Lieveheersbeestje

10 vragen en antwoorden over het Lieveheersbeestje

Wist je dat een lieveheersbeestje wel 60 km per uur kan vliegen? Hij kan zijn vleugels tot wel 85 keer per seconde bewegen. Dat is haast sneller dan je met het blote oog kan zien.

de Larve van een lieveheersbeestje

1| Hoe ziet de Larve van een lieveheersbeestje eruit?

Een larve van een lieveheersbeestje kruipt na ongeveer 2 tot 10 dagen uit het eitje. De eerste larven die uitkomen beginnen meteen met eten. Ze eten dat wat ze het eerst tegenkomen, ja, dat zijn ook hun ongeboren broertjes en zusjes. Wanneer hij voldoende voeding heeft ingenomen, is de larve klaar om te verpoppen. Hij gaat eerst van een zwarte larve met oranje vlekken naar een gele pop. Vervolgens wordt in die gele pop een kevertje gevormd. Dit jonge kevertje is gelig oranje. De stippen zijn  nog niet te zien. Het schild op de rug van het kevertje wordt steeds harder, oranje van kleur en de stippen worden zichtbaar. Daarna is het lieveheersbeestje het beestje wat we kennen.

Eitjes van een lieveheersbeestje

De eitjes van een lieveheersbeestje zitten vastgeplakt aan de onderzijde van het blad. Eerst zijn ze gelig, na een paar dagen worden sommige eitjes donker van kleur. Na nog een paar dagen komen er beestjes uit deze donkere eitjes. De lichtgekleurde eitjes zijn onbevrucht en bedoeld als voedsel voor de geboren larven.

2| Hoe lok je lieveheersbeestjes?

Er zijn een aantal manieren om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken:

  • Met lokbomen/ planten, bijvoorbeeld de vlierstruik, de linde, appelboom, munt, Oost-Indische kers, rozen en brandnetel. Dit zijn planten die over het algemeen sneller last hebben van bladluis, wat het voedsel is voor het lieveheersbeestje.
  • Zorg voor een niet te nette opgeruimde tuin, ze houden van bloemen van wilde planten en hebben ook pollen nodig om te leven
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen
  • Laat je blad liggen in de herfst of zorg ervoor dat ze een ander plekje hebben om warm en droog te overwinteren.
  • Er bestaat een special lokstofmiddel om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken.

3| Wat eet een lieveheersbeestje?

Het lieveheersbeestje is een geweldige hulp voor in je tuin. Zijn hoofdmenu bestaat uit bladluizen. Hij kan wel duizenden bladluizen verorberen in zijn leven. Naast bladluizen, eet hij ook spintmijt, wolluis en andere voor de planten schadelijke kleine insecten.

lieveheersbeestjes eten spintmijt

4| Waar kun je Lieveheersbeestjes kopen?

Als je last hebt van bladluizen, kun je in het artikel Bladluis op je plant? 7 bestrijdingstips lezen wat je hier tegen kunt doen. Het lieveheersbeestje is de natuurlijke vijand van de bladluis. Ze kunnen in een maand, zeker in het vroege voorjaar, wanneer de jongen nog in de groei zijn, wel duizenden bladluizen eten. De larven van de lieveheersbeestjes zijn te koop op https://www.biogroei.be/adalia. Wanneer je ze ontvangt, hang je ze in speciale doosjes of in papierenzakjes verspreid door de plant waarin de bladluis zich verspreid. De larven zullen zich tegoed doen aan de bladluizen, waardoor je plant zich kan herstellen.

Adalia, Larven van lieveheersbeestjes

Adalia | Larven van lieveheersbeestjes

Uitstrooien op de bladeren. Verkrijgbaar per 50 larven, 100 larven, 200 larven en 300 larven. Levend product, kort bewaarbaar.

5| Kun je zelf lieveheersbeestjes kweken?

Lieveheersbeestjes paren vooral in het voorjaar, wanneer het wat warmer en zonniger wordt. De eitjes worden dan in groepen afgezet op bladeren. Na 2 tot 10 dagen komen de eitjes uit. Zorg vooral voor lieveheersbeestjes in je tuin en een goede omgeving. Wanneer de lieveheersbeestjes de juiste omstandigheden hebben, zullen ze zich voortplanten.

Je kunt ook in een terrarium zelf lieveheersbeestjes kweken. Zet de beestjes in een afgesloten bak met luchtgaten. Zorg voor een mannetje en een vrouwtje. Vervolgens geef je ze veel voedsel: lees bladluizen. En een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Zorg voor een blad of stukjes papier, waarop het vrouwtje haar eitjes kan afzetten. Om de eitjes uit te laten komen moet je zorgen voor een hoge vochtigheidsgraad, leg daarom op de luchtgaten elke dag een vochtige doek. Het is aan te raden om gefrommelde stukjes papier op de bodem van de bak te leggen. De larven kunnen hier tussen kruipen, dit vergemakkelijkt het uitzetten van de larven in je tuin. Je kunt enkele larven in de kweekbak houden om het proces te kunnen volgen. Laat ze echter niet allemaal zitten, omdat je dan kans hebt dat ze elkaar opeten.

soorten lieveheersbeestjes

6| Welke soorten lieveheersbeestjes zijn er?

