bolchyrsant

Bolchrysant in bloei: tips voor een langdurige herfstkleur

De meest voorkomende chrysant is de bolchrysant. Bolchrysanten zijn prachtige herfstbloeiers die eruit zien als een bol struikje. Deze plant bloeit aan één stuk door, je hebt er tot aan de vorst plezier van. De verzorging van de bolchrysant is super eenvoudig. Het enige dat hij nodig heeft is zonlicht en een beetje water. Plaats hem dus op een lichte plek op je terras of in je tuin en controleer regelmatig of de potgrond nog vochtig is.

Let erop dat ook op regenachtige dagen de bolchrysant te weinig water kan krijgen. De volle bos bloemen houdt namelijk het water tegen, zodat het niet bij de wortels kan komen. Het kan dus zijn dat je je bolchrysant ook bij regen water moet geven. Gek hé.

Naast de bolchrysant heb je ook onder andere de piramide chrysant en de chrysant op stam. De piramide vorm wordt zo gekweekt dat hij hoger wordt, een beetje in de vorm van een conifeer. De chrysant op stam is een bolchrysant op een klein stammetje. De hoogte van deze chrysant op stam is vaak rond de 70 tot 90 centimeter

Bolchrysanten variëteiten

Naast de traditionele bolchrysant zijn er veel variëteiten beschikbaar in verschillende kleuren en bloemvormen. Je kunt kiezen uit een breed scala aan kleuren, waaronder geel, wit, roze, rood en paars. Daarnaast zijn er ook tweekleurige en meerlagige bloemen beschikbaar, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om je tuin of terras op te fleuren.

Planten en verpotten van bolchrysanten

Bolchrysanten kunnen in het najaar worden geplant voor een prachtige herfstbloei. Zorg ervoor dat je ze in goed doorlatende potgrond plant en dat de potten drainagegaten hebben om wateroverlast te voorkomen. Als je bolchrysanten in containers kweekt, overweeg dan om ze jaarlijks te verpotten in verse potgrond om de gezondheid van de plant te behouden.

Snoeien en onderhoud 

Om de groei te bevorderen en de bloei te stimuleren, kun je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit proces staat bekend als ‘doodknijpen’ en helpt de plant energie te besparen en nieuwe knoppen te vormen. Zorg er ook voor dat je regelmatig controleert op tekenen van plagen of ziekten en indien nodig passende maatregelen neemt.

Bescherming tegen vorst

Hoewel bolchrysanten redelijk winterhard zijn, kunnen ze bij strenge vorst beschadigd raken. Overweeg om ze te beschermen door ze af te dekken met een laag stro of door ze tijdelijk naar een beschutte locatie te verplaatsen als er lage temperaturen worden voorspeld.

Voeding en bemesting

Geef je bolchrysanten regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen, meestal vanaf het vroege voorjaar tot de late zomer. Kies een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten om een gezonde groei en overvloedige bloemen te bevorderen.

unieketuinen.nl