brem

De Brem (Cytisus), een struikachtige heester

De brem, ook wel bekend als cytisus, is een struikachtige plant uit de vlinderbloemenfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit West-Europa, maar is inmiddels ook te vinden in andere delen van de wereld, zoals Noord-Amerika en Australië.

Brem als struik

De cytisus heeft een opvallende verschijning met zijn lange, dunne takken en kleine bladeren. De bloemen van deze heester zijn meestal geel, maar kunnen ook oranje of roodachtig zijn, afhankelijk van de soort. Ze zijn meestal overvloedig aanwezig en geven een mooie kleur aan de brem als plant.

Brem snoeien

Als je een brem gaat snoeien, begin met het verwijderen van de oudere dikkere takken die geen nieuwe groei hebben. Deze takken zijn minder productief en zullen de groei van de jongere takken belemmeren. Vervolgens kun je de jongere takken snoeien om de vorm van de struik te behouden. Knip de takken ongeveer een derde tot de helft terug.

Wanneer brem snoeien?

De beste tijd om de cytisus te snoeien, is direct na de bloei, in de late lente of vroege zomer. Dit is wanneer de struik zijn nieuwe groei begint te ontwikkelen. Het is belangrijk om niet te laat te snoeien, omdat dit de bloei van het volgende jaar kan verminderen.

Brem soorten

Er zijn meer dan honderd soorten die kunnen variëren van kleine heesters tot grote struiken van wel vijf meter hoog. Sommige soorten hebben een aangename geur, zoals de cytisus scoparius, beter bekend als bezemkruiskruid of gewone brem. Een populaire hybride is de cytisus scoparius ‘Lena’ vanwege de dubbele gele bloemen.

Cytisus scoparius

Cytisus scoparius, ook bekend als bezemkruiskruid, is een heester die wel drie meter hoog kan worden. Deze soort heeft kleine groene bladeren die lijken op naalden. In de lente en de vroege zomer produceert de plant veel gele bloemen die in grote trossen groeien. De plant heeft ook medicinale eigenschappen. Zo worden de bloemen en bladeren gebruikt om thee te maken.

Cytisus praecox

De cytisus praecox is een mooie aanvulling op elke tuin vanwege zijn sierwaarde en zijn vermogen om de ​​bodem te bedekken en zo onkruidgroei te verminderen. Deze cytisus kan tot anderhalve meter hoog worden en heeft groene gedraaide takken met kleine blaadjes die lijken op naalden. In het voorjaar produceert de cytisus praecox massa’s gele bloemen die in trossen groeien.

Cytisus racemosus

Cytisus racemosus, ook wel bekend als de rakelbrem, is inheems in delen van Europa en wordt nu wereldwijd gekweekt. De struik groeit snel en kan tot twee meter hoog worden. Deze Cytisus heeft een rechtopstaande groeiwijze en beschikt over groene takken met kleine blaadjes die lijken op naalden. In het voorjaar produceert de cytisus racemosus aangenaam geurende lichtgele bloemen die in trossen groeien.

Cytisus Lena

De cytisus Lena is een bladverliezende struik die tot twee meter hoog en breed wordt. De struik heeft een opgaande groeiwijze en beschikt over slanke overhangende takken met lichtgroene bladeren. In het late voorjaar en de vroege zomer produceert deze cytisus prachtige diepgele bloemen die in trossen aan de uiteinden van de takken groeien. Deze bloemen zijn stervormig en ongeveer anderhalve centimeter groot.

Cytisus ‘Boskoop Ruby’ of Rode Brem

De ‘Boskoop Ruby’, ook wel Rode Brem genoemd, is een van de vele variëteiten van de cytisus en is geliefd om zijn opvallende bloemen en mooie blad. De bladeren zijn donkergroen en hebben een fijne textuur. In de late lente of vroege zomer verschijnen er clusters van rode bloemen aan de takken van de plant. Cytisus ‘Boskoop Ruby’ is een zeer winterharde plant en vereist weinig onderhoud.

Veelgestelde vragen over de brem

Wanneer kun je de brem het beste planten?

De beste tijd om de cytisus te planten, is in maart of april, wanneer de grond begint op te warmen en de kans op vorst afneemt.

Wat is de bloeitijd van de brem?

De bloeitijd van cytisus is meestal van mei tot juni, maar kan soms ook beginnen in april en doorgaan tot juli, afhankelijk van de specifieke soort en de groeiomstandigheden.

Is de brem giftig?

Ja, brem is giftig voor mens en dier. Inname van de cytisus kan leiden tot ernstige vergiftigingssymptomen, zoals braken, diarree, hoofdpijn, verwardheid en hartritmestoornissen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van deze heester.

Kun je brem stekken?

Ja, het is mogelijk om de brem te stekken. De beste tijd om stekken van de cytisus te nemen, is in de late zomer of vroege herfst, wanneer de plant actief groeit en de stekken goed wortelen.

Wat is de beste standplaats voor brem?

Brem groeit het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om een cytisus op een beschutte locatie te planten, omdat hij niet goed tegen harde wind kan.

Brem kopen

Bij het kopen van cytisus is het belangrijk om te kijken naar de groeiomstandigheden die nodig zijn voor de specifieke soort. Sommige soorten cytisus hebben bijvoorbeeld veel zonlicht nodig, terwijl andere beter groeien in schaduwrijke gebieden.

Het aantal bremplanten dat je per meter kunt planten, hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke variëteit en de gewenste uitstraling van de aanplant. Over het algemeen wordt aanbevolen om drie tot vijf planten per vierkante meter te planten voor een goede dichtheid en een volle uitstraling.

unieketuinen.nl