Geranium, de 10 meest bekende soorten

De geranium is een vast plant met een lange bloeitijd. Geranium is de Latijnse naam voor Ooievaarsbek. Er zijn meer dan 600 soorten en variëteiten. Geraniums komen voor in alle kleuren, behalve geel en oranje. De bloemblaadjes zijn vaak mooi getekend met fijne lijntjes of vlekjes.

Soms wordt de Ooievaarsbek verward met de kamerplant Pelargonium. Dit is de soort waar je ‘achter’ kunt gaan zitten wanneer je met pensioen gaat of weinig te doen hebt volgens het gezegde.

Geranium kopen

Keuzes waar je over moet nadenken bij het aanschaffen van een geranium zijn de bloeitijd, bladvorm, hoogte geur en kleur.

  • De bloeitijd van de Ooievaarsbek is vaak lang en varieert van mei tot aan de eerste vorst in het najaar.
  • Het blad is groot tot klein en in verschillende groentinten verkrijgbaar, een enkele soort blijft in zachte winters groen. Daardoor is de vaste plant geschikt als bodembedekker. Met zijn ondergrondse wortelstokken kruipt de plant je tuin door. Wil je dit niet, rooi de plant dan op plekken waar je hem niet wilt. De delen die je gerooid hebt kun je ergens anders planten of weggeven. Je plant ze weer in de vruchtbare grond en voilà een nieuwe geranium is een feit.
  • De kleur van de bloem is er in wit, rood, roze, paars en blauw en alle tinten daar tussen in.
  • Er zijn geraniums die geschikt zijn voor een zonnige plek, halfschaduw en schaduwplekken.
  • Enkele Ooievaarsbekken zijn geurend.
  • Een Ooievaarsbek kan in hoogte verschillen van 10 centimeter tot 100 centimeter

Soorten geraniums

De vaste plant geranium is een soort die op elke plek kan en in veel variëteiten beschikbaar is. Als je weet waar en wanneer de Ooievaarsbek in je tuin moet gaan groeien en bloeien kun je een keuze gaan maken. Ik laat je kennismaken met een aantal bekende soorten:

1 Geranium ‘Rozanne’

Geranium ‘Rozanne’ bloeit in de periode van mei tot en met november. Een bekende Ooievaarsbek die je bij veel tuincentra zult terugvinden. Een andere naam voor de ‘Rozanne’ is Geranium ‘Gerwat’. De ‘Gerwat’ bloeit rijk en lang met blauwpaarse bloemen. De bloemen hebben een doorsnede van circa 5 centimeter. De hoogte van de plant is 30 centimeter, de bloem is ongeveer 40 centimeter. ‘Rozanne’ houdt van een plek met voedzame grond in de zon of halfschaduw.

De Geranium Rozanne koop je hier op de website van bol.com.

Geranium Macrorrhizum

2 Geranium Macrorrhizum

Een bodem bedekkende wintergroene Ooievaarsbek, mits de winter niet te koud is. Hij groeit in de zon en in de halfschaduw. Als je het blad van de Macrorrhizum tussen je vingers wrijft, ruik je een citroenachtige geur. Geranium Macrorrhizum is niet kieskeurig in de bodem waar hij groeit. De kleuren variëren van wit naar paarsrood en wat daar tussen zit. De bloemen verschijnen van april tot in juli.  Geranium Macrorrhizum bereikt een hoogte tussen de 25 en 50 centimeter.

Bekijk hier een mooie Macrorrhizum, 6 stuks voor maar 20 euro. (link naar bol)

Geranium Macrorrhizum ‘Spessart’

De ‘Spessart’ variëteit onder de Macrorrhizum soorten is een bekende met heel lichtroze tot witte bloemen. Het hart en de meeldraden van de bloem zijn roze. De volgroeide hoogte van de plant is 30 centimeter. In het najaar verkleurt het blad in de herfstkleur rood.

Ook de Spessart geranium koop je eenvoudig op bol.com.

3 Geranium Sanguineum

Geranium Sanguineum is bekend onder de Nederlandse naam bloedrode ooievaarsbek. De kleur van de kleine bloemen is karmijnrood. De hoogte varieert afhankelijk van de standplaats tussen de 20 en 40 centimeter. Een zeer langbloeiende ooievaarsbek, die al kan beginnen in mei en doorbloeit tot september. Geranium Sanguineum stelt weinig eisen aan de bodemsoort en heeft het liefst een plekje in de zon of halfschaduw.

Bekijk hier de bloedrode ooievaarsbek in de webwinkel van bol.

4 Geranium Biokovo

De volledige naam is Geranium Cantabrigiense ‘Biokovo’, maar voor de leesbaarheid maak ik er ‘Biokovo’ van. Een halfgroene bodembedekkende plant, die ongeveer 20 centimeter hoog wordt. Met zijn uitbundige bloeiwijze in mei, juni en juli fleurt hij je tuin op. De bloemen zijn wit met lichtroze. In het najaar verkleurt het aromatische blad rood.  Een deel blijft groen en overleeft de winter. Na de winter knip je de verdorde en slechte bladeren weg en loopt de plant weer frisgroen uit.

Op zoek naar een Biokovo? Check hier een prachtig dozijn (link naar bol).

5 Geranium ‘Johnson Blue’

Een veel toegepaste vaste tuinplant in de Nederlandse tuin is de Geranium ‘Johnson Blue’. Een ooievaarsbek met helderblauwe bloemen die ongeveer 40 tot 50 centimeter hoog wordt. Een goede bodembedekker die graag op een zonnige plek of in de halfschaduw staat. De helderblauwe bloemen hebben een wit hart en witte lijnen over de bloembladeren. De meeldraden hebben een donker einde, voordat de bijen of vlinders zijn geweest. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt stimuleer je de bloei.

De Johnson Blue koop je onder andere hier, op de site van bol.com.

6 Geranium Endressii

Geranium Endrissi is een langbloeiende en rijkbloeiende Ooievaarsbek. De bloemetjes zijn talrijk, relatief klein en lichtroze van kleur. In zachte winters kan de Endressi zijn blad behouden. De plant wordt tussen de 40 en 50 centimeter hoog. Geranium Endressi bloeit in de maanden juni tot en met september.

Op zoek naar een Endressii? Check deze eens, op de site van bol.

7 Geranium Nodosum

Geranium Nodosum is een ooievaarsbek die goed in de schaduw kan, maar ook in halfschaduw en zon. De hoogte van de plant is circa 30 centimeter, de bloem wordt ietsje hoger. In de maanden juli en augustus verschijnen kleine lila paarse bloemen. Deze ooievaarsbek is net zoals de meeste soorten niet wintergroen, wel winterhard.

Ook de Nodosum kun je vinden bij bol.com. Check hier een mooie aanbieding.

8 Geranium ‘Azure Rush’

Een langbloeiende uitbundige ooievaarsbek, die bloeit van mei tot ver in oktober. De opvallende kleur van de bloemen is lila blauw met een wit hart. Geranium ‘Azure Rush’ staat graag op een zonnige of halfbeschaduwde plek in je border. De hoogte die ‘Azure Rush’ bereikt is tussen de 30 en 40 centimeter. Hij is niet wintergroen, wel winterhard.

Geranium cinereum ‘Ballerina’

9. Geranium cinereum ‘Ballerina’

De laagblijvende ‘Ballerina’ heeft een roze, lilabloeiende opvallend getekende verschijning. Het witte bloemblad wordt opvallend door de lila roze aders die vanuit het donkere hart over het blad lopen. De hoogte van de plant is 15 tot 20 centimeter. De bloeitijd ligt in de periode mei, juni en juli. Met een zeer goede winterhardheid is deze lage variant zeer geschikt voor langs de rand van een border of in de rotstuin.

10. Geranium Phaem

Een donkerkleurige ooievaarsbek die bloeit van mei tot augustus met donkerpaars, zwartachtige bloemen. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 60 centimeter. Geranium Phaem vraagt een wat voedzamer bodemtype en een plekje in de zon, halfschaduw of schaduw.

De Phaem kopen? Bekijk deze eens, op bol.com.

unieketuinen.nl