Home » Moestuin » Groenten

Groenten

Kweek je eigen groenten met groente zaden of groente plantjes.  Groente kun je kweken in een moestuin, maar kan ook leuk staan tussen de planten in je siertuin. In een pot of in een verticale tuin kun je makkelijk groenten kweken. Veel groente planten verlangen wel een zonnige plek in de tuin en voldoende water om goed te kunnen groeien.

Groente zaden

Met een goede voorbereiding en de juiste hoeveelheid aandacht en verzorging kan iedereen een moestuin beginnen. Zorg voor een goede start door je moestuinplan voor te bereiden. Door een plan te maken, te starten met de locatiebepaling, en vanuit daar je grondbewerking, keuze in gewassen en tijdsplan te bedenken. Heb je hier over nagedacht dan kun je overgaan tot actie en onder meer de groente zaden gaan aanschaffen. Het advies is om te kiezen voor biologische zaden, zo tuinier je zo gezond en onbewerkt mogelijk.

Makkelijk te kweken Groenten soorten

Starten doe je met soorten die makkelijk te kweken zijn. Bijvoorbeeld groenten soorten zoals tomaten, sperziebonen, courgettes  of snijbieten. Pompoenen  of aubergines zijn leuk om in potten te planten, met wat ondersteuning, heb je naast een volle plant met bloemen, heerlijke verse groenten.  Ben je geen starter, dan zijn deze soorten natuurlijk nog steeds even lekker uit je tuin.

Groente tuin

Het hele jaar door kun je groenten kweken uit eigen tuin. Zo kun je in januari beginnen met zaaien onder glas van prei, radijs en kropsla. In februari kun je daar aardbeien, aubergines, bloemkool, komkommer en paprika aan toe voegen. In maart zaai je andijvie, wortel en tomaat. Na het eerste kwartaal kun je in de volle grond gaan zaaien: spinazie, bieten en tuinbonen. Vanaf mei, nadat de nachtvorst geweken is broccoli, koolraap en mais zaaien. En dan wordt het tijd om te gaan oogsten van verschillende soorten. Zaaien kun je de meeste soorten tot aan oktober, wanneer de eerste nachtvorsten weer komen.

Moestuin

In de moestuin zijn er bepaalde fruit en groenten die je beter niet naast elkaar kunt zetten. Of juist soorten die je wel moet combineren om de beste resultaten te halen. Voorbeelden van enkele combinaties die je niet moet maken:

  • Aardappels met frambozen
  • Courgettes met aardappel of komkommer
  • Wortels en bieten

Combinaties die je wel kunt maken:

  • Wortels en afrikaantjes
  • Aardbeien met sla
  • Koolsoorten met aardappels
  • Tomaten met radijs

Daarnaast is het in de moestuin aan te raden om regelmatig te wisselen van soort, in verband met het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid. Bepaalde gewassen halen specifieke voedingsstoffen uit de bodem. Door regelmatig te wisselen voorkom je dat elke keer dezelfde voedingsstoffen aan de bodem worden onttrokken.

Groenten kweken

Om vroeg in het jaar al groenten te kunnen zaaien, kun in een kas zaaien of in een ‘koude bak’. Dit is een afgeschermde bak met een glazen deksel. Onder dit glas in de bak zaai je je groente zaden. Omdat je onder glas zaait, warmt de grond sneller op en biedt de bak en het glas bescherming tegen slecht weer, Ditzelfde geldt voor het zaaien in een kas of een tunnel. Wil je binnen al voorzaaien, zorg dan dat de temperatuur ongeveer gelijk is. Binnen kun je gebruik maken van een kweeklamp. Het voordeel van een kweeklamp is dat je de zon kunt nabootsen, aangezien er in de winter minder zonlicht is.

Groente zaden kopen

Bij alle tuincentra kun je zaden kopen. Groente zaden zijn ook simpel online aan te schaffen. De zaden kunnen in een enveloppe door je brievenbus. Ook bij supermarkten en sommige warenhuizen kun je bepaalde soorten groente of kruiden zaden kopen. Vaak is het assortiment dan wel beperkt tot minder dan 10 verschillende soorten. Groente zaden kun je enkele jaren bewaren.

Groente planten kopen

Ben je later in het seizoen, of houd je er niet van om zelf te zaaien, dan kun je natuurlijk groente planten kopen. Check hierbij of de plant er gezond uitziet, niet te nat staat of te droog. Kijk naar de kwaliteit van het blad en of dit er fris groen bij staat. De kosten voor een plant zijn wel wat hoger, voor dezelfde prijs heb je vaak 100 zaden. Maar het gemak wil ook wat!

Bleekselderij, van zaaien tot oogsten

Bleekselderij, van zaaien tot oogsten

Bleekselderij zijn de lichtgroene stengels van de selderij plant. Naast de stengels zijn ook de bladeren van de selderij plant eetbaar. Bleekselderij wordt vaak rauw gegeten, in bijvoorbeeld een salade of met dipsaus, maar je kunt het ook bakken, koken of bijvoorbeeld...

Lees meer
Aubergine, zo kweek je hem zelf

Aubergine, zo kweek je hem zelf

Aubergine, of eierplant, is tegelijkertijd vrucht en groent. Ze worden ook wel vruchtgroente genoemd. Andere populaire vruchtgroenten zijn tomaten, courgettes, komkommers en paprika. Aubergines hebben een lekkere, maar neutrale smaak, waardoor ze perfect in veel...

Lees meer
Artisjok kweken, van zaaien tot oogsten

Artisjok kweken, van zaaien tot oogsten

De artisjok wordt steeds populairder. Ben jij al fan? Verse artisjok is niet overal te krijgen, maar.. je kan het natuurlijk gewoon zelf kweken. Het is niet de makkelijkste groente om te kweken, maar een beetje uitdaging is altijd leuk, toch? Wat heb je nodig om...

Lees meer
Courgette

Courgette

Courgette is familie van de pompoen,  de komkommer en de augurk. Het is een langwerpige veelzijdige groente die in veel recepten te verwerken is. Het kweken van courgette is niet moeilijk. De gele bloemen van de plant zijn decoratief en eetbaar. Ze zijn heerlijk in...

Lees meer
Tomaten kweken, lekker en makkelijk

Tomaten kweken, lekker en makkelijk

Ik heb een keer met mijn zussen een wedstrijdje tomaten kweken gedaan. We hadden allemaal een zakje tomaten zaadjes en het ging erom wie uiteindelijk de meeste tomaten kon oogsten. Ik kan vermelden dat ik het er niet goed afbracht. Met een oogst van een schamele drie...

Lees meer
Zelf pompoenen kweken?

Zelf pompoenen kweken?

Pompoen, de meesten kennen het als de verlichte creaties die met Halloween veel gezien wordt. Pompoen is echter ook een heel gezonde vrucht. Je kunt Pompoen gebruiken om te roerbakken, stomen, in de ovenschotel, frituren of om soep van te maken. Lasagne, hartige taart...

Lees meer

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

unieketuinen.nl