Zelf pompoenen kweken?

Pompoen, de meesten kennen het als de verlichte creaties die met Halloween veel gezien wordt. Pompoen is echter ook een heel gezonde vrucht. Je kunt Pompoen gebruiken om te roerbakken, stomen, in de ovenschotel, frituren of om soep van te maken. Lasagne, hartige taart of rijstrecepten zijn ook lekker met pompoen. In dit artikel vertel ik alles over pompoenen kweken.

Pompoen is een grote ronde vrucht met oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met platte zaden. Er zijn verschillende soorten. Pompoenen bevatten naar verhouding veel vezels en maar weinig calorieën, lekker en gezond. Zelf pompoenen kweken? Je hebt wel wat ruimte nodig om een pompoen zelf te kunnen kweken, het is namelijk een flinke plant, waar flinke vruchten aan groeien. De zwaarste pompoen ooit gekweekt was ruim 1100 kilo zwaar.

Is pompoen nou een groente of een fruitsoort?

De pompoen is familie van de komkommer, de kalebas en de courgette.  Maar is het nou een groente of een fruit? Het internet vertelt mij dat het een vruchtgroente is. Net zoals komkommer, tomaat, aubergine, mais, paprika, avocado en artisjok. Vruchtgroenten zijn groenten die hun zaadjes in de vrucht meedragen.

Pompoenplant

Pompoenplant

Een pompoen groeit aan een pompoenplant. Deze ontstaat uit zaad en ontwikkelt zich tot een forse plant met dikke stelen, forse wortels, grote bladeren en bloemen. Ze houden van een humusrijke, waterdoorlatende grond en een zonnige warme plek.

Pompoenzaden

Vanaf begin april kun je pompoenzaden binnen planten of in een kasje. Als je pompoen buiten wilt zaaien kan dat vanaf half mei. Omdat pompoenplanten over de grond kruipen hebben we veel ruimte nodig. Zaai ze daarom op 1,5 meter afstand, of dun de zaailingen later uit, zodat de planten voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Bloemen van de pompoen

Over het algemeen is de kleur van pompoenbloemen geel. Op de plek van de bloemen ontstaat later de vruchten. Wist je dat je ook de bloemen van de pompoen kunt eten? Ze hebben een licht zoete, milde smaak. Je kunt ze vullen of frituren of door een salade vermengen. Roerbakken kan ook en als decoratie zijn ze vanzelfsprekend ook erg geschikt.

Pompoenvrucht

Wanneer de vruchten tevoorschijn komen aan de pompoen, kun je ze op een bedje van stro leggen om de kans te verminderen dat ze op de vochtige grond gaan rotten. De bekendste pompoen is oranje van kleur maar er bestaan duizenden rassen. Onder deze soorten bestaan ook minipompoenrassen, bijvoorbeeld met de namen: Sweet Dumbling, Baby Boo en Jack Be Little.

Pompoenen kweken

Pompoenen zijn niet moeilijk te kweken. Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte hebt. Een pompoen is een eenjarige plant. Hij komt op uit het zaad, binnen 3 tot 4 weken is er al een heuse plant ontstaan. Vervolgens groeit hij enorm door en maakt bloemen en vruchten. In de pompoenen, waar je verschillende gerechten van kunt bereiden, kun je uit de zaden winnen om het jaar erop opnieuw pompoenen te zaaien.

Pompoen zaaien

Pompoen zaaien

Je begint met het binnen zaaien van de pompoen in een potje op de warme vensterbank in april. Wil je meteen buiten zaaien doe dit dan vanaf half mei, de pompoen houdt niet van vorst. Als er kans is op vorst, bescherm de plant dan met wat stro of afgevallen blad. Je kunt er ook een tunnel van plastic of een stolp overheen zetten. Je plant het zaadje op een zonnige beschutte plek zo diep als het groot is in de aarde. Geef daarna water, maar niet teveel. Omdat er bij pompoen snel kans is op schimmelvorming, moet je voorkomen dat zowel het zaad, als de plant in te natte grond staat. De zaden kiemen bij een temperatuur van ongeveer 25 graden na 6 dagen. Zorg voor goede vruchtbare grond, om zulke grote vruchten te kunnen produceren is veel voedsel nodig voor de plant. Je kunt het beste een flinke berg goede compost door de grond werken.

Pompoen snoeien

Een pompoen is gevoelig voor schimmels. Je kunt het blad wat op de grond ligt afknippen om schimmelvorming te voorkomen. Leid de plant wat van de grond af door middel van een hekwerkje of een bamboestellage. Uitlopers in de bladoksels van de pompoenplant moet je dieven, je haalt de uitlopers weg. Net zoals je dit bij een tomatenplant doet, het zorgt ervoor dat de plant zijn energie stopt in het maken van goede vruchten. Het grote blad van de pompoen  kun je snoeien, ook hiermee zorg je ervoor dat de voedingsstoffen en het vocht in de plant naar de vruchten gaan in plaats van naar het blad. Een forse plant kan tot wel 25m2 aan bladoppervlakte aanmaken. Ongeveer 10m2 is voldoende om de plant gezond te houden.

