Epimedium

Epimedium, de 11 mooiste elfenbloemen op een rij

Epimedium is een schattige bloem die graag op een schaduwrijk plekje staat in je tuin. De bloemen hebben in het Nederlands de naam elfenbloem gekregen. Wist je dat het bloemetje een beetje de vorm heeft van een spinnetje?

Een bijzondere eigenschap van het blad van de plant is dat ze geslachtsdriftopwekkend zijn als je ze opeet. Ok, ik heb dit niet zelf getest, maar ‘gehoord’ op het internet. Het verhaal gaat dat er vroeger een herder in China was die dit opmerkte bij zijn geiten nadat ze het blad van de Epimedium hadden gegeten.

Epimedium soorten

Er zijn ruim 30 soorten bekend van de Epimedium. Elfenbloem is een bodembedekker die graag een plekje heeft in de halfschaduw of droge schaduw en zeer geschikt is als onderbeplanting van bomen of heesters. Er zijn groenblijvende soorten en bladverliezende soorten. De laatste hebben vaak mooie herfstkleuren.

Epimedium bladeren

De hoogte van de elfenbloem is ongeveer 20 a 30 centimeter. Hij staat graag in goed doorlatende en vruchtbare grond. De bloeikleuren zijn geel, wit, rood, en verschillende tinten roze en paars. De bloeitijd van de meeste elfenbloemen is in april en mei.

Eigenlijk vind ik alle Elfenbloem soorten prachtig, maar als ik toch moet kiezen dan som ik hieronder mijn favoriete soorten voor je op:

1. Epimedium Rubrum

Elfenbloem Rubrum is een karmijnrood bloeiende elfenbloem. De bodembedekker bloeit in de maanden april en mei en bereiken een hoogte van 20 tot 30 centimeter. Na de bloei blijft de plant zijn decoratieve waarde houden door de vorm en kleur van het blad. Elfenbloem staat graag op een plekje in de halfschaduw. Wanneer hij te groot wordt, kun je hem uitgraven, scheuren en terug planten. Deze plant is niet wintergroen. Daarnaast is bij wat stevigere vorst het aan te bevelen om bescherming te bieden door de plant af te dekken.

Epimedium Rubrum kopen? Check deze eens op bol.com.

2. Elfenbloem Grandiflora of Grandiflorum

De namen Grandiflora of Grandiflorum worden door elkaar gebruikt, maar zijn feitelijk dezelfde. De Epimedium Grandiflorum is een kleine halfwintergroene vaste plant. Het jonge blad is groen met een roze tint, in de winter kleurt het donkerder groen en in het najaar volgt een brons/rood kleurig blad. De hoogte is circa 30 centimeter en in de winter is hij niet bladhoudend. De gewone soort is witbloeiend, andere varieteiten zijn ‘Lila Fee’, ‘Rose Queen’ of ‘Koji’

3. Epimedium Grandiflorum ‘Lila Fee’

Epimedium Grandiflorum ‘Lila Fee’ heeft een mooie donkerroze/ paarskleurige  bloem in april en mei.

4. Epimedium Grandiflorum ‘Rose Queen’

Epimedium Grandiflorum ‘Rose Queen’ is een variant met rozerode bloem en lange witte puntige sporen. Ze bloeien uitbundig in de maanden april en mei. Daarnaast is de ‘Rose Queen’ een soort met decoratieve herfstkleuren en bladverliezend in de winter.

5. Epimedium Grandiflorum ‘Akebono’

Epimedium Grandiflorum ‘Akebono’ is een lichtroze bloeiende elfenbloem. De hoogte van de bloei is ongeveer 25 centimeter. Bovendien is het een bladverliezende soort die bloeit in de maanden april en mei.

6. Epimedium Youngianium ‘niveum’

Deze elfenbloem is helderwit van kleur, bloeiend in de maanden april en mei. Deze vaste plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog. De Epimedium Youngianium ‘Roseum’ is een lichtroze variant.

Wil je er eentje in jouw tuin? Bekijk deze witte elfenbloem op bol, 6 stuks in een pot van 9×9.

7. Epimedium ‘Frohnleiten’ of Epimedium perralchicum ‘Frohnleiten’

De namen van deze elfenbloem worden door elkaar gebruik, Epimedium ‘Frohnleiten’, perralchicum en perralchicum ‘Frohnleiten’. Frohnleiten bloeit met helder gele bloemen in de maanden april en mei. Het blad van deze elfenbloem blijft in de winter groen.

8. Epimedium Saggitatum

Een van de geel bloeiende elfenbloemen. De hoogte is tussen de 20 en 30 centimeter. Saggitatum bloeit in de maanden april en mei. Een goede winterharde soort die in de winter zijn blad verliest.

Epimedium ‘Orange Queen’

9. Epimedium ‘Orange Queen’

Een bijzondere soort met oranje/ gele kleine bloeiwijze. Een Europese soort die goed tegen droogte en schaduw kan. De hoogte is tussen de 10 en 30 centimeter en de plant is goed winterhard en bladhoudend. Ten slotte is hij geschikt als bodembedekker voor een plekje in de schaduw of halfschaduw.

10. Elfenbloem ‘Koreanum’

Een robuustere soort die niet veel hoger wordt, ongeveer 20 centimeter. Koreanum bloeit met een bleekgeel bloempje in de maanden april en mei. Zeer goede bodembedekker die ook nog wintergroen is.

11. Epimedium ‘Pink Champagne’

Een elfenbloem die roze, beetje frambooskleurig is met gele meeldraden en een lichtroze hart. Het blad is roodbruin gevlekt en de plant houdt dit blad in de winter. De hoogte is circa 35 centimeter en de plant is goed winterhard.

unieketuinen.nl