Home » Planten en Bloemen » Bloembollen en knollen

Bloembollen en knollen

Bloembollen en knollen zijn populaire keuzes voor tuinliefhebbers die hun buitenruimtes willen opfleuren met kleurrijke bloemen. Ze bieden een breed scala aan variëteiten en kunnen gemakkelijk worden gekweekt, zelfs door beginnende tuiniers. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende soorten bloembollen en knollen, hoe ze geplant moeten worden en waar je op moet letten bij het kopen en bewaren ervan.

Bloembollen soorten

Bloembollen zijn een soort ondergrondse opslagstructuur die voedingsstoffen bevat om de plant te voeden tijdens zijn groeicyclus. Er zijn verschillende soorten bloembollen beschikbaar, waaronder tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en lelies. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken en bloeitijd, waardoor je je tuin kunt vullen met een opeenvolging van kleurrijke bloemen gedurende het hele groeiseizoen.

Knollen

Knollen daarentegen zijn verdikte stengeldelen die ook dienen als opslagorganen voor voedingsstoffen. Aardappelen en dahlia’s zijn bijvoorbeeld bekende knolgewassen. Knollen hebben meestal een knolvormige structuur en kunnen worden opgedeeld in meerdere delen om nieuwe planten te creëren.

Bloembollen en knollen planten

Het planten van bloembollen is over het algemeen een eenvoudig proces. Het belangrijkste is om de juiste plantdiepte te kennen. Als vuistregel kun je de bloembol twee tot drie keer zo diep planten als zijn eigen hoogte. Bij het planten van meerdere bloembollen kun je ze op een bepaalde afstand van elkaar plaatsen, afhankelijk van de aanbevelingen voor de specifieke soort.

Wanneer Bloembollen planten?

Bloembollen moeten op het juiste moment worden geplant om ervoor te zorgen dat ze op het gewenste moment in bloei staan. De meeste bloembollen worden in de herfst geplant, voordat de vorst begint. Dit geeft de bol de tijd om wortels te ontwikkelen voordat de winter aanbreekt. In het voorjaar zullen de bloembollen dan prachtige bloemen laten zien.

Wanneer Knollen planten?

Wat betreft knollen, kunnen ze in het voorjaar worden geplant wanneer de grond voldoende is opgewarmd. Het is belangrijk om te wachten tot er geen kans meer is op vorst, omdat de knollen gevoelig zijn voor kou. Bij het planten van knollen is het belangrijk om ze met de juiste zijde omhoog te plaatsen en ze te bedekken met een laagje aarde.

Bloembollen bewaren

Naast het planten is het ook belangrijk om te weten hoe je bloembollen en knollen kunt bewaren. Bloembollen moeten op een koele en droge plaats worden bewaard, bij voorkeur in een ademende zak of mand. Ze moeten worden gecontroleerd op rot of schade voordat ze worden bewaard. Knollen moeten ook op een koele plaats worden bewaard, maar ze vereisen meestal wat meer vochtigheid om uitdroging te voorkomen.

Bloembollen kopen

Ten slotte, als je bloembollen wilt kopen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Tuincentra en bloemenwinkels bieden vaak een breed scala aan bloembollen van goede kwaliteit. Online winkels zijn ook een handige optie, waar je gemakkelijk kunt zoeken naar specifieke soorten en variëteiten. Zorg ervoor dat je bloembollen koopt van gerenommeerde verkopers en let op de kwaliteit en gezondheid van de bollen.

Bloembollen en knollen zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin. Met de juiste kennis en zorg kunnen ze voor kleurrijke en levendige bloemen zorgen gedurende verschillende seizoenen. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, bloembollen en knollen zijn geweldige keuzes om je tuin te verfraaien en te genieten van de schoonheid van bloeiende planten.

Allium (sierui), de 10 mooiste soorten

Allium (sierui), de 10 mooiste soorten

Sierui, ook bekend als Allium, is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Met opvallende bolvormige bloemen  voegt een sierui kleur en elegantie toe aan je bloembedden, borders en zelfs potten. Deze veelzijdige planten behoren tot de uienfamilie (Alliaceae). Allium...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over de Dahlia!

Alles wat je wilt weten over de Dahlia!

Dahlia’s zijn helemaal hip en dat is ook niet zo gek. De dahlia is een erg veelzijdige bloem. Ze zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren of kleurcombinaties. Voor in elke tuin is dus wel een geschikte soort te vinden! Door de late bloei is het een blikvanger...

Lees meer
Lilium, 9 soorten waar je blij van wordt

Lilium, 9 soorten waar je blij van wordt

Ongelooflijk hoe veel lelie soorten er bestaan. Er zijn meer dan 100 soorten, waarvan de meesten voorkomen op het noordelijk halfrond. Bij mijn zoektocht naar kennis over Lelies merkte ik al gauw dat ze uit allerlei windstreken komen. Zo kom je de Afrikaanse Lelie...

Lees meer
De Narcis, alles over deze lentebloeier

De Narcis, alles over deze lentebloeier

Narcis is een echte lentebloeier die hele velden geel kleurt zo in het vroege voorjaar. Algemeen wordt hij ook de paasbloem genoemd. De botanische naam is Narcissus. Er zijn ook andere bloemen die paasbloemen worden genoemd, bijvoorbeeld de sleutelbloem of de...

Lees meer
Tulpen, de 10 meest bijzondere soorten

Tulpen, de 10 meest bijzondere soorten

Tulpen komen voor in bijna alle kleuren van de regenboog. De kleuren rood, oranje, geel, roze, paars, groen, maar ook wit en bijna zwart. Zwart is eigenlijk heel donker paars. De kleur blauw ontbreekt, een blauwe tulp bestaat niet. Wie weet zal deze in de toekomst...

Lees meer

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

unieketuinen.nl