Home » Planten en Bloemen » Eenjarige planten

Eenjarige planten

Eenjarige planten zijn planten, die vaak de hele zomer uitbundige bloeien. Een ander woord voor eenjarigen is perkplanten. In het vroege voorjaar worden eenjarigen voornamelijk in kassen opgekweekt, zodat ze vanaf ongeveer Pasen in grote aantallen verkocht worden, tegen vaak aantrekkelijke prijzen. Eenjarigen gaan zoals de naam al zegt 1 seizoen mee. Ze kunnen niet tegen vorst, daarom kun je ze het beste na ijsheiligen (vanaf 15 mei) buiten zetten. Eerder kan ook, zorg dan dat je de planten even binnenzet bij voorspelde nachtvorst.

Perkplanten

Eenjarigen of Perkplanten zijn in heel veel verschillende bloeikleuren en bloeivormen verkrijgbaar. Er is er daarom altijd wel iets naar je smaak te vinden. Je kunt ze planten in je tuin, of in bakken en potten. Omdat ze 1 seizoen meegaan, en geen reserves hoeven aanmaken voor de winter, stoppen ze al hun energie in de bloei. Dit zie je terug in de uitbundigheid van de bloei en vele spectaculaire bloeikleuren.

Zomerbloeiers

Er zijn honderden soorten eenjarige planten. Madelief, vergeet-me-nietje, leeuwenbek, dahlia, vlijtig liesje, middaggoud, klaproos, geranium, Spaanse margriet, (hang)petunia’s, is zomaar een kleine selectie van de wat bekendere soorten. Plant ze stevig in potgrond in hangbakken, in bakken op vensterbanken, in je potten op het terras. Het staat supervrolijk en je hebt er de hele zomer plezier van, als je ze goed verzorgt.

Eenjarige zomerbloeiers

Omdat de eenjarigen maar 1 seizoen mee gaan, bevat een seizoen hun gehele levenscyclus. In het voorjaar worden ze geplant in kassen, waar ze met voldoende warmte, vocht en voeding worden opgekweekt. Wanneer de nachtvorst geweken is kunnen deze planten naar buiten en fleuren ze menig balkon, terras en buitenruimte op. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad voor het volgende jaar, dus wanneer je zelf aan de slag wil met het kweken van eenjarigen, kun je dit proberen door het zaad van de planten te bewaren en vroeg in het voorjaar binnen uit te zaaien op een warme plek.

Verzorgingstips voor eenjarige planten

Ondanks of juist doordat ze maar 1 seizoen mee gaan, hebben eenjarigen wel wat onderhoud nodig. Ik geef je hier wat tips:

  • Zet de planten beschut bij nachtvorst
  • Geef eenjarigen voldoende water bij droogte, zeker als ze in potten of bakken staan
  • Zorg bij het watergeven wel voor voldoende afwatering, ze houden niet van natte voeten
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen om ruimte te maken voor nieuwe langere bloei
  • Plant de eenjarigen in potgrond en geef regelmatig extra voeding

Welke planten zijn eenjarig?

Bekende soorten eenjarigen zijn leeuwenbek, fuchsia, petunia, afrikaantjes, violen, goudsbloemen, Spaanse margrieten. Ze zijn er in alle kleuren.

Wat wordt er bedoeld met een eenjarige plant?

Een eenjarige plant heeft zijn gehele levenscyclus in 1 seizoen. Van zaadje tot groei, bloei, zaadvorming en afsterven. Dit vind plaats vanaf januari/ februari in de kas, tot aan de eerste vorst in het najaar.

Eenjarige planten kopen

Ga je je tuin opvrolijken met eenjarigen? Gezellig. Let erop dat de planten die je koopt er fris en gezond uit zien. Kijk of de wortels er goed uit zien (niet te hard gegroeid zijn in een te kleine pot) en of de aarde niet uitgedroogd is waar de plant in staat. Wil je eenjarigen combineren, kies dan bijvoorbeeld voor dezelfde kleurtinten en verschillende bloemvormen of kies voor tegenovergestelde kleuren bloemen uit de kleurencirkel. Bijvoorbeeld geel en paars, rood en groen of oranje en blauwe bloemen.

Alles wat je wilt weten over de Gerbera

Alles wat je wilt weten over de Gerbera

Gerbera is eigenlijk meer een snijbloem dan een tuinplant, maar met wat aandacht en de juiste plek, kun je er een zomer lang van genieten op je terras. Gerbera’s kunnen absoluut niet tegen vorst en hebben een hekel aan regen. Daarbij hebben ze ook een hekel aan...

Lees meer
Klaproos, de 9 mooiste soorten op een rij

Klaproos, de 9 mooiste soorten op een rij

De zaadjes van de klaproos, waar hij mede bekend om staat, kunnen wel 10 jaar lang overleven en daarna alsnog tot bloei komen. Bijzonder hé?! De bloem maakt heel veel zaadjes, tot ruim 100 per bloem, deze worden door de wind verspreid. Je kunt ze dus op allerlei...

Lees meer
De stokroos, staat hij al in jouw tuin?

De stokroos, staat hij al in jouw tuin?

Er is altijd plaats voor een stokroos, het enige wat je nodig hebt is een muur of schutting, waar hij tegenaan kan staan. De Alcea rosea staat graag wat beschut, vooral tegen de wind. Dit is om te voorkomen dat de lange bloemstelen om knakken bij harde wind. De plant...

Lees meer
Zonnebloem kweken en verzorgen

Zonnebloem kweken en verzorgen

Je hebt een zakje zonnebloem zaadjes en je wil graag een vrolijke rij zonnebloemen in je tuin hebben. In dit artikel vertellen we je hoe je dit aanpakt. Zonnebloemen kweken Zaai je zonnebloem zaadjes direct in de volle grond en kies een ruim plekje uit met veel zon....

Lees meer

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

unieketuinen.nl