narcis

De Narcis, alles over deze lentebloeier

Narcis is een echte lentebloeier die hele velden geel kleurt zo in het vroege voorjaar. Algemeen wordt hij ook de paasbloem genoemd. De botanische naam is Narcissus. Er zijn ook andere bloemen die paasbloemen worden genoemd, bijvoorbeeld de sleutelbloem of de madelief.

Narcissen

De bloem van de narcis wordt gekenmerkt door de trompetvormige vaak gele bloemen. Er zijn ook witte, oranje, roze en meerkleurige varianten en bloemen die dubbel gevuld zijn. Er zijn ongeveer 35 verschillende soorten narcissen met vele duizenden varianten. De wilde narcis is de enige soort die inheems in Nederland en België groeit.

Narcissen planten

Als je in het voorjaar wilt genieten van narcissen moet je ze in het najaar planten. Een narcis is een bolgewas. De meeste bollen die in het voorjaar bloeien plant je in het najaar. Wil je meer weten over verschillende bollen lees dan Welke bloembollen kiezen.

Een narcis kan jaren op dezelfde plek staan. Hij zal zich verwilderen, zodat je steeds meer narcissen krijgt. Hij prefereert een plekje in de zon. Maak de grond goed los op de plek waar je de bollen plant. Plant de bol op 2 x de diepte van de bol. Dus als een bol een diameter van 5 centimeter heeft, plant je hem op 10 centimeter diepte. Afhankelijk dus van de grootte van de bol bepaal je de diepte van het plantgat. Zet de bol met de punt omhoog in het plantgat en dek de bol af met aarde. Wanneer je droge grond hebt, kun je de net geplante bollen wat water geven. Is de aarde al vochtig dan is het watergeven niet nodig.

Narcissen bollen

Narcissen bollen

Bollen hebben voedingsstoffen nodig om het jaar erop opnieuw te kunnen groeien en bloeien. Deze halen ze uit de bodem, de lucht en water via het loof. Het is dus belangrijk dat je het loof nog enige tijd aan de bol laat zitten. De uitgebloeide bloemen kun je wegknippen. Het loof knip je pas weg als dit helemaal geel geworden is. In de bol, maar ook in het loof van de narcis zit een giftige stof. Als de narcis in een weide groeit, zal het vee daarom er met een grote boog omheen grazen.

Uitgebloeide narcissen

Narcissen die buiten in je tuin staan, verwelken na een tijdje. De uitgebloeide bloem kun je dan wegknippen. Het loof moet je echter nog laten staan, totdat het volledig geel geworden is. Dan kun je dit ook wegknippen. Bollen die je al vroeg in het jaar in je huis hebt gehaald in een pot, kun je nadat ze uitgebloeid zijn opnieuw in je tuin planten. Je knipt ook hier de bloem weg en zet de pot met loof op een plek waar je er geen last van hebt. Als het loof geel is kun je dit afknippen. De bollen kun je dan uit de pot in de grond planten, dit kun je meteen doen, of in het najaar. Zo kun je lang genieten van je bollen.

Narcissen in de vaas

Als je je narcissen in een vaas wilt zetten, snijd dan de bloemen onderaan de steel schuin af. Omdat er wat slijmerig spul uit de steel kan komen. Omdat dit spul irritaties kan veroorzaken kun je dit het beste met handschoenen aan doen. Zet de narcissen in een vaas met schoon water. Als je ze wilt combineren met andere soorten bloemen, zet dan je narcissen eerst even apart, omdat dit slijmerige spul niet bevorderlijk is voor de bloei van je andere bloemen.

Soorten narcissen

Er zijn in alle soorten narcissen vele variëteiten. Als je je gaat verdiepen in de narcis, merk je dat er zoveel soorten zijn dat het moeilijk is om een keuze te maken. Daarom heb ik wat gave soorten voor je op een rijtje gezet.

Trompetnarcissen

Trompetnarcissen

De herkenbare vorm waar de narcis bekend om staat, de trompetnarcis. De Latijnse naam is Narcissus pseudonarcissus. Deze soort bloeit net als alle narcissen in maart, april en mei. Het is een makkelijk te verzorgen soort. De meeste zijn geel van kleur, maar er bestaan soorten met witte, roze of oranje bloemblaadjes. Combinaties van kleuren zijn bijvoorbeeld ‘Bravour’ gele trompet en witte bloembladeren, ‘Fortissimo’ heeft een oranje trompet en geel bloemblad. Een soort met een roze trompet en roomwitte bloemblad is de ‘Easter Bonnet’.

Kleine narcissen

Een mooie gele soort is Narcissus Angel’s Breath, deze tere narcis is sterke soort. Deze narcis hoort op een plekje in de zon of halfschaduw. De bloem is geheel geel van kleur en wordt ongeveer 15 centimeter hoog. Angel’s Breath bloeit in april en mei.

