sedumdak

Sedumdak, de do’s en don’ts

​Een sedumdak is een goede investering. Het zorgt ervoor dat je bijdraagt aan een gezondere, schone leefomgeving. Het zou zelfs voor een waardestijging van je woning kunnen zorgen. Dus indien mogelijk, vooral doen! Ga echter wel na of je dak er geschikt voor is. Als jezelf onvoldoende inzicht hebt, raadpleeg dan een adviseur.

Wat is een Sedumdak?

Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak. Een sedumdak is een dak begroeid met sedum. Sedum is een verzamelnaam voor vetplantjes. Deze sedumplanten zijn makkelijk in aanschaf en onderhoud. Ze zijn geschikt voor de zonnige zomers en de regenachtige winters in Nederland. Omdat de plantjes geen dikke bodem nodig hebben, zijn ze zeer geschikt voor het beplanten van daken.

sedum ofwel vetplanten genaamd

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Er zijn verschillende voordelen te noemen voor het aanleggen van een sedumdak. De belangrijkste is je bijdrage aan een gezondere en groenere leefomgeving. Daarnaast zijn er nog wat extra voordelen:

  • Een verhoogde levensduur van je dak

De beplanting op je dak zorgt voor bescherming tegen het zonlicht en regen. Ook beschermt het daarmee tegen extreme temperatuurverschillen. Door dit voordeel gaat je dak langer mee.

  • Warmte en geluidsisolatie

Sedumdaken hebben als eigenschap dat ze voor extra isolatie zorgen. In de zomer heeft het een verkoelend effect en in de winter houdt het de warmte onder je dak vast. In de zomer kan het tot wel 5 graden koeler zijn in een huis met een sedumdak.

De geluidsabsorberende eigenschap houdt het omgevingsgeluid tegen, maar ook geluid van onweer, regen en hagelbuien vermindert.

  • Weinig onderhoud

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes kunnen zichtzelf goed onderhouden. Alleen, indien ongewenst, kan er af en toe wat onkruid weggehaald worden.

  • Extra dieren in je tuin, groen trekt dieren aan, dus is een sedumdak goed voor de biodiversiteit in je omgeving
  • Een groen dak gaat de opwarming van de steden tegen.

Door warmte en vocht uit te stoten, geeft een sedumdak de warmte terug aan de natuur. Dit in tegenstelling tot steen en beton die de warmte vasthouden, waardoor de temperatuur in de stad oploopt.

  • Het beperkt de overlast van water

Het dak wat beplant is houdt 60 tot 80 % meer vocht vast dan bijvoorbeeld een bitumen dak. Hiermee verklein je de kans op wateroverlast in je eigen tuin en omgeving.

  • Een groen dak zuivert water en lucht

Er is veel onderzoek gedaan naar groene daken. Hieruit is de conclusie dat een sedum dak of ander groen dak vervuild regenwater filtert en tevens Co2 en fijn stof uit de lucht haalt. Een groen dak zorgt er dus voor dat water en lucht in je omgeving gezonder worden.

sedumdak is diervriendelijk

Wat zijn de nadelen van een sedumdak?

Naast de fijne voordelen, zijn er ook wat nadelen te bedenken aan een sedumdak. Eerst moet je onderzoeken, nagaan of je dak geschikt is voor een sedumdak.

  • Geschiktheid

Een sedumdak brengt gewicht met zich mee. Het gewicht van de bodem en de planten moet geen schade aanbrengen, ga daarom altijd bij een adviseur na of je dak geschikt is of geschikt te maken is voor een sedumbedekking.

  • Lekkage

Wanneer een sedumlaag niet goed is aangebracht kan dit tot gevolg hebben dat er lekkages ontstaan. Laat daarom je dak aanleggen of volg precies de bijgeleverde instructies. Ook wanneer er een lekkage ontstaat buiten de schuld om van de sedum, kun je niet zo goed bij het dak voor reparatie en onderhoud

  • Dat het dak dieren aantrekt, zoals bijvoorbeeld insecten is een groot voordeel voor de natuur, echter als je niet zit te wachten op deze beestjes kan het voor je persoonlijk ook een nadeel zijn.

Sedumdak aanleggen

Een sedumdak kun je op platte daken en schuine daken aanleggen. Een sedumdak heeft een gewicht van ca 50 tot 70 kg per vierkante meter. De meeste dakconstructies kunnen dit goed hebben. Als je het niet weet, of twijfelt ga dan altijd na bij een adviseur of je dak geschikt is voor een sedumdakbedekking. Je kunt een sedumdak bovenop je beton of bitumen aanleggen. De sedum breng je in matten of in cassettes aan op je dak. Daarom kun je dit niet doen met een dak wat een schuinte heeft van meer dan 30 graden. De dakbedekking zal dan je dak afschuiven. Ook bij dakpannen is het niet mogelijk om de matten of cassettes stevig genoeg vast te leggen. Dus helaas kun je ook op een dak met pannen geen sedumbedekking aanbrengen.