In ons land komen ongeveer 60 soorten Lieveheersbeestjes voor. Wereldwijd zijn er ruim 700 soorten.

Aziatisch lieveheersbeestje

Het Aziatische beestje is niet inheems in Europa, maar een uitgezet diertje om bladluis te bestrijden. Het beestje is inmiddels goed ingeburgerd. Helaas is gebleken dat hij niet alleen de bladluizen eet, maar ook van de planten.

Geel lieveheersbeestje

Er zijn verschillende gele lieveheersbeestjes met zwarte stippen, namelijk het citroenlieveheersbeestje, schaakbordlieveheersbeestje, veertienstippelig lieveheersbeestje en veertienvlekkenlieveheersbeestje.

2 Stippelig lieveheersbeestje

Er zijn vele aantallen stippelige lieveheersbeestjes, bekende die ik tegenkom in mijn zoektocht zijn de volgende:

  • 2 stippelig-lieveheersbeestje
  • 5 stippelig-lieveheersbeestje
  • 7 stippelig-lieveheersbeestje
  • 9 stippelig-lieveheersbeestje
  • 10 stippelig-lieveheersbeestje
  • 11 stippelig-lieveheersbeestje
  • 12 stippelig-lieveheersbeestje
  • 13 stippelig-lieveheersbeestje
  • 14 stippelig-lieveheersbeestje
  • 16 stippelig-lieveheersbeestje
  • 20 stippelig-lieveheersbeestje
  • 21 stippelig-lieveheersbeestje
  • 24 stippelig-lieveheersbeestje

De stippels zeggen dus niets over de leeftijd van het beestje, maar zijn handig om de rassen te herkennen. Een lieveheersbeestje kan 1 jaar oud worden.

Daarnaast zijn er nog lieveheersbeestjes genoemd naar hun aantal vlekken, behaarde en bruine lieveheersbeestjes. Ook worden de lieveheersbeestjes genoemd naar de plant waar ze graag verblijven, bijvoorbeeld het Wilgenlieveheersbeestje en het heidelieveheersbeestje.

7| Zijn er ook giftige lieveheersbeestjes?

Een lieveheersbeestje scheid bij zijn ‘knieën’ een geeloranje kleurige vloeistof uit wanneer hij zich bedreigd voelt. Deze vloeistof heet hemolymfe en zorgt ervoor dat vijanden op afstand blijven. De vloeistof maakt de belager namelijk erg misselijk, wanneer ze dit proeven. Deze natuurlijke afweer zorgt ervoor dat vogels en spinnen zich bedenken en op zoek gaan naar een ander hapje. Voor kleine dieren kan deze afscheiding giftig zijn. Het is niet giftig voor mensen in deze kleine hoeveelheden.

8| Kunnen lieveheersbeestjes bijten?

Als Lieveheersbeestjes erg hongerig zijn, kunnen ze inderdaad bijten. Ze zullen dit echter zelden doen.

hotel of huisje voor een lieveheersbeestje

9| Hoe maak ik een hotel of huisje voor een lieveheersbeestje?

In de koude wintermaanden zoekt het lieveheersbeestje een plekje voor zijn winterslaap. Hierbij kruipt hij bijvoorbeeld tussen oude dorre bladeren of achter de schors van een boom. Ook spleten in palen of planten kan hij hiervoor gebruiken. Je kunt zelf een overwinteringshotel ophangen in je tuin. Deze kun je zelf maken of kopen. Hoe je een hotel zelf maakt, kun je lezen in het artikel Hoe maak je een insectenhotel?.

Adalia, Larven van lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestkastje

Creëer een natuurpark in je tuin. Trek nuttige insecten aan. Kwaliteitsvol insectenhotel.

Volwassen lieveheersbeestjes

25 of 50 volwassen lieveheersbeestjes. Uitzetten onder de plant.

volwassen lieveheersbeestje

10| Hoe bestrijd ik lieveheersbeestjes bij een plaag?

De lieveheersbeestjes gaan dus in het najaar op zoek naar een plek om te overwinteren. Wanneer ze een plek vinden, verzamelen ze zich. Dit kan een warme plek zijn in je huis. In de winter eten de lieveheersbeestjes niet en zullen ze geen schade aanrichten. Het kan wel zijn dat de geur die ze afscheiden niet prettig is. Om te voorkomen dat ze in je huis overwinteren houdt je je ramen en deuren gesloten wanneer je een zwerm lieveheersbeestjes ziet. Ook kun je roosters en ventilatiegaten afdekken met fijnmazig gaas. Inheemse lieveheersbeestjes zijn wettelijk beschermde diersoorten. Je mag ze dus niet bestrijden met insecticiden. Het beste is om ze op te vegen, te verzamelen en een eind van je huis in de natuur uit te zetten.

unieketuinen.nl