Hoe maak je een insectenhotel?

Hoe maak je een insectenhotel?

Zin om lekker te knutselen en tegelijkertijd je tuin blij te maken met meer insecten? Bouw dan een insectenhotel! In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Een insectenhotel is een perfecte plek om te schuilen, te overwinteren en het leggen van eitjes voor insecten. Je kunt zo’n hotel kopen in een tuincentrum, of er zelf eentje maken. Met een insectenhotel lok je onder andere bijen, hommels, lieveheersbeestjes en vlinders naar je tuin. Nuttig voor de biodiversiteit in je tuin, maar zeker ook heel gezellig.

Werktekening insectenhotel

Een insectenhotel maken

Een insectenhotel kun je zo groot en klein maken als je zelf wil. Vaak heeft zo’n hotel de vorm van een huisje met verschillende kamers, waarin je met verschillende vullingen ruimte biedt voor een diversiteit aan insecten. Voor de basis van het insectenhotel kun je het beste even je schuur induiken. Je hebt een achterzijde nodig, in de vorm van een huisje, een dak, twee zijpanelen, een onderzijde en hout voor de kamers. Hoeveel en hoe groot de planken moeten zijn,  mag je zelf bepalen. Insecten houden niet van lijm en verf, dus kies natuurlijk hout. Een insectenhotel hoeft niet perfect in elkaar te zitten, insecten houden van kiertjes en openingen, dat is juist een extra plekje om in te schuilen.

De breedste plank die je kunt vinden kun je gebruiken voor de achterzijde. Heb je bijvoorbeeld een plank van 25 centimeter breed, dan wordt je huisje dus 25 centimeter breed. De hoogte mag je zelf bepalen. Zaag aan de bovenzijde twee hoeken eraf, zodat je de basisvorm van je huisje krijgt.

Het dak mag aan de voorzijde iets uitsteken, dan voorkom je dat er teveel regen in je huisje komt. Plaats het dak op de achterzijde. Let op, de twee dakdelen zijn niet even groot. De ene valt over de andere heen. Zie illustratie.

De zijkanten mogen wat dunner zijn, zo houd je meer ruimte over voor je insecten. Meet de lange kant van je achterwand en zaag de planken af.

De onderzijde en tussenplanken hoeven ook niet heel dik te zijn. Meet de breedte tussen de twee zijplanken en bevestig de onderzijde tussen de zijkanten. Plaats daarna de tussenschotten voor je kamers.

Materialen insectenhotel

Materialen voor een insectenhotel

De basis van je huis staat. Nu de vulling. Welke vulling je het beste kunt kiezen ligt eraan aan wat je voorhanden hebt, en natuurlijk wat voor insecten je graag in je hotel wil verwelkomen. Welke vulling je ook kiest, zorg ervoor dat deze vulling stevig vastzit. Je wil niet dat de eerste de beste windvlaag je zorgvuldig verzamelde dennenappels door de hele tuin verspreid.

Boomstam in insectenhotel

Verzamel kleine boomstammen of dikke takken en boor gaten hierin. Onder andere bijen gebruiken dode boomstammen en takken om hun nesten in te maken.

Dennenappels voor je insectenhotel

Vul een kamer met dennenappels. Dennenappels zijn perfect voor lieveheersbeestjes en oorwurmen. Je kunt de dennenappels gewoon in het bos uit de buurt halen en ze blijven jaren goed.

Bamboe gebruiken in je insectenhotel

Bamboe, holle takken of riet zijn geliefd bij bijen en graafwespen. Vul een kamer met verschillende diktes bamboe en zorg dat je de kamer zo vol stopt dat de bamboe stevig blijft zitten. Eventueel kun je deze kamer aanvullen met riet om de bamboe nog steviger op zijn plek vast te zetten.

Hout met gaten

Pak een massief stuk hout en boor daar gaten in verschillende diktes in, van ongeveer vier millimeter tot acht millimeter. Deze gaten zijn uitermate geschikte schuilplaatsen voor solitaire bijen en metselbijen. Klem het stuk hout in één van je kamers. Is je stuk hout niet groot genoeg? Dan kun je deze ook vastzetten met schroeven of spijkers.

Baksteen met gaten voor insectenhotel

Je kent ze wel, die bakstenen met gaatjes erin. Deze bakstenen zijn zeer geliefd onder de metselbij. Is de steen te groot? Gebruik een hamer om de steen in de juiste maat te hakken.

Vlinders in je insectenhotel

Wil je ook vlinders in je insectenhotel? Vul dan een kamer met een aantal dorre takjes met blaadjes eraan en maak deze kamer dicht met een plankje met een aantal gleuven van ongeveer één centimeter breed en acht tot tien centimeter lang. Vlinders kunnen door deze gleuven naar binnen kruipen en gebruiken de takjes als zitplaats. 

Voor meer vlindervriendelijke tips, lees het artikel Hoe krijg ik meer vlinders in de tuin?

Bloemrijk plekje voor ophangen insectenhotel

Het ophangen van je insectenhotel

Insecten houden van een droge warme plaats. De beste plaats voor je insectenhotel is daarom op het zuiden en minimaal 50 centimeter van de grond en maximaal twee meter hoog. Bij voorkeur een beschut plekje met zo min mogelijk wind en regen. Kies bij voorkeur een bloemrijke plek, dan heb je het meeste kans op bezoek van vlinders, hommels en solitaire bijen. Als je hotel eenmaal hangt, verplaats hem dan niet meer.

Een insectenhotel kopen

Geen zin om een insectenhotel te maken? Je kunt ze ook gewoon kopen. Ze zijn onder andere te koop bij Bol.com, de blokker, alle tuincentra, bouwcentra zoals Karwei en de Praxis of bij de Action. Een klein huisje kun je al kopen vanaf 10 euro, wil je een insectenvilla, dan ben je wat meer kwijt. Hieronder zie je vier van mijn favoriete insectenhotels.

unieketuinen.nl