Hoe kun je nu beter relaxen in de tuin dan in heerlijk ontspannen in een hangmat. Hangmatten zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt ze met een standaard, die je makkelijk in je tuin zet, of matten die je tussen twee bomen kan ophangen. In dit artikel ben ik op zoek gegaan naar de beste hangmat voor in jouw tuin.

Lekker niksen in een hangmat. Je wordt er helemaal rustig van. Zet een rustig muziekje aan of kijk naar je favoriete serie vanuit je hangmat. Je kunt je hangmat ook gebruiken als meditatie moment. Schommel relaxed heen en weer, luister naar de geluiden om je heen en ervaar dat ultieme relax gevoel vanuit je eigen tuin.

Hangmat met standaard

Hangmat met standaard

HangmatGigant.nl - Klaar voor de zomer!Ok, je hebt een tuin en je hebt ruimte voor een hangmat, maar je hebt geen twee bomen om hem tussen te hangen. Wat doe je dan? Je schaft een hangmat met een standaard aan. Standaarden zijn er in verschillende formaten. Je hebt ze voor éénpersoons hangmatten, voor twee persoons en voor de complete familie hangmat. De prijzen variëren van 80 euro tot 500 euro. Het verschil in de formaten zit hem vooral in het gewicht dat de standaard kan dragen. De goedkoopste éénpersoons variant kan zo’n 120 kilo dragen en is 3 meter 40 lang. De standaard voor twee personen kan 150 tot 180 kilo dragen en is ook iets langer, 3 meter 70. De familie standaard kan 180 tot 200 kilo aan en is 4 meter lang. De exacte specificaties zijn natuurlijk afhankelijk van het type standaard die je kiest, zoals met alles heb je ook hier een goedkopere en duurdere variant.

Een voordeel van een hangmat met standaard is dat je hem natuurlijk ook gewoon binnen kan zetten in de winter. Zo heb je het hele jaar plezier van je hangmat. Als het in je huis past natuurlijk.

Bekijk aanbod hangmat standaarden

Kies de juiste hangmat standaard

Bij het kiezen van de juiste standaard meet je de totale lengte van jouw hangmat op, inclusief touwen. Als de lengte bijvoorbeeld 3 meter is, dan heb je een standaard nodig van 3 meter. Alle standaarden die onze partner hangmatgigant verkoopt zijn verstelbaar, zodat je de hangmat naar keuze strakker of losser op kunt hangen.

Hangmat standaard van hout

De standaard van hout is over het algemeen duurder dan de metalen versie. Hij staat natuurlijk wel heel elegant in je tuin. De houten standaarden van het merk Tropilex zijn geïmpregneerd en gemaakt van 100% FSC en duurzaam grenen. Deze houten standaard is voorzien van een kettingophanging en kan dus net als de metalen versie versteld worden. Daardoor is deze standaard geschikt voor bijna alle hangmatten.

hangmat ophangen

Hangmat ophangen in 4 stappen

Een hangmat ophangen kan op verschillende manieren. Je kunt de standaard gebruiken, die we hierboven al beschreven hebben, of de hangmat ophangen aan bomen of muren.

Het stappenplan

 • Meet de afstand tussen de twee ophangpunten op.
  Deze afstand moet minimaal de lengte van je hangmat (inclusief touwen) zijn. Is de afstand groter is dat geen probleem, je kan gemakkelijk de lengte verlengen door extra kettingen of touw te gebruiken.
 • Bepaal de hoogte.
  Het is raadzaam beide punten ongeveer even hoog te maken. We adviseren de ophangpunten op ongeveer 1.80 meter hoog te bevestigen.
 • Bevestig de ophangpunten.
  Er zijn verschillende soorten bevestigingsmateriaal verkrijgbaar. Je kan deze als pakket kopen of ze in de bouwmarkt los bij elkaar zoeken. Je hebt in ieder geval twee pluggen nodig met een oogschroef, twee stukken touw, 2 karabijnhaken en twee klapachten.
 • Hang de hangmat op.
  Bevestig het touw met een lus aan de oogschroef en maak aan de andere kant ook een lus met de klapacht. Klik de karabijnhaak aan de onderste lus en verstel de lengte als nodig.

Hangmat ophangen tussen twee bomen

Wil je de hangmat tussen twee bomen hangen, dan heb je geen speciale bevestiging set nodig. Let erop dat de boom dik genoeg is om genoeg gewicht te kunnen dragen. Bind een touw om de boom, bij voorkeur net boven een tak, zodat je hangmat niet naar beneden kan zakken.

Hangmat voor twee personen

Wat is er nou gezelliger dan in een hangmat liggen? Juist ja, met z’n tweeën in een hangmat liggen. Moet je wel allebei stil kunnen liggen natuurlijk. En met wiebelkinderen is het misschien ook niet heel erg ontspannen. De tweepersoons hangmat is geschikt voor een belasting van ongeveer 16 kilo en is perfect als huwelijkscadeau of als cadeau voor mensen die gaan samenwonen. Het is natuurlijk ook heerlijk om alleen in een tweepersoons hangmat te liggen. Lekker veel ruimte!

De hangmat voor twee personen is er in heel veel verschillende kleuren en materialen. De meeste hangmatten zijn gemaakt van polykatoen of katoen.

Bekijk aanbod tweepersoons hangmatten

Baby hangmat

Naast gewone hangmatten zijn er ook speciale varianten voor baby’s op de markt. Deze baby hangmatten kun je zowel in je box ophangen als in een speciale standaard. Baby’s vinden het heerlijk om te slapen in een hangmat, door het wiegen valt je baby lekker in slaap. Een baby kan zich niet omdraaien in een hangmat, deze ondersteunt namelijk ook aan de zijkanten. Let er wel op dat je de hangmat van je baby niet te hoog hangt, 20 centimeter boven de grond is genoeg. Daarnaast moet je er wel voor zorgen dat je baby lekker warm blijft, de hangmat houdt, in tegenstelling tot een matras, geen warmte vast.

Bekijk aanbod baby hangmatten

Hangmat met spreidstok

Een hangmat met spreidstok heeft als grote voordeel dat je er makkelijker in en uit kunt stappen. De stok zorgt er namelijk voor dat de hangmat wijd open blijft staan en dat de stof niet dichtklapt als je erin wilt stappen. Dit type hangmat ziet er ook leuker uit in je tuin. Ga je voor comfort? Overweeg dan toch een hangmat zonder spreidstok. Deze liggen over het algemeen comfortabeler, als je er goed in gaat liggen uiteraard.

Daarnaast kun je de hangmat met spreidstok minder hoog ophangen, omdat hij minder lange touwen heeft. De ophangpunten op 1.30 meter bevestigen is prima.

Bekijk aanbod hangmatten met spreidstok

hangstoel van hout

Hangmat stoel ofwel hangstoel

Naast hangmatten heb je ook hangstoelen op de markt. De hangstoel heeft één ophangpunt en je kunt er bijvoorbeeld twee naast elkaar hangen. Hangstoelen zijn er in verschillende uitvoeringen.

Stoffen hangstoel

De stoffen hangstoel lijkt het meest op een hangmat,  maar dan met een enkel ophangpunt. Je kunt er heerlijk comfortabel in hangen.

Houten hangstoel

De houten hangstoel is gemaakt van een houten frame waar een comfortabel kussen in ligt. Net zoals de stoffen hangstoel heeft deze stoel één ophangpunt. Persoonlijk vind ik deze houten hangstoelen echt een aanwinst voor de tuin, ze zien er fantastisch uit en zitten heerlijk. Het nadeel is dat ze wel duurder zijn dan de stoffen variant.

Hangstoel met standaard

Ook voor de hangstoel is een standaard verkrijgbaar. Deze standaarden zijn er in verschillende uitvoeringen. Van metaal, van hout, als vrijstaande standaard of als standaard die je aan een enkel punt aan de muur moet bevestigen. Let bij de aanschaf van deze standaarden op het gewicht dat de standaard kan dragen. De houten hangstoel is bijvoorbeeld zwaarder dan de stoffen hangstoel, houdt hier rekening mee bij je aanschaf.

Bekijk hangstoelen met standaard

HangmatGigant.nl - Klaar voor de zomer!