Home » Moestuin » Kruiden

Kruiden

Heerlijke kruiden uit eigen tuin. Kweek ze in je moestuin of in je siertuin. Het is ook leuk en lekker om kruiden te kweken in een verticale tuin, potten en bakken op je terras of in de vensterbank. Van makkelijke soorten zoals bieslook of munt, tot eetbare bloemen, voor elke soort tuin is er wel een kruid te kweken.

Kruidenplanten

Over het algemeen zijn kruidenplanten vaste planten. Niet alle soorten overwinteren in het Nederlandse klimaat. Soorten als bieslook, tijm, oregano, munt en salie zijn makkelijk te kweken. Ze zijn naast kruidig ook nog leuk om in je tuin te planten. Bieslook heeft een siergrasachtig uiterlijk, waar rond mei paarse eetbare bloemen aan komen Tijm is een heesterachtig laag struikje, met aromatische geur. Het kruidje is geliefd door vlinders en bijen. Oregano is de Latijnse naam voor Marjolein. Deze soort is niet geheel winterhard. Wil je de plant overhouden, zet hem dan in de winter op je vensterbank of in de keuken. In munt komen kleine paarse bloemetjes. Munt is een kruid dat zich gemekkelijk door je tuin verspreid. Het is daarom aan te raden om een in een bak of pot te planten. Scheur de plant regelmatig en verwijder de oude delen, dan kun je er je hele leven plezier van hebben. Salie is een prachtige geurende tuinplant, die ook een kruid is. Naast kruiden die je in de keuken kunt gebruiken hebben veel kruidensoorten een geneeskrachtige werking.

Kruiden kweken

Makkelijke kruiden om te kweken voor in je kruidentuin zijn er volop. Koop biologische zaden om de gezondste minst bewerkte planten te kweken. Kruiden kun je het beste kweken op een zonnige plek in je tuin. Zorg voor een bodem die humusrijk is en veel voedingsstoffen bevat. Dit creëer je door compost en organische mest aan de bodem toe te voegen. De meeste kruidenplanten houden niet van natte voeten. Woel de grond daarom goed om door deze om te spitten. Als je in potten of bakken kweekt, breng dan een laag Hydro korrels of  oude scherven aan en zorg voor afwatering, zodat overtollig water weg kan.

Kruidentuin

Wil je niet een paar kruiden, maar ga je voor een complete kruidentuin, bedenk dan van tevoren een plan. Kijk welke kruiden wel en welke niet naast elkaar kunnen staan. Bijvoorbeeld munt heeft echt ruimte nodig of afscherming, anders zal die al snel de andere planten overwoekeren. Let er ook op dat planten niet in de schaduw van een ander komen te staan, omdat ze veel zon nodig hebben. Plan de hogere soorten daarom achter de lagere.

Kruiden zaden

Wil je kruidenplanten kopen, of ga je ervoor om de planten op te kweken. In het laatste geval kun je zaden kopen. Online kun je heel veel soorten kruidenzaden vinden, op deze manier kun je honderden planten kweken van een zakje zaad. Zaden van kruiden zijn enkele jaren houdbaar. Qua prijs is het zeker de moeite. Het kost wel wat meer tijd en inspanning. Zo bouw je een voorraad aan kruidenplanten op voor vele jaren. Je kunt ook zaden of planten ruilen via bijvoorbeeld facebookgroepen. Wanneer je teveel planten hebt gekweekt, kun je ze ook ruilen of verkopen p plantenbeurzen. Hier is het ook leuk om eens te gaan shoppen, als je op zoek bent naar planten in plaats van zaden.

Kruiden zaaien

Het zaaien van kruiden is niet veel anders dan dat van vaste planten. In april of mei kun je op een zaaibed buiten zaden van kruiden planten. Het verschilt wel wat per kruid, de specifieke informatie per kruid kun je op de achterzijde van het zakje met zaad vinden. Ook online vind je veel extra informatie. Zorg in ieder geval voor een zonnige plek en een goed waterdoorlatende bodem. Bewerk de grond met wat compost en zaai je zaden met ruimte voor de plant. Kun je niet wachten tot april of mei, dan kun je binnen beginnen met voorzaaien. Als de plantjes groot en sterk genoeg zijn en nachtvorst geweken is, dan kun je de kruidenplantjes alsnog buiten uitplanten. Oogsten van kruiden doe je vaak voor de bloei, in de periode van mei tot november. De bloemen van sommige kruiden zijn eetbaar. Een voorbeelden van eetbare bloemen zijn Oost-Indische kers en bieslook.

Kruidenplanten kopen

Bij het kopen van kruidenplanten is het belangrijk om een aantal punten te bekijken. Allereerst of de plant er gezond en fris uitziet. Let er ook op dat de grond niet uitgedroogd is. Staat de aankoop in een pot, check dan of de wortels er niet te veel onderuit steken. Dit is een teken dat de plant al te lang in dezelfde pot heeft gestaan. Heb je je aankoop gedaan, zet de pot dan thuis even in het water, zodat de kluit het vocht opneemt. Maak een plantgat, wat ruim genoeg is, meng wat compost in het gat met de bestaande aarde. Haal de plant uit de pot en zet deze in het plantgat. Vul de rest van het gat met aarde en druk lichtjes aan.

Kruiden zaden kopen

Kruiden zijn het hele jaar door te kweken, buiten in de periode van april tot oktober. En binnen onder de kweeklamp of op de vensterbank het hele jaar door. Laat je huis ruiken naar aromatische geuren, die je prettig vindt van een kruidenplant. Of Kweek je eigen kruiden voor in de keuken. Naast dat het erg leuk staat, heb je altijd de beschikking over heerlijke verse kruiden voor gerechten. Kruidenzaden koop je online of in de winkel. Biologische kruidenzaden zijn aan te raden, omdat deze niet bewerkt zijn. Zij geven planten die sterker zijn en zich beter ontwikkelen, dus ook beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.

Wat je nog niet wist over Basilicum!

Wat je nog niet wist over Basilicum!

Basilicum is een kruid wat veel in de Italiaanse keuken gebruik wordt. Het is niet winterhard, maar wel een overblijvende plant. Als je hem laat overwinteren in je huis of in de kas kun je er lang van genieten. Naast dat het een lekkere aanvulling is in gerechten is...

Lees meer
Bieslook, onmisbaar in tuin en keuken

Bieslook, onmisbaar in tuin en keuken

Afgelopen week waren onze konijnen in mijn tuin ontsnapt uit hun nieuwe ren. De deugnieten hebben al mijn kruiden opgegeten, inclusief de Bieslook. Van de andere kruiden ben ik bang dat ik nog weinig terugzie, maar mijn bieslook is onverwoestbaar, die groeit alweer 😊....

Lees meer
Gember kweken: de beste tips!

Gember kweken: de beste tips!

Gember is een gezonde smakelijke specerij, die gebruikt word op veel manieren. Je kunt het door warme en koude gerechten mengen. Je kunt het gebruiken om er een heerlijk kopje thee of water met een smaakje van te maken. Van de biologische gember die je in de winkel...

Lees meer

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

unieketuinen.nl