amerikaanse sering

Amerikaanse sering (Ceanothus), de 7 mooiste variëteiten

De Amerikaanse sering, ook wel bekend als ceanothus, is een prachtige heester die afkomstig is uit het westen van Noord-Amerika. De plant staat bekend om zijn opvallende blauwe of paarse bloemen die heerlijk geuren.

Amerikaanse sering soorten

Er zijn veel verschillende soorten ceanothus, elk met hun eigen unieke kenmerken. Sommige soorten zijn bijvoorbeeld geschikt voor droge omstandigheden, terwijl andere beter gedijen in een vochtige omgeving. Er zijn ook verschillende hybride soorten beschikbaar.

Ceanothus thyrsiflorus ‘Repens’ of herfstsering

De Ceanothus thyrsiflorus ‘Repens’, ook wel bekend als de herfstsering of kruipende Amerikaanse sering, is een prachtige struik. De herfstsering groeit laag bij de grond en verspreidt zich vaak over een groot gebied. De plant heeft glanzend groen blad en bloeit in het voorjaar en de zomer met clusters van geurende blauwe bloemen. Deze plant bloeit ook in de herfst, waardoor hij de naam “herfstsering” heeft gekregen.

Ceanothus ‘Yankee Point’

De ceanothus ‘Yankee Point’ wordt ook wel ceanothus griseus genoemd. Deze struik groeit compact en bereikt een hoogte van ongeveer 1,5 meter en een breedte van 1,2 meter. De plant is populair onder tuiniers vanwege de overvloed aan opvallende blauwe bloemen. Deze variant kan ook worden gebruikt als haag, omdat hij een dichte bladdekking heeft.

Ceanothus ‘Concha’

De ceanothus ‘Concha staat bekend om zijn weelderige bloei van kleine blauwe bloemen die vanaf het midden tot het einde van de lente verschijnen. Deze ceanothus wordt maximaal twee meter hoog en heeft een compacte groeiwijze. De ceanothus ‘Concha’ kan ook worden gebruikt als haag of als bodembedekker.

Ceanothus impressus ‘Victoria’

Deze Amerikaanse sering groeit tot een hoogte van ongeveer twee meter en heeft glanzend groen blad. De bloei van Ceanothus impressus ‘Victoria’ vindt plaats in het voorjaar en kan doorlopen tot de zomer. De plant produceert overvloedige clusters van geurende blauwe bloemen die een aangename geur verspreiden.

Ceanothus arboreus

De ceanothus arboreus is een groenblijvende heester die prachtige zachtblauwe bloemen produceert. Het blad is donkergroen en ovaal van vorm. De plant heeft een rechtopstaande groeiwijze en kan groeien tot een hoogte van vier tot zes meter. Deze Amerikaanse sering is vorstgevoelig en daardoor heel goed geschikt als kuipplant.

Ceanothus ‘Burkwoodii’

Deze Amerikaanse sering is genoemd naar de Engelse kweker en plantenverzamelaar A.H. Burkwood en staat bekend om zijn opvallende blauwe bloemen en aantrekkelijke groeiwijze.

De bloei van Ceanothus ‘Burkwoodii’ vindt plaats in het voorjaar en kan doorlopen tot de zomer. Deze heester gedijt het beste in de volle zon en heeft weinig water nodig.

Ceanothus ‘Gloire de Versailles’

Deze ceanothus ‘Gloire de Versailles’ kan een hoogte van twee tot vier meter bereiken en heeft een breed uitlopende vorm. De bladeren zijn donkergroen en hebben een leerachtige textuur. De mooie blauwe bloemen verschijnen in de late lente en kunnen doorbloeien tot in de herfst.

Amerikaanse sering snoeien

Door regelmatig snoeien kun je Ceanothus in goede gezondheid houden, de groei bevorderen en ervoor zorgen dat deze er op zijn best uitziet in je tuin of landschap.

Snoei de takken in het late voorjaar of vroege zomer, na de bloei. Snoei niet meer dan een derde van de totale lengte en knip de takken terug tot net boven een knop of vertakking. Dit zal de plant helpen om nieuwe groei te produceren en een compacte vorm te behouden.

Klimplant of heester?

Veel mensen vragen zich af of de Ceanothus een klimplant of een heester is. Het antwoord hierop is gemakkelijk te geven: hij is namelijk allebei. De plant kan worden gebruiken als solitaire plant, bodembedekker of als achtergrond voor andere planten. Tevens zijn sommige soorten zeer geschikt voor de aanleg van een haag of als accentplant in een border.

Daarnaast is de Amerikaanse sering heel geschikt om als klimplant te gebruiken. Het enige wat je dan moet doen, is hem langs een (zuid)muur omhoog leiden. Je creëert op deze manier een prachtige blauwe bloemenzee.

De Amerikaanse sering op stam

Wanneer je een ceanothus op stam wilt kopen, is het belangrijk om een geschikte locatie te vinden in je tuin waar de plant kan groeien en bloeien. De Amerikaanse sering heeft een zonnige en goed gedraineerde plek nodig. Het is ook belangrijk om de juiste maat te kiezen, afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt in je tuin.

Veelgestelde vragen over de Amerikaanse sering

Hoe hoog wordt Ceanothus?

Gemiddeld genomen wordt de ceanothus ongeveer een tot drie meter hoog. De soorten met een rechtopstaande groei kunnen een hoogte van wel zes tot zeven meter bereiken.

Kan je Amerikaanse sering stekken?

Je kunt de ceanothus stekken, al gaat dit niet bij alle soorten even gemakkelijk. Je doet dit door een stukje tak van vijftien centimeter lang af te knippen. Deze steek je in vochtige potgrond. Bedek het geheel met een plastic zak. Na vier tot zes weken zijn er wortels gevormd en kun je de plant verplaatsen.

Amerikaanse sering kopen

Een paar zaken om op te letten bij het kopen van een ceanothus:

  • Er zijn meer dan vijftig soorten, dus kies een soort die past bij de groeiomstandigheden van je tuin.
  • De Ceanothus kan variëren in grootte van kleine struiken tot grotere bomen. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor de ruimte die je hebt. Van de kleine maten kun je het beste drie tot vier per vierkante meter planten.
  • De ceanothus doet het in het algemeen goed in goed doorlatende grond en heeft niet veel water nodig.
unieketuinen.nl