De mooiste Echinacea soorten

De bloemen van de Echinacea behoren tot de mooiste bloemen van tuinplanten. Al is dat natuurlijk wel wat smaakgevoelig. Echinacea-bloemen trekken bijen en vlinders aan. De bloemen zijn er in diverse kleuren, roze, paars, rood, wit, groen, geel of oranje. De soorten verschillen in hoogte van 40 tot 120 centimeter in bloei en bloeien vanaf juli -augustus tot in september of oktober, afhankelijk van het weer.

Zonnehoed

De naam zonnehoed wordt voor 2 soorten planten gebruikt, namelijk de Echinacea en de Rudbeckia. Beide planten lijken erg veel op elkaar en komen uit dezelfde familie. Van oorsprong heeft Echinacea paarse en roze bloemen, en de Rudbeckia meer geel, oranje en rode tinten. Echter tegenwoordig zijn er ook gele en witte Echinacea-soorten. Het meest opvallende verschil is de grootte van de bloem, die van de Rudbeckia zijn over het algemeen een stuk kleiner met kleinere en meer bloemblaadjes dan die van de Echinacea.

Echinacea planten

Echinacea houdt van voedzame grond en een plekje in de zon. Omdat het blad niet super decoratief is, kun je hem goed wat verder achterin de border zetten. Maak een ruim plantgat, meng de grond onderin het plantgat met ruime voedselrijke grond of potgrond. Plant de kluit van de Zonnehoed en duw hem stevig aan met aarde. Geef de plant meteen water nadat je hem  geplant hebt.

Echinacea snoeien

De vaste plant sterft af in het najaar. Je kunt hem dan laten staan, verdort geeft hij een mooi wintersilhouet. Wanneer je niet wilt dat de plant zich uitzaait, kun je de stengels ongeveer 30 a 40 centimeter boven de grond afknippen. De stengel die dan nog staat zorgt voor wat bescherming van de plant in de winter tijdens de vorst. In het vroege voorjaar, net voordat hij uitloopt snoei je de stengels van de plant dan verder af, op zo’n 5 a 10 centimeter boven de grond. Vervolgens zal de plant in het voorjaar weer uitlopen en in de zomer opnieuw shinen in je tuin.

De 14 mooiste soorten Echinacea

Zonnehoed is een plant met een opvallend mooie bloem. Het centrum van de bloem is vaak bruinig van kleur, soms met een oranje gloed. De samengestelde bloemen bestaan uit afhangende bloemblaadjes in de kleuren roze, paarsig, rood, oranje, geel en wit. Naast dat de bloemen geschikt zijn als snijbloem, trekken ze bijen en vlinders aan.

Echinacea Purpurea/ Rode Zonnehoed

De meest bekende soort is waarschijnlijk wel de Rode Zonnehoed, ofwel Echinacea Purpurea. De Purpurea-soort wordt tussen de 100 en 120 hoog. Hij geeft mooie donkerroze bloemen met een oranjebruin centrum. De bloemen verschijnen in juli en bloeien door tot september of oktober, afhankelijk van het weer.  Er zijn meerdere variëteiten te verkrijgen van de Echinacea Purpurea.

Echinacea Purpurea Magnus

De ‘Magnus’ lijkt veel op de gewone Echinacea Purpurea, het bloemblad is iets minder lang, waardoor het ook iets minder afhangt. De hoogte van de plant is bloei is wat lager, 90 centimeter. Verder is het een sterke goedbloeiende plant, met een dieproze kleur, die bloeit in de maanden juli tot en met oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Echinacea Purpurea ‘Alba’

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een witte zonnehoed. Deze bloemen worden graag en druk bezocht door vlinders en bijen. De volwassen hoogte in bloei is 80 centimeter. De witte bloemen met oranje bruin centrum verschijnen in juli en bloeien tot en met september.

Echinacea Purpurea ‘Tangerine Dream’

De ‘Tangerine Dream’ bereikt een hoogte van 100 centimeter in bloei. De bloei is met een opvallende oranjerode kleur. In juli verschijnen de eerste bloemen en hij bloeit door tot in oktober. Hij verlangt een plekje in de zon en normale tot voedselrijke grond, zoals iedere andere Echinacea. Heel gaaf te combineren met grassen.

Echinacea Purpurea ‘Fatal Attraction’

Een soort met een wat korter bloemblad, ook minder afhangend. Een felle donkerroze bloem en een plant met donkere bladstelen. De hoogte is circa 75 tot 80 centimeter en hij bloeit in de maanden juli tot en met september. Het is een sterke plant, die perfect als snijbloem te gebruiken is. Daarnaast is deze veelzijdige soort ook geschikt als hommel, bij en vlinderplant.

Echinacea Purpurea ‘White Swan’

Een prachtige en bekende witte variant onder de Echinacea soorten. De hoogte in bloei is tussen de 90 en 100 centimeter. De witte bloemen verschijnen in juli en bloeien door tot in september. Heel mooi te combineren met andere witte soorten of bloemen met aar vormen en grassen. Het blad van de Echinacea word ongeveer 40 centimeter hoog.

Echinacea Purpurea ‘Green Jewel’

Echinacea Purpurea ‘Green Jewel’

Een Zonnehoed met een bloemkleur die je minder vaak tegenkomt, namelijk groen. Het hart van de bloem heeft een groene tint met toch ook weer een oranje zweem eroverheen, afhankelijk van de fase in het jaar. Het bloemblad is  lichtgroen, en valt desondanks goed op in een border, zeker wanneer hij in een groep aangeplant wordt. De hoogte is ongeveer 85 centimeter in de bloeiperiode, welke loopt van juli tot en met oktober.

Echinacea purpurea ‘Delicious Candy’

Een lagere roze soort met smalle felroze bloemblaadjes die wat uit elkaar staan aan het centrum. Het centrum is rood-donkerrozig van kleur. De kegel verkleurt later in de bloeiperiode naar bruin. De hoogte in bloei is ongeveer 60 centimeter. De bloeitijd loopt van juli tot in september.

Echinacea Purpurea ‘Hot Summer’

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een spectaculaire soort. De bloemen komen voor in tinten roze, rood en oranje. Hij verkleurt tijdens de bloei en aan 1 plant kun je genieten van verschillende schakeringen in kleur. De hoogte is tussen de 60 en 70 centimeter. In de winter is hij iets minder betrouwbaar, voor de zekerheid kun je hem bij vorst het beste afdekken. Laat in het najaar de stengel dan ook staan, of knip deze terug tot ongeveer 30 a 40 centimeter om hem meer bescherming te geven. Hij bloeit in juli, augustus en september.

Echinacea Purpurea ‘Rubinstern’

Een 100 centimeter hoge soort in bloei, die zijn waarde bewezen heeft. Bloeit in mooi hardroze met bruin/ oranje centrum in de maanden juli, augustus en september. Een sterke plant die goed als snijbloem en hommel, bij en vlinderplant te gebruiken is. Het beste laat je deze plant zichzelf uitzaaien, dit doe je door de uitgebloeide bloemen in de winter aan de stengels te laten zitten.

Echinacea Purpurea ‘Sundown’

Sundown heeft een beetje een zalmkleurige of oranje bloem, die bloeit van juli tot en met september. De hoogte in bloei is 60 tot 80 centimeter. Een drukbezochte soort door bijen en vlinders. Zoals de naam al zegt, hoort ook deze Echinacea op een zonnige plek.

Echinacea Pallida

Echinacea Pallida is een soort met een veel smaller bloemblad. Het zijn smalle afhangende bloemblaadjes die rond het volle en bolle centrum naar beneden hangen. De kleur van het bloemblad is lila roze. De hoogte in bloei van de Pallida is ongeveer 80 tot 90 centimeter. De nederlandse naam van deze Echinacea is egelzonnehoed. Hij bloeit van juli tot en met september.

Echinacea Angustifolia

Iets minder smal en minder hangend dan de Echinacea Pallida is de Angustifolia. De smalle zonnehoed is een lia roze kleurige zonnehoed. De hoogte in bloei is tussen de 70 en 100 centimeter. Hij verlangt een plekje in de zon en een normale tot vruchtbare bodem. Kan goed gebruikt worden als snijbloem, vlinderplant en bijenplant.

Echinacea Paradoxa

Echinacea Paradoxa

Een van de weinige gele varianten onder de Zonnehoed. De smalle gele bloemblaadjes hangen naar beneden waardoor het bruine centrum goed opvalt in de border. De bloeiperiode is juli en augustus en de hoogte in bloei is 70 tot 80 centimeter. De Paradoxa staat liefst op zonnig plekje in de border.

unieketuinen.nl