Narcissus Jack Sparrow is een relatief nieuwe kleine soort. Een bloem met een geel hart en witte bloembladen. De bloeihoogte ligt tussen de 20 en 30 centimeter, bloeit graag op een plekje in de halfschaduw of zon.

Grote narcissen

Narcissen zijn er in verschillende maten, de kleine zijn tussen de 10 en 30 centimeter hoog in bloei. Grote soorten kunnen variëren in de hoogte van 30 tot 55 centimeter. Narcis Cassata is een prachtige soort met lichtgele kleur. De bloeitijd is maart en april, de hoogte is 35 centimeter.

Narcis Pink Charm is een witte soort met rozige bijkroon. Pink charm bereikt een hoogte van 45 centimeter in bloei.

Narcis Recurvus is een bijzondere narcis, ook wel de poeticus-narcis. Een witte soort met een geel hart met een opvallende rode rand. Hoogte in bloei is 40 centimeter en de bloeitijd is april en mei.

Dubbele narcissen

Een bijzondere roomwitte variant onder de dubbelbloemige narcissen is de Erlicheer.

Naast dat de bloem er prachtig uit ziet in de maanden mei tot augustus geeft hij ook een heerlijke geur in je tuin. De hoogte in bloei is 40 centimeter. Plant deze bollen wel ietsje dieper (3 bollen diep) en iets verder uit elkaar (3 bollen tussenafstand), zodat de bloemen de ruimte hebben om te bloeien.

Narcis ‘Bridal Crown’ is tevens een witte variant met een lichtgeel bloemhart.

Deze trosnarcis geeft een zoete geur af en wordt ongeveer 35 centimeter hoog. Een goede soort voor in huis, in pot op je terras, maar ook gewoon in de volle grond zal hij het goed doen. De bloeitijd is maart en april.

Een bijzondere gele dubbelbloemige narcis is de Narcis Rip van Winkle. De bloemen zijn stervormig en blijven ongeveer 4 weken mooi in bloei. Het is een lage soort, bloeihoogte is circa 20 centimeter, die bloeit eind maart, begin april.

Bijzondere narcissen

Narcis White Petticoat is een bijzondere soort die ik online vond. Een kleine soort die ook hoepelroknarcis wordt genoemd. De naam verwijst naar de ronde vorm van de bloem. Een witte soort met geel hart die in bloei ongeveer 15 centimeter hoog wordt. De meeste bollen zijn wat later in het jaar verkrijgbaar, vanwege de plant en bloeiperiode.

Narcis ‘Roze Trompet’ is ook een bijzondere verschijning. Bloeit van maart tot en met april en wordt circa 40 centimeter hoog. Vooral de kleur van de bloembladeren is erg opvallend, roze, haast lila-achtig.

Wilde narcissen

Narcis pseudonarcissus, wilde narcissen  komen voor in weilanden, bossen en op rotsige plekken. In Nederland staat de soort op de rode lijst, wat betekent dat hij zeer zeldzaam nog voorkomt. De hoogte van de bloei is 15 tot 30 centimeter. De bloembladeren zijn lichtgeel en de bijkroon is diepgeel en trompetvormig. De bloei is in maart, april en mei.

Witte narcissen

Witte narcissen komen voor in kleine narcissen, grote narcissen, meerbloemige narcissen. Een mooie witte soort is Narcis Thalia, deze bloeit in april en mei. Ze zijn geschikt in pot of bakken op je terras of balkon, maar ook goed te verwilderen. De hoogte in bloei is ongeveer 40 centimeter.

Narcis Cutlass is een elegante witte soort. Vrijwel vlekkeloos is deze glanzend witte narcis. De hoogte in bloei is tussen de 40 en 50 centimeter. Bloeitijd is eind april, begin mei.

Narcissen ‘Tête-à-tête’

Een van de meest voorkomende en gebruikte narcissensoorten, vanwege zijn lange bloeitijd en lage eisen. ‘Tête-à-tête’ verwilderd makkelijk, maar is ook goed te planten in potten of bloemstukjes. De bloei is vroeg, eind februari en maart. Hoogte van deze leuke bloem is ongeveer 15 centimeter.

Narcissen kopen

Wil je narcissen kopen voor je tuin zonder te veel te betalen? Je bent op de juiste plek. Op onze pagina kun je eenvoudig prijzen vergelijken van narcissen van verschillende gespecialiseerde tuinplantenwinkels. Of je nu op zoek bent naar de traditionele gele narcissen of unieke kleurrijke variëteiten, wij hebben het allemaal. Ontdek de beste deals en vind de perfecte narcissen om je tuin te laten stralen. Begin vandaag nog met vergelijken en maak je tuin klaar voor de lente!

unieketuinen.nl