Dahlia

Alles wat je wilt weten over de Dahlia!

Dahlia’s zijn helemaal hip en dat is ook niet zo gek. De dahlia is een erg veelzijdige bloem. Ze zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren of kleurcombinaties. Voor in elke tuin is dus wel een geschikte soort te vinden! Door de late bloei is het een blikvanger in je border voor de late zomer en het vroege najaar.

Dahlia’s zijn sterke, makkelijke en rijkbloeiende planten. De knollen kunnen niet tegen de vorst, je plant ze in het voorjaar en geniet er in de zomer en het najaar van. Daarna haal je ze weer uit de grond en laat je ze overwinteren op een vorstvrije plek.

Dahlia

De Dahlia is vernoemd naar een Zweedse meneer Andreas Dahl die deze sierbloemen kweekte om de eetbare knol. Door de jaren heen zijn er vervolgens veel verschillende soorten ontstaan. De indeling in soorten Dahlia’s is:

  • Enkelbloemige Dahlia
  • Anemoonbloemige Dahlia
  • Halskraag Dahlia
  • Waterlelie Dahlia
  • Decoratieve Dahlia
  • Pompon Dahlia
  • Cactus Dahlia
  • Overige

Dahlia’s worden veel gebruikt op praalwagens in bloemencorso’s. Ze zijn zeer geschikt, omdat de bloem erg sterk is en in veel kleuren te kweken.

Dahlia bloem

Er bestaan momenteel meer dan 20.000 soorten en ondersoorten in alle kleuren, maten en vormen en nog steeds is er volop ontwikkeling. De bloemen zijn soms effen van kleur. Daarnaast is er keuze in meerkleurige bloemen en bloemen met strepen of stippen. Er zijn bloemen met een rij bloembladen naast elkaar, anderen bestaan uit tientallen blaadjes, die verschillen van vorm: rond, sprietig of opgerold. Dahlia’s zijn er in alle kleuren behalve blauw.

Dahlia bollen of knollen of vaste planten?

Dahlia’s zijn dus knollen. Een verschil tussen een bol en een knol is dat er uit een bol maar 1 bloemstengel komt en uit een knol komen meerdere sprieten, die bloemstengels worden. Het verschil met vaste planten is dat je vaste planten in de winter in de grond laat zitten. Verreweg de meeste vaste planten zijn winterhard. Dahlia’s zijn dat niet.

Dahlia planten

Dahlia planten

Het planten van een Dahlia doe je in mei. Zoek een plekje in je tuin, het liefst in de ochtendzon en met voedzame grond. Graaf een gat en meng wat potgrond en organische mest door het plantgat. Als de tuinbloemen ongeveer 20 centimeter groot zijn, knijp dat de topjes uit de koppen. Hierdoor zorg je voor een goede vertakking en geven de planten meer bloemen. Dahlia’s willen in droge periode graag wat extra water.

Standplaats

Het liefst staat de Dahlia in de ochtendzon, maar in ieder geval een deel van de dag in de zon. Gecombineerd met bladplanten of siergrassen krijg je een schitterend effect. Kies een aantal kleuren, en combineer deze. Houd je van een kleurige kermis? Dan kun je los met deze veelkleurige tuinbloem.

Dahlia in pot

Dahlia’s zijn goed te planten in een pot. Je kunt hiermee de bloeiperiode verlengen, door ze  in maart in een pot op een warme plek te planten. Het groeien en bloeien begint dan eerder. Let wel op dat je ze pas na de vorst buiten zet en ze voorzichtig laat wennen wanneer het in mei nog (te) koud is. Je kunt ze bij een lage temperatuur elke dag een uurtje langer laten wennen. Maar ze kunnen absoluut geen vorst hebben.

Dahlia overwinteren

De Dahlia moet in het najaar gerooid worden. De knollen kunnen niet tegen de vorst, omdat ze vocht bevatten. Wanneer het vriest bevriest de knol en daar kan deze niet tegen. Knip de stengels 10 centimeter boven de knol af. Haal de knol uit de aarde en veeg de resterende aarde eraf. Vervolgens laat je de bollen een tijdje goed drogen. Wanneer je meerdere soorten in je tuin hebt staan is het handig om labels aan je bollen te hangen, zodat je het jaar erop nog weet welke knol welke soort is. Als ze goed droog zijn, dan bewaar je de knollen op een droge en vorstvrije plaats, bijvoorbeeld in een kistje in wat kranten. Controleer gedurende de winter regelmatig of de knollen niet te droog of te vochtig liggen.

Soorten Dahlia

Soorten Dahlia

Er is veel keuze in Dahlia’s. Er zijn soorten die 20 centimeter hoog worden, maar ook van 200 centimeter. De meesten hebben een afmeting er ongeveer tussenin. Wanneer je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd, kun je van half juni tot aan de eerste vorst genieten van de bloemen van je Dahlia. Kleuren waarin deze sierbloem voorkomt zijn wit, geel, roze, zalm, oranje, rood, paars en zwart. Daarnaast zijn ze in tweekleurig of driekleurig te verkrijgen.

Dahlia cafe au lait

Vanwege de pastelkleur, beetje tussen zalm roze en wit in, wordt deze Dahlia veel gebruikt als bruidsbloem. De bloemblaadjes zijn groot en sierlijk. Deze decoratieve soort bloeit in je tuin van juli tot de eerste nachtvorst in het najaar. De grote bloemen kunnen een doorsnede van 20-24 centimeter bereiken. De hoogte van de plant in bloei is ongeveer 100 centimeter.

Dahlia ‘Esther’

Ik kwam online de Dahlia ‘Esther’ tegen, die mag natuurlijk niet ontbreken. Weet je niet waarom? Nieuwsgierig? lees dan hier verder: over unieketuinen.nl.

Dahlia ‘Esther’ is een vrolijke geel oranje Halskraag Dahlia. Hij bloeit van juli tot de vorst. Zoals eigenlijk alle variëteiten is deze geschikt als snijbloem en goed voor de bijen en de vlinders in je tuin. De hoogte in bloei is tussen de 50 en 70 centimeter.

Dahlia ‘Karin’

Toen moest ik natuurlijk ook op zoek naar een Dahlia ‘Karin’ en ja hoor, gevonden.  Ik moest wat verder zoeken, dus ze zullen waarschijnlijk niet zo goed verkrijgbaar zijn. Dahlia ‘Karin’ of Dahlia micronetta ‘Karin’ is een donkerrode cactus Dahlia. De bloeiende plant wordt ongeveer 100 centimeter hoog en de bloem heeft een diameter van 20 tot 25 centimeter. Ik ga zeker proberen deze te bemachtigen, super toch, een gave bloem, die je naam draagt. 😊

Dahlia imperialis

De grootste Dahlia, die in Nederland het beste in een kas of serre staat. Hij kan een hoogte bereiken tussen de 3 en 4 meter. Als je hem in bloei krijgt dan krijg je lichte fraaie, bloemen in een roze kleur met een grootte van ongeveer 5 tot 8 centimeter.

Dahlia arabian night

Donker bruin/rood gekleurde bloemen heeft de Dahlia Arabian Night. In bloei worden ze ongeveer 80 tot 100 centimeter hoog. De bloembladeren zijn donkerrood en naar het centrum van de bloem toe worden ze steeds donkerder richting zwart. De Arabian Night hoort bij de decoratieve Dahlia’s. Hij bloeit vanaf juli tot de eerste vorst.

Dahlia Creme de Cassis

Een decoratieve Dahlia die een opvallende kleurcombinatie heeft. De bovenzijde van de bloemblaadjes zijn lichtroze tot pastelkleurig. De onderzijde van het bloemblad is donkerrood/paars, de kleur van cassis. De bloem is grootbloemig met een diameter van 20 tot 25 centimeter. De bloem bloeit de hele zomer tot aan de eerste nachtvorst. De hoogte van de bloem is ongeveer 70 centimeter.

Dahlia Labyrinth

Labyrinth is een grootbloemige soort met bloemen met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter. Met zijn uitbundige roze kleur en sierlijk gekrulde bloemblad is dit ook wel echt een eyecatcher in je tuin. De hoogte in bloei is ongeveer 70 tot 90 centimeter.

Dahlia pompon

Dahlia pompon

Dahlia pompon is een soort met honderden variëteiten.  Ze zijn ongeveer 50 tot 120 centimeter hoog als de plant in bloei is. De bloemen zijn bolvormig met bloemblaadjes die opgerold zijn als trechtertjes die dicht op elkaar staan. De bloemen hebben een doorsnede van 5 tot 8 centimeter. De Jowey Martina is een gele pompondahlia, Dahlia Snowflake een witte, Dahlia Sylvia is een oranje/zalmkleurige variant. En de ‘Sandra’ is een mooie roze pompon Dahlia.

Dahlia Totally Tangerine

Een zachtoranje bloem met roze gloed is de Totally Tangerine. Hoogte van de plant in bloei is ongeveer 100 centimeter. Het is een heel rijk bloeiende soort met een bloem waarvan de doorsnede 10 tot 12 centimeter is. Hij bloeit vanaf juli tot aan de eerste vorst.

Dahlia Totally Tangerine

Dahlia online kopen

unieketuinen.nl