Pompoen verzorgen

Een pompoen heeft wel veel vocht nodig om goed te kunnen groeien, in een warme periode wel 10 liter per week. Insecten zorgen ervoor dat de vrouwelijke bloem wordt bestoven door de mannelijke bloem. De vrouwelijke bloem herken je aan een zwelling onderaan de bloem. Heb je weinig insecten in de omgeving, dan kun je dit zelf proberen door de maaldraden van de mannelijke bloem over de stempel van de vrouwelijke bloem te wrijven. Het beste kun je dit in de ochtend doen, omdat de bloemen ‘s middags dicht gaan.  Als je wilt weten hoe je meer bijen in je tuin krijg voor natuurlijke bestuiving, lees dan het artikel Help de Bij.

Pompoen oogsten

Als je een grote pompoen wilt kweken, haal dan de andere vruchten van de plant weg. Alle energie zal dan gaan naar de ene pompoen die je wilt kweken. Zorg voor de juiste omstandigheden, veel zon, beschut, veel vocht voor de plant en weinig vocht bij de vrucht om schimmelvorming te voorkomen.

Wanneer pompoen oogsten

Afhankelijk van de soort en het weer kun je pompoenen vanaf de zomer tot de late herfst oogsten. In de maanden september en oktober kunnen de meeste pompoenen geoogst worden. Een pompoen is rijp, wanneer je ziet dat de steel van de vrucht rimpels en groeven vertoont. Oogst de pompoen door met een schoon en scherp mes de steel af te snijden op minimaal 5 centimeter boven de vrucht. Je laat dus een behoorlijk stuk steel aan de vrucht zitten. De steel zal wat indrogen op de vrucht en werkt als het ware als een deksel om de vrucht goed te houden.

pompoen bewaren

Hoe kun je een pompoen bewaren?

De pompoen kun je een lange periode bewaren, indien je dit op een vorstvrije plek doet. Bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden is een pompoen gemiddeld 2 maanden houdbaar, afhankelijk van de soort.

Soorten pompoenen

Sierpompoen

Sierpompoenen worden kalebassen genoemd. De vrucht van de sierpompoen is vaak giftig. Ze hebben een bittere smaak en bevatten de stof cucurbitacine. Eet daarom alleen pompoenen die gekweekt zijn voor consumptie. Alle eetbare pompoenen kunnen uiteraard wel ook voor de sier gebruikt worden.

Eetbare pompoen

Patisson

Een pompoensoort die wit, geel of lichtgroen van kleur is. De grootte is ongeveer 15-20 centimeter. De plant is niet klimmend. De Patisson wordt ook als sierpompoen gebruikt.

Spaghetti pompoen

Pompoen met langwerpige, grote, bleekgele vruchten. De jonge vruchten hebben een redelijke smaak, die gekookt op spaghetti lijkt. 

Vijgenbladpompoen

De plant van deze pompoen heeft bladeren in de vorm van vijgenbladeren met gele bloemen. De pompoenen zijn ovaal rond en worden ongeveer 50 cm groot. De schil is groengekleurd met witte strepen of vlekken.

Reuzenpompoen

1 meter en 70 kilo zwaar kan de pompoen van deze soort worden. Wanneer ze eerder worden geoogst is het vruchtvlees van de oranje pompoen geschikt om jam van te maken. De soort ‘Goliath’ is hier het meest geschikt voor, de gele reuzenpompoen is minder smakelijk. De reuzenpompoen wordt ook wel winterpompoen genoemd.

Ayote

Dit is een eenjarige klim- of kruipende plant met hartvormige bladeren. De pompoenen zijn er in veel kleurvariaties en rond, ovaal, langwerpig of peervormig.  

Muskuspompoen

Muskuspompoen

Een plant met hele lange ranken, die wel 10 meter lang kunnen worden. Een kleine pompoen met donkergeel vruchtvlees. De smaak is zoet.

Flespompoen

Een vaasvormige beige vrucht met oranje vruchtvlees met een zoete nootachtige smaak.

Kastanjepompoen

Een groenkleurige pompoen, die een iets pittige kastanjeachtige smaak heeft en stevig okerkleurig vruchtvlees.

Hokkaido

Een Japanse pompoensoort met een oranje kleur met zeer stevig vruchtvlees met een zoete smaak.

Eikelpompoen

Kleine hartvormige pompoen met een dieporanje of diepgroene kleur of een mengsel van beide kleuren.

unieketuinen.nl