appelboom

Appelboom, alles over snoeien en verzorgen

Heerlijk appeltje voor de dorst, wat is er leuker dan dat dat appeltje uit je eigen tuin komt? In het najaar hangen de glimmende appeltjes klaar om geplukt te worden. Appelbomen zijn er in veel soorten en maten, met wilde appels, sierappels en eetbare appels. Lees verder als je meer wilt weten over appelbomen.

De appelboom

Appelboom kun je kopen in diverse vormen; hoogstam, halfstam en laagstam. Ook in leivormen of als miniboompjes kun je ze verkrijgen. Appelbomen worden voornamelijk aangekocht om hun vruchten. Maar ook de boom zelf en de bloesem in het voorjaar zijn zeker de moeite waard. In het wild komt in Nederland in en rond de Veluwe nog de wilde appel voor, de Malus Sylvestris. De bloesem is wit-roze en de vruchten zijn geel. Het wortelgestel van de wilde appelboom is sterk, waardoor ze veel gebruikt worden als onderstam voor de ent van een andere soort appel.

Bloesem

De bloesem van de meeste appelbomen is roze of rood van kleur aan de buitenkant en binnenin wit. Over het algemeen bloeien de appelbomen eind april, begin mei. Dit is afhankelijk van de temperatuur en het weer. De meeste bomen bloeien niet veel langer dan 2 weken per jaar.

bloesem van de appelboom

Vruchten

Bij het kiezen van de soort die je wilt planten kun je een keuze maken in het soort vrucht. De volgende keuzes kun je maken:

  • Wilde appel, de Malus Sylvestris is een inheemse wilde appel. Deze heeft oneetbare, kleine, gele vruchten.
  • Sierappel, deze appels hebben bloesems in het voorjaar in de kleuren wit, roze en rood. In het najaar geven ze geel tot rode sierappeltjes. De vruchten zijn wel eetbaar, maar meestal niet erg lekker.
  • Eetbare appel, hierbij moet je opletten of er sprake is van een zelf bestuivende soort of dat je er een andere appelboom bij in de buurt moet zetten voor bestuiving. De bomen die elkaar bestuiven moeten van een andere soort zijn en op hetzelfde tijdstip bloeien. Wanneer je geen zelf bestuivende boom hebt en er geen bomen in de buurt zijn, heb je geen vruchten in het najaar.

Appelboom planten

Een appelboom stelt niet heel veel eisen aan de bodem. Wel is het belangrijk dat de afwatering goed is. De boom staat liever niet met zijn wortels in het water. Een grote appelboom heeft uiteraard meer ruimte nodig dan een kleine boom. Bekijk daarom welke soort appelboom je wilt planten en hoe groot deze wordt.

De bodem waarin een appelboom het beste past is een gematigd tot neutraal zure bodem. Dat wil zeggen dat de PH waarde tussen de 5,5 en 7 moet liggen. Appelbomen staan graag op een zonnige plek, maar verdragen ook een halfschaduw plek. Je kunt de boom het beste planten in de periode tussen november en maart.

Als je een appelboom gaat planten, graaf dan een gat wat 10 centimeter dieper is dan de pot waarin de plant zich in bevindt. Zit de plant niet in een pot, graaf dan 10 centimeter dieper dan de afmeting van waar de grond zat tot de langste wortel. Vul het gat onderin met 10 centimeter organisch materiaal zoals bijvoorbeeld compost.  Hierdoor zal de bovenkant van de kluit gelijk komen met het grondoppervlak. Zorg ervoor dat de plek waar de boom geënt is, zich zeker 5 centimeter boven de grond bevind.

Voordat je de kluit in het gat zet, zorg je dat de wortels goed ondergedompeld zijn in een grote bak water en de kluit zich hiermee volzuigt. Dit zorgt voor een goede start van je boom. Plaats de boom vervolgens en vul het gat op met aarde. Druk de aarde stevig aan, maar houdt er rekening mee dat je de wortels niet beschadigd. Indien nodig kun je de boom nog steun geven van een boompaal. Deze zet je voor circa een derde deel in de grond. Bevestig de appelboom met een rubberband. Strooi eventueel nog wat compost of schors rond de stam, zodat de bodem het vocht goed vast kan houden.

Verzorging van een appelboom

Verzorging van een appelboom

Naast het planten en snoeien heeft een appel niet veel verzorging nodig. Afhankelijk van de zuurgraad van je bodem zou je in februari wat kunnen bekalken. In maart kun je bemesten met organische mest. Afhankelijk van de soort kun je oogsten van de appelboom in de maanden augustus tot en met oktober. Dit is per soort verschillend. De ene soort kun je het beste op tijd plukken, terwijl de andere graag wat langer aan de boom hangt om smakelijk te worden. Zo kun je de ene appel ook veel langer goed houden dan de andere. Zoek je soort op internet of ga bij de kweker na wat geldt voor de soort die jij in je tuin hebt. In de periode van november tot begin maart is het tijd om te snoeien. 

Verplaatsen

Een appelboom kan in de periode tussen november en februari verplant worden. Ook kun je de boom na het verplaatsen meteen snoeien. De groei van de boom staat stil in deze periode. Zorg wel dat je kiest voor een vorstvrije dag of dagen om de boom te verplaatsen. Als je de kans hebt en al kunt voorbereiden, steek dan aan de zijkant de wortels om de boom door, in een ruime cirkel. De wortels zullen hier dan kleine nieuwe wortels aanