergarages en het Centraal Station van Heerlen. In dit project worden bijzondere en doordachte toepassingen gebruikt. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van een ingenieus ondergronds kratjessysteem, waardoor de 12 dertig tot veertig jaar oude honingbomen van water worden voorzien.

Hij nam ons in een rap tempo mee vanaf de jaren 0 tot aan heden. Hoe vroeger spullen, zoals meubels, maar ook gebouwen duurzaam en met aandacht werden gemaakt en daarmee dus ook duurzaam konden worden gebruikt. Naar de economie van heden, waarbij de spullen gemaakt worden voor korte tijd of gebruikt worden voor een korte periode. Terecht merkte hij op dat een stoel uit de jaren 60, nu nog steeds gewaardeerd wordt en tevens in te passen is in de huidige vormgeving.

Het boek ‘Donut Economie’ van schrijfster Kate Raworth benoemt hij als inspirerend. In het boek tekent ze een routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Als je geïnteresseerd bent, kun je via bol.com het haar boek bestellen: Donut Economie.

Kennissessies

Vervolgens na een kop koffie, thee of verantwoorde fruitjuice, begonnen de kennissessies. Hierbij was de keuze te maken uit de volgende:

 • Klimaatbestendig bodembeheer
 • Verkopen aan prijskopers door effectief onderhandelen
 • Terrasoplossingen in een duurzame tuin! Van steen tot bamboe
 • Van Chloorbad naar natuurbad, hoe fix je dat?
 • Sterke beplanting voor in de tuin
 • Tuinverlichting aansturen met een app
 • Duurzaam werken in projectmanagement
 • Alle schoolpleinen groen. Zo doe je dat!
 • Hoorcollege geluidsoverlast bestrijden: Hoe hou je herrie uit de tuin!
 • Kennissessie over voegmiddelen. Welke keuzes zijn er, waar moet ik op letten?
 • Drone Experience

In totaal was de keuze van 4 uit bovenstaande opties, 2 voor de lunch en 2 na de lunch.

Kennissessie 1 Klimaatbestendig bodembeheer

Dhr. Oosterkamp van Ecostyle nam ons mee in de bodem. Een redelijk ingewikkeld maar wel interessant verhaal over hoe bodembeheer zorgt voor de ontwikkeling van flora en daarmee ook fauna. De visie van Ecostyle is gebaseerd op de organische kringloop. Dit houdt in dat organisch materiaal in de bodem door levende organismen wordt afgebroken tot voeding die de plant op kan nemen. Behalve levende insecten en wormen, zijn micro-organismen hierin belangrijk. Dit zijn schimmels, gisten, bacteriën en protozoa. Zij zorgen voor de afbraak van organische stof naar mineralen. Een van de belangrijkste schimmels is de Mycorrhizeaschimmel. Deze kan ervoor zorgen dat het worteloppervlak waarmee de voedingsstoffen worden opgenomen tot wel 9 x vergroot wordt. De mircro-organismen tezamen hebben een positieve invloed op

 • De structuur van de bodem
 • De opname van water- en voedingsstoffen
 • De wortelgroei
 • De weerbaarheid en vitaliteit van de plant

Het weerstandsvermeerderend effect van een gezonde bodem heeft gevolgen voor het vochtgehalte in de bodem: 1% meer organische stof leidt tot 4% meer vocht in de grond!

Alle schoolpleinen groen

Kennissessie 2 Alle schoolpleinen groen. Zo doe je dat!

Anno Kuindersma van ANNO 2000 en stichting springzaad stelde zich voor. Hij is eigenaar en tuinontwerper van ANNO 2000. Momenteel houdt hij zich bezig met de opdracht in Gelderland om voor 2025 de schoolpleinen groen te krijgen. Kinderen ontwikkelen zich beter als ze ook in de natuur vertoeven. Door spelen in het groen krijgen ze extra vaardigheid fysiek, maar ook mentaal zoals bijvoorbeeld probleemoplossend gedrag. Hij liet hiervoor een stukje uit het Klokhuis zien van Professor Erik Schender, neurowetenschapper.

Organisatie Springzaad is een zelfstandige stichting die het belangrijk vindt dat kinderen buiten, op natuurrijke en speelse plekken kunnen spelen en zo rijke ervaring op kunnen doen. Ze organiseren onder andere workshops, studiedagen, cursussen en excursies gericht op het vergroten van kennis, kwaliteit en onderlinge uitwisseling van informatie. Aanvullend hebben ze hier een programma voor met informatievoorziening op verschillende manieren.

Tussen de kennissessie 2 en 3 werd een heerlijke lunch geserveerd, van soep, broodjes met koud en warm beleg tot aan frietjes. Daarbij voorzien van gezonde sapjes, fris, koffie of thee.

Kennissessie 3 Verkopen aan prijskopers door effectief onderhandelen

Jeroen Santema van Sales Improvement Group leerde ons hoe we effectief kunnen reageren op de vraag: ‘Krijg ik korting?’ Met een humoristische inslag vertelde hij wat het verschil is tussen ‘verkopen’ en ‘onderhandelen’. De prestatie en de prijs dienen met elkaar in balans te zijn. Hiervoor verzamel je de wensen van je klant. Deze gebruik je vervolgens om je klant ervan te overtuigen dat je aan deze wensen gaat voldoen en dat dat de prijs waard is. Een prijs geef je pas als je akkoord hebt van de klant, die dus ja heeft gezegd op je voorstel. Vervolgens ga je onderhandelen. Van beide kanten moet wat worden toegegeven, om in het midden en beiden tevreden uit te komen. Een wijze les tot slot: Wees hard op de inhoud en zacht voor de mens.

Kennissessie 4 Sterke beplanting voor in de tuin

Voor de presentatie over de beplanting die ook bij klimaatverandering geschikt is voor in onze tuinen lieten 3 organisaties samen zien wat de mogelijkheden zijn. Laurens Lageschaar van ‘Lageschaar vaste planten’, Brenda Swinkels van ‘Van den Berk Boomkwekerijen’ en Carien van Boxtel van ‘JUB’ vertelden over vaste planten, bomen en bollen.

Lageschaar

Soortenkeuze en bodem zijn essentieel. Door de klimaatverandering ontstaat onder andere hitte en wateroverlast. Hitte is te verminderen door veel aan te planten, niet alleen in de grond maar ook op daken en tegen gevels. Om water beter op te vangen en uitdroging te voorkomen, kun je werken met bijvoorbeeld lava, bladcompost of door te mulchen. Om planten goed te laten groeien, moet je vooral de juiste plant op de juiste plek zetten.

Asclepias tuberosa met oranje bloeiende bloemen

Goede vaste plant voor droge grond die werden genoemd zijn onder andere de Asclepias tuberosa, zie foto hierboven. Dit is een van de weinige oranje bloeiende bloemen met bijzondere zaaddozen. Ze staat graag op een zonnige plek, bloeit van juli tot en met september en wordt zo’n 50 cm hoog. Maar ook Aster Ptarmicoides, Echinops Ritro ‘Veitch’s Blue’ en Solidago Rugosa zijn soorten die goed geschikt zijn in de kleuren wit, paars en geel. De Aster Ptarmicoides heeft fijne witte bloemetjes en kan goed tegen de droogte. Hij staat graag in de zon en wordt 50 cm hoog. De Echinops Ritro ‘Veitch’s Blue’ is een oude bekende, bij- en insectenvriendelijke plant. De paarsblauwe bolvormige bloemen bloeien van juli tot en met oktober. Hoogte is 70 cm. Solidago Rugosa bloeit heel lang en rijk, trekt ook veel insecten aan. Het is een sterke soort die 120 cm hoog kan worden. Deze kan in de zon of halfschaduw.

Een goede vaste plant voor natte/ vochtige plekken is de roze Persicaria bistorta en gele Hemerocallis Citrina. Persicaria Bistorta bloeit lichtroze in aarvormige bloemen. De hoog boven het blad uitstekende aren van ongeveer 80 centimeter geven een sierlijke uitstraling in de zon of halfschaduw.

Hemerocallis Citrina is een lekker ruikende gele bloem die eetbaar is. De hoogte is 80 centimeter. De plant staat graag op een plek in de zon of halfschaduw en bloeit van juni tot augustus.

Van den Berk Bomen, Bomen voor de toekomst

Door de klimaatverandering zie je dat steeds meer soorten in ons land kunnen groeien, andere koudeminnende soorten krijgen het moeilijker en worden zwakker. Er zijn nog veel onzekerheden over de effecten van de klimaatverandering. Het aanplanten van een gevarieerd assortiment is altijd aan te bevelen.

Een boom voor de natte grond is de Eucommia ulmoides. Deze soort is niet gevoelig voor ziekten en plagen. De boom kan op droge grond, maar verdraagt ook natte grond. Daarom is deze uitermate geschikt voor de toekomst.

Cercis Gigantea Bomen voor droge plekken

Bomen voor droge plekken, de Cercis Gigantea is een sterke groeier die tot 10 meter hoog wordt. In het voorjaar bloeit deze met prachtige paarse bloemen. De herfstkleur is geel. De Acer Tataricum ssp. Ginnala is tevens een aanrader om zijn mooie herfstkleur. Het is een trage groeier, geschikt voor alle grondsoorten en verdraagzaam voor droogte, strooizout en luchtvervuiling. Tevens is deze Acer een goede drachtboom voor bijen.

JUB, Bloembollen zijn klimaatproof!

Ook voor bloembollen geldt dat je de juiste bol op de juiste plek zet. Er zijn bollen geschikt voor natte wadi’s, maar ook voor droge daken, geveltuinen en diverse grondsoorten. Veel bloembollen kunnen goed tegen droogte, omdat ze uit verre hooggelegen streken komen met een streng landklimaat waarbij het in de winter koud is en in de zomer heet.

Bloembollen geschikt voor droge grond zijn de botanische tulpen Tulipa Turkestanica, Tulipa Acuminata en Tulipa Clusiana. De Turkestanica is een wit-gele variant die vroegbloeit, heerlijk geurt en aantrekkelijk is voor bijen. De Acuminata heeft lange en smalle bloembladen in rood met gele strepen en bloeit in april en mei. Tenslotte de Clusiana is een laagblijvende tulp met lancetvormige bloembladen in wit met rood. Van de alliumsoorten zijn de Allium Atropurpureum en de Allium Sphaerocephalon soorten die goed op een droge grond kunnen.

Het zomerklokje

Bloembollen die geschikt zijn voor natte en vochtige plekken zijn de leucojum Aestivum ‘Graveteye Giant’ en Frittilaria meleagris. Het zomerklokje is een inheemse soort die in het voorjaar bloeit in april en mei. De Kievietsbloem is een laagblijvend sierlijke bloem in paars en witte variant.

Afsluiting tuinprofessionaldagen

In de laatste gezamenlijke bijeenkomst kwamen 4 hoveniers aan het woord. Zij werden voorgesteld, van een eigenaar van een organisatie met meer dan 100 werknemers, tot hoveniers die het voor elkaar boksen met z’n vieren gaven zij hun reactie op prikkelende vragen voor en over onze toekomst.

Hoe gaan we ons beter uitdragen, de toegevoegde waarde laten zien van de hovenier en de tuinontwerper. Samenvattend uit de reactie van over de 2 dagen werd opgemaakt dat de hovenier een introverte hardwerkende persoon is.

De relatie tussen tuinontwerper en hovenier kan verbeterd worden. Hier is meer samenwerking in mogelijk. Zowel de hovenier als de tuinontwerper zullen kennis met elkaar moeten maken en elkaars toegevoegde waarde moeten gaan erkennen.

Een van de hoveniers merkt terecht op dat de toekomst klaar is voor specialisaties en samenwerkingen binnen het vak. Het beroep van hovenier is veelomvattend. Omdat de meeste hoveniersbedrijven niet de omvang hebben van meer dan 25 mensen, is het een goede optie om samen te werken en van elkaars expertise, materialen en werknemers gebruik te maken. Ook bijvoorbeeld voor het uitwisselen van opdrachten in elkaars regio’s.

De Toekomst van de tuin, hoe ziet die eruit?

De waarde van groen zal stijgen. Een van de hoveniers noemt de invloed van medische toepassingen in de tuin, zowel fysiek als mentaal kun je hier op diverse manieren rekening houden met het ontwerp en de aanleg. Krijgt de branche hierdoor meer macht dan? Het zou goed zo kunnen zijn, dat wanneer duidelijk wordt in hoeverre de hovenier en tuinontwerper kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving. De hoveniers geven gezamenlijk aan dat ze gaan voor duurzaamheid en geen stenen tuinen willen en zullen afleveren. Hierin is een adviserende rol van hovenier en tuinontwerper weggelegd.

Oplossingen die in tuinen en openbaar groen kunnen worden gebruikt met de ‘natuurgedachten’ zullen steeds meer gaan doordringen. Hier ligt een maatschappelijke taak voor ons, hoveniers, tuinontwerpers, schrijvers en bloggers.

Niet alleen groen, maar ook gebouwontwikkeling zal steeds meer via natuurlijke oplossingen en CO2 neutrale, duurzame manieren worden gerealiseerd.

Hierin is zeker ook voor de opleidingen een attentiepunt om op te pakken wat de vraag is. Jongeren en omscholers moeten worden opgeleid naar de gevraagde kennis en kunde in de praktijk. Zij zijn de toekomst en moeten het vakmanschap over gaan nemen, daarbij ondersteund door innovatieve ontwikkelingen.

Einde van de dag

Om een uur of drie werd de dag afgesloten. Aansluitend was er voor degene die daar zin in had nog een afsluitende borrel waarbij het netwerk ge-update kon worden. Voor ons was dit het einde van de dag. Vol van inspiratie en informatie vertrokken we huiswaarts. Ik vond het weer super georganiseerd, jammer dat je niet alle kennissessies mee kan maken. Maar als het goed is, komen de meeste samenvattingen op de website van tuinprofessionals, zodat je toch kan bekijken wat daar nog voor informatiefs en innovatiefs besproken is. Op naar volgend jaar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *