boerenjasmijn

Boerenjasmijn (Philadelphus), een heester met prachtige bloemen

Boerenjasmijn, ook wel bekend als Philadelphus, is een plant die bekend staat om zijn geurige en prachtige bloemen. De struik behoort tot de hortensiafamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, Azië en Zuidoost-Europa.

Philadelphus

De Philadelphus wordt vaak gebruikt als sierstruik in tuinen en parken vanwege zijn mooie bloemen en geur. De struik kan ook worden gebruikt als haag of als enkele struik in borders. Het is ook een populaire plant voor gebruik in snijbloem in boeketten vanwege de geurige bloemen.

Philadelphus coronarius

De Philadelphus coronarius is een van de bekendste soorten boerenjasmijn. Deze plant kan tot drie meter hoog worden en heeft ovale donkergroene bladeren. De witte bloemen van de Philadelphus coronarius zijn groot en geurig en bloeien vanaf de late lente tot de vroege zomer. Deze philadelphus wordt vaak gebruikt als haag of als solitaire struik in borders vanwege de mooie bloemen en de zoete geur.

Philadelphus ‘Virginal’

De Philadelphus ‘Virginal’ is een soort boerenjasmijn die vooral bekend staat om zijn grote en geurige witte bloemen. Het is een middelgrote tot grote struik die tot tweeënhalve meter hoog kan worden en tot twee meter breed kan groeien. De bladeren zijn donkergroen en ovaalvormig. De bloemen zijn meestal ongeveer vijf centimeter breed en hebben een zoete citrusachtige geur.

De bloeiperiode van Philadelphus ‘Virginal’ begint in het late voorjaar en duurt tot in de zomer. De bloemen groeien aan de uiteinden van de takken. De struik is winterhard en gemakkelijk te verzorgen.

Philadelphus ‘Snowbelle’

De Philadelphus ‘Snowbelle’ is een variant van de boerenjasmijn die populair is vanwege de overvloedige witte bloemen en de compacte groei. Het is een kleine struik die ongeveer anderhalf meter hoog kan worden en een meter breed kan groeien. De bladeren zijn donkergroen en ovaalvormig. De bloemen zijn groot en geurig.

De bloeiperiode van Philadelphus ‘Snowbelle’ begint in het late voorjaar en duurt tot in de zomer. De bloemen zijn wit en hebben een zoete citrusachtige geur die veel vlinders en bijen aantrekt. Deze boerenjasmijn kan als solitaire struik worden geplant of als haag worden gebruikt.

Philadelphus ‘Lemoinei’

De Philadelphus ‘Lemoinei’ groeit meestal tot een hoogte tot twee meter en heeft een spreidende, dichte groeiwijze. De takken zijn licht gebogen en bedekt met glanzende donkergroene bladeren die ongeveer zes cm lang zijn en licht gekartelde randen hebben. De bloemen van deze struik zijn wit en worden in clusters geproduceerd vanaf eind lente tot begin zomer. De Philadelphus ‘Lemoinei’ is een uitstekende keuze voor het creëren van privacy of om een saaie hoek in de tuin op te fleuren.

Philadelphus ‘Belle Etoile’

Philadelphus ‘Belle Etoile’ is een mooie plant met witte geurige bloemen die worden gekenmerkt door een opvallende paarsroze vlek aan de basis van elk bloemblad. Deze variant van de boerenjasmijn is een gemakkelijke plant om te verzorgen en kan groeien in de meeste bodemtypen, zolang de bodem maar goed doorlatend is en niet te nat. Het is een zon minnende plant, maar hij kan ook heel goed in de halfschaduw groeien.

Philadelphus ‘Manteau d’Hermine’

De Philadelphus ‘Manteau d’Hermine’, ook wel dwergboerenjasmijn, is een ondersoort van de philadelphus, die bekend staat om zijn overvloedige bloei en zijn compacte groeiwijze. De bladeren zijn donkergroen en ovaalvormig. De bloemen zijn groot en geuren iets minder sterk dan de gewone boerenjasmijn. Deze variant is een uitstekende keuze voor kleinere tuinen of voor diegenen die op zoek zijn naar een compacte struik met veel bloemen.

Boerenjasmijn snoeien

De beste manier om te snoeien is de oudste en dikste takken helemaal terug te knippen tot de basis van de plant. De jongere takken snoei je tot ongeveer een derde van hun lengte terug.  Knip de takken schuin af, net boven een knop die naar buiten gericht is. Hierdoor wordt voorkomen dat de takken naar binnen groeien en de struik te dicht wordt.

Als je een boerenjasmijn als haag hebt, snoei dan na de bloei alle takken terug tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de gewenste hoogte van de haag.

Wanneer boerenjasmijn snoeien?

De beste tijd om de boerenjasmijn te snoeien is in de vroege zomer, nadat de bloemen zijn verwelkt en gevallen. Het snoeien op dit moment zorgt ervoor dat de plant genoeg tijd heeft om nieuwe groei en bloemknoppen te ontwikkelen voor het volgende jaar. Snoei de Philadelphus niet te laat in de zomer of in de herfst, want dan kan de plant te weinig tijd hebben om te herstellen en kan de vorst schade aan nieuwe groei toebrengen.

Veelgestelde vragen over boerenjasmijn

Hoe stek je boerenjasmijn?

Je kunt boerenjasmijn stekken door een scheut van ongeveer vijftien centimeter van de plant te knippen. Deze plant je in een pot met stekgrond en plaats het geheel op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na een week of zes zullen er wortels aan de stek groeien en kun je deze verpotten.

Is boerenjasmijn groenblijvend?

Nee, boerenjasmijn is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende struik die in de winter geen bladeren heeft.

Wat is dubbele boerenjasmijn?

Dubbele boerenjasmijn is een variant van de gewone boerenjasmijn met dubbele bloemen in plaats van enkele. De bloemen zijn wit en gevuld met dubbele rijen bloemblaadjes, waardoor de bloemen er voller uitzien dan die van de gewone philadelphus.

Is boerenjasmijn winterhard?

Ja, de boerenjasmijn is in het algemeen winterhard en kan goed overleven in koude temperaturen.

Boerenjasmijn kopen

Je kunt boerenjasmijn kopen bij (lokale) kwekerijen en tuincentra. Mochten deze niet bij jou in de buurt zitten dan zijn er online ook veel mogelijkheden. Er is wel een aantal punten waar je op moet letten bij aanschaf van de Philadelphus.

  • Controleer de bladeren van de plant om er zeker van te zijn dat ze heldergroen en vrij van ziekten of plagen zijn.
  • Kijk of de stengels van de plant sterk en stevig zijn. Vermijd planten met zwakke of slappe stengels.
  • Als je een philadelphus koopt om van de geurige bloemen te genieten, kies dan een plant met bloemknoppen die bijna op het punt staan om te openen.
  • Kies de juiste grootte van de plant om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor de plek waar je hem wilt planten. Wil je philadelphus als haag laten groeien? Poot dan drie planten per strekkende meter.
unieketuinen.nl