Om een sedum of groene dakbedekking aan te leggen die dikker is dan 20 centimeter of zwaarder weegt dan 200 kilo per vierkante meter, heb je een vergunning nodig. Ga na in je gemeente of je voor jouw gewenste groenbedekking een vergunning nodig hebt.

dakbedekking sedumdak

Zelf een sedumdak aanleggen

Wanneer je zeker weet dat je dak geschikt is, kun je een sedumdak laten aanleggen door een professional. Als je een beetje handig bent en geen hoogtevrees hebt is het ook goed zelf aan te leggen. Je begint met het maken van keuzes in beplanting. Verderop in dit artikel zal ik wat verschillende planten die geschikt zijn met je delen. Vervolgens schaf je de overige benodigde materialen aan. Dit zijn:

  • Beschermfolie of beschermvlies
  • Een drainagelaag of drainagemat
  • Filterlaag of filtervlies
  • Substraatlaag, bijvoorbeeld daktuinaarde
  • De vegetatielaag, je kunt zelf planten kiezen, maar ook kant-en-klare matten of cassettes aanschaffen
  • Grond voor de rand om je sedum heen
  • Boldraadrooster voor je afvoer

Als je alle spullen hebt aangeschaft en verzameld, kun je beginnen met de aanleg. Maak eerst je dak goed schoon. Breng vervolgens op de afvoer van je dak, het gat van je regenpijp een boldraadrooster aan, als dit er nog niet zit. Breng rondom dit rooster grind aan, om te voorkomen dat er substraat in kan spoelen. Rol nu het beschermfolie uit op je dak. Knipt dit bij, zodat het precies op je dak past. Op de beschermfolie breng je de drainage aan. Ook hierbij zorg je dat dit op maat is gemaakt. Op de drainage komt het filtervlies, tevens op maat geknipt. Daarna verdeel je het substraat zo gelijkmatig mogelijk over het dak. In het substraat plant je je sedum. Heb je een vegetatiemat aangeschaft, dan rol je deze op het substraat uit. En zoals bij elke plant, geef je vervolgens je net aangeplante dak water. Het watergeven doe je totdat het substraat vochtig is. Er hoeven geen plassen water op je dak te staan.

Je kunt ook een bedrijf of hovenier vragen om je sedumdak aan te leggen. Er zijn ook bedrijven gespecialiseerd in het aanleggen van sedumdaken of andere groene daken.

Welke sedumplanten zijn geschikt?

De sedumplanten groeien bijna overal op. Er zijn veel soorten sedum, tussen de 250 en 500 soorten. Ze hebben verschillende eigenschappen. Zo zijn er sedumplanten voor zon en schaduw, sedumplanten met verschillende bloeitijden en winterharde en niet winterharde sedumplanten.

Een rijtje met geschikte sedumsoorten:

  • Sedum Album ‘Coral Carpet’, een laagblijvend plantje, wat wit bloeit in juni en juli
  • Sedum Acre, dit is een kleine plantje wat bloeit met gele stervormige bloemetjes van mei tot augustus
  • Sedum Hispanicum, een sedumsoort met blauwgroenblad, bloeiend met witte bloemetjes in juni, juli en augustus
  • Sedum Sexangulare, met groen tot roodgroen blad, bloeit geel en trekt veel bijen en vlinders in de zomer
  • Sedum lydium, bloeit met een bleekroze bloempje in juni en juli
  • Sedum Telephium, een wat hogere sedumsoort, wordt tot maximaal 60 cm hoog, met roze-rode bloemen van augustus tot september
  • Sedum Spurium, een laagblijvend vetplantje dat roze bloeit, de plant verkleurt in de loop van het jaar van lichtgroen naar rood en paars.
  • Sedum Matrona, een hoge soort, die tot wel 80 cm kan groeien, bloeit met een schermbloem, lila roze in de periode augustus tot oktober
  • Sedum Purple Emperor, wordt ongeveer 30 centimeter hoog en bloeit met grote paarsroze bloemen in augustus en september

Voor de schaduw zijn de volgende soorten geschikt:

  • Sedum Weihenstephaner Gold, een geel bloeiend vetkruid, die bloeit in mei, juni en juli
  • Sedum Herbstfreude, met een hoogte van 40 tot 50 centimeter, bloeit deze soort van roze naar rozerood in de periode augustus tot oktober.

sedum geschikt voor schaduw

Onderhoud van je sedumdak

Er is weinig tot geen onderhoud aan je sedumdak. Indien het op de goede manier is aangelegd, redden de plantjes zichzelf prima. Het enige wat je elk jaar even kunt doen is het onkruid verwijderen en nagaan of er geen risico’s zijn, zoals het schoonhouden van je afvoer. Indien je bomen in de buurt hebt staan, waarvan de zaden zich op je dak zouden kunnen vestigen, houdt dan goed in de gaten dat er geen grote planten of bomen zich tussen je sedum ontwikkelen. Verwijder deze beginnende planten jaarlijks.

unieketuinen.nl