gerbera

Alles wat je wilt weten over de Gerbera

Gerbera is eigenlijk meer een snijbloem dan een tuinplant, maar met wat aandacht en de juiste plek, kun je er een zomer lang van genieten op je terras. Gerbera’s kunnen absoluut niet tegen vorst en hebben een hekel aan regen. Daarbij hebben ze ook een hekel aan droogte, dus je moet ze echt verzorgen. Geef ze elke maand voeding en kijk om de paar dagen hoe het gesteld is met de bodem en of ze water nodig hebben.

Gerbera Bloem

Gerbera’s staan bekend om hun vrolijke, fleurige en felle kleuren. In vrijwel elk boeket staan ze goed. Globaal kun je onderscheid maken in 2 soorten, die met een grote bloem en die met een kleinere bloem. De bloemen van de Gerbera bloeien in de periode mei tot en met augustus en geuren niet.

Er zijn vele kleuren te verkrijgen, ook met verschillende kleuren van het hart. Populaire kleuren zijn oranje, rood, wit, paars, geel en roze. De pastelkleuren zijn in opkomst. Er zijn verschillende bloemvormen in Gerbera soorten, enkelbloemig of dubbelbloemig, pomponvormig en spidervormig. Er zijn ruim 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten.

Gerbera zaaien

Wil je Gerbera’s zaaien, dan kun je dat beter niet rechtstreeks in je tuin doen, maar in een zaaibak. Je kunt ze van maart tot mei onder glas kweken. Houdt hierbij rekening met het zonlicht, zodat de jonge zaailingen niet verbranden. Als ze wat groter zijn en de kans op nachtvorst weg is, dan kun je de gerbera’s buiten zetten in de tuin of in potten.

Gerbera zaadjes kopen? Bekijk hier een gemengd zadenmengsel van grootbloemige gerbera’s (link naar bol).

Gerbera plant

Een Gerbera kun je ook prima gebruiken als kamerplant. In het voorjaar, na de vorst, kun je de plant dan buiten op je terras zetten. De afwatering in de pot is erg belangrijk, aangezien de plant niet van natte voeten houdt. In principe is deze plant een meerjarige plant, maar dan wel een veeleisende.

Gerbera bloemen

Gerbera bloemen

In Gerbera’s is onderscheid te maken in ondersoorten en variëteiten. De grootste bloemen zijn minimaal 10 centimeter in doorsnede, kleine germini’s hebben een doorsnede van 7 centimeter en de kleinste Gerbera nana heeft een doorsnede van ongeveer 5 centimeter. De normale variant zie je het vaakst in boeketten. Andere vormen zijn de pomponi, die heel veel kleine blaadjes heeft. De variant met spinachtige puntige blaadjes heet de Spider en de Gerbera Pasta heeft dikkere sprieten als bloemblaadjes. De Pastini is een soort met een gekruld bloemblad.

Gerbera jamesonii

Jamesonii is een bekende eenjarige gerbera. De vorm is in allerlei soorten en kleuren. Hij bloeit in de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober. De bloeikleuren zijn crème, rood, oranje of roze. De hoogte van de bloei is ongeveer 40 tot 50 centimeter.

Gerbera garvinea

Gerbera garvinea is een vergelijkbare soort als de Gerbera Jamesonii, maar ze zijn niet hetzelfde. Er wordt gezegd dat dit de eerste winterharde soort is. In feite betekent het dat de soort milde vorst kan verdragen. Dit is een temperatuur tot maximaal -5 graden. Je moet de plant niet snoeien en de stelen en het blad goed afdekken met stro. De plant heeft wel voldoende vocht en verzorging nodig gedurende het hele jaar. Bij warmte voldoende water geven en elke maand extra voeding toevoegen.

Garvinea bloeit zeer rijk en iedere bloem kan wel 3 tot 4 weken blijven staan. De bloei duurt tot laat in de herfst, ongeveer tot de eerste vorst.

Germini

Germini is een kleine variant van de Gerbera. Verkrijgbaar in de kleuren wit, roze, rood, geel paars, oranje en groen. Ook tweekleurige varianten en afgeleiden van de basiskleuren. Er zijn 20 soorten roze kleurige germini’s. De hoogte van de bloem is net als de gewone variant, ongeveer 40 tot 50 centimeter.

Germini

unieketuinen.nl