lilium

Lilium, 9 soorten waar je blij van wordt

Ongelooflijk hoe veel lelie soorten er bestaan. Er zijn meer dan 100 soorten, waarvan de meesten voorkomen op het noordelijk halfrond. Bij mijn zoektocht naar kennis over Lelies merkte ik al gauw dat ze uit allerlei windstreken komen. Zo kom je de Afrikaanse Lelie tegen, de Aziatische Lelie, Franse lelie, Turkse lelie, Kaapse en Japanse lelie tegen, om maar wat voorbeelden te noemen.

Ben je op zoek naar informatie over lelies op het water, lees dan hier het artikel over waterlelies.

Lelie

Lelie staat vooral bekend om zijn prachtige bloemen. Het is een redelijk makkelijke bol die je in het najaar in je tuin plant. Wanneer hij goed geworteld is, kun je jarenlang genieten van de lelie tussen je vaste planten. Als de plek niet zo beschut is waar je hem plant, zorg er dan voor, dat er wat planten op een iets lagere hoogte naast staan om te voorkomen dat ze om knakken bij een flinke storm.

Lelie kopen?

Via bol.com kun je heel makkelijk je lelies in huis halen, in een vrolijke mix van kleuren. Of met roze en witte tinten en dubbelbloemige lelies voor een meer romantische uitstraling. Je kan ook gaan voor een bijzondere soort, zoals de Aziatische lelie. Of een van de vele andere keuzes!

Lelie plant

Een lelie plant kun je in de tuin als vaste plant gebruiken, ook al zijn het eigenlijk bloembollen. Je kunt ze planten tussen het najaar en het voorjaar, als het niet vriest. Lelie staat graag op een zonnige beschutte plek. Wanneer je ze plant, zorg er dan voor dat ze niet te veel uitdrogen. Plant ze dus zo snel mogelijk nadat je ze koopt of besteld en ontvangen hebt. Ook wanneer je ze wilt verplanten is het belangrijk om ze zo snel mogelijk weer in de grond te zetten. Mocht dit niet kunnen vanwege bijvoorbeeld een vorstperiode, bewaar ze dan in een plastic zak gevuld met potgrond. Je kunt lelies ook prima planten in een pot.

Lelie bloem

Lelie bloem

Lelie bloemen zijn er in veel verschillende kleuren en kleurschakeringen. Wit, alle kleuren roze, rood, geel, paars en oranje zijn de keuzes. Ze zijn er in versies met strepen, randjes of stippen en in verschillende vormen, zoals met komvormige, platte of trompetvormige bloemen. De grootte kan verschillen van 7 centimeter tot 25 centimeter doorsnede. Lelies bloeien in de periode tussen juni en september.

Lelie bollen

Plant je leliebollen op een diepte van minimaal 10 centimeter onder het oppervlak. Dit mag bij de forsere bollen ook prima 15 centimeter zijn. Leliebollen maken wortels aan, die uit de bol groeien. De wortels voorzien de lelie van voldoende water in het groeiseizoen en voor verankering in het najaar. Ben je op zoek naar andere bloembollen, lees dan hier over de verschillende soorten.

Soorten lelies

Veredelaars zijn continue bezig om nieuwe soorten te ontwikkelen die anders zijn of beter. Momenteel is er ruime keuze in leliesoorten. Ik zal wat favoriete en bekende soorten aan je voorstellen.

Lilium lancifolium

De Nederlandse naam voor de Lilium lancifolium is tijgerlelie. Deze naam heeft hij te danken aan de gespikkelde bloemen. Een tijgerlelie is een goede lelie die weinig eisen stelt aan grondsoort. De hoogte is in de bloeiperiode 100 centimeter. De kleur van de Lilium lancifolium is oranje, een bijzondere en opvallende soort voor in je border. De bloeiperiode valt in juli en augustus.

Lilium oriental

Lilium oriental is een soort, waarvan cultivars beschikbaar zijn in alle kleuren. Van tinten wit, roze en geel tot gevlekte en egale bloemen zijn te verkrijgen. Lilium oriental is een geurende lelie. Ze bloeien in de maanden juli, augustus en september. In een normale bodem op een zonnig plekje zullen ze zich op z’n best laten zien. Een prachtige soort die ongeveer 100 centimeter hoog wordt.

Lilium candidum

Lilium candidum

Nederlandse naam voor de Lilium candidum is de Madonna-lelie. Een zuiver witte lelie, die maar net onder de aarde geplant hoeft te worden in tegenstelling tot de meeste lelies. De Madonnalelie bloeit van af begin juni met een bloeiduur van ongeveer 2 a 3 weken.

Lilium nepalense

Een hoge soort, de Nepalese lelie die 40 tot maximaal 120 centimeter hoog kan worden. Hij bloeit met hangende groen-witte kelken die in het centrum roodbruin van kleur zijn. Hij geeft een flinke geur af, die met name de nachtinsecten aantrekkelijk vinden. De bloeitijd is juni en juli.

Lilium leichtlinii

Een forse soort, die ruim 100 centimeter hoog kan worden. De plant bloeit met volle bloemen die een gele sierlijke vorm hebben. De geurende gele bloem heeft vele donkerrode spikkels op het bloemblad. Naast een flinke omvang is het een soort die het vaak goed doet, de bloeiperiode ligt in de maanden juli en augustus. Opvallend detail zijn de donkere stengels waar de bloem aan groeit.

Lilium stargazer

Lilium stargazer

Een donkerroze rijkbloeiende soort die een hoogte van 60 tot 100 centimeter bereikt. Stargazer bloeit in juli en augustus. Ze zijn zeer geschikt om als snijbloem te gebruiken, zoals wel meer soorten lelies.  Het roze bloemblad is aan de randen bijna wit van kleur en bevat donkerrode stippels in het centrum van de bloem.

Lilium martagon of Turkse Lelie

Een Turkse lelie die rijkelijk bloeit met wat kleinere bloemen. De bloemen hebben een gekrulde vorm. Lilium martagon is een van de weinige lelies die in het najaar geplant moet worden. Ze bloeit ook iets eerder dan de meeste soorten. De Turkse lelie staat liever niet de hele dag in de zon, dus zoek een plekje in de halfschaduw. De kleuren zijn voornamelijk paar of oranje of een combinatie daarvan, maar ook in geel en roze en met spikkels.

Lilium longiflorum of Aziatische Lelie

Deze plant heeft naast de naam Aziatische lelie en Lilium longiflorum nog de naam graflelie in de volksmond. De hoogte van de witte bloemen in de tuin is ongeveer 100 centimeter. Het is een geschikte plant voor verwildering in je vaste plantenborder en als snijbloem. Hij bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De sneeuwwitte bloemen zijn heerlijk geurend en trompetvormig.

Lilium henryi

Een oranjegekleurde lelie met kleine donkere spikkel, die bloeit in de maanden juli en augustus. De hoogte in bloei is ongeveer 100 centimeter. Het is een makkelijke plant die het in vele tuinen naar zijn zin heeft. De soort geurt niet en is minder geschikt om te planten in potten.

unieketuinen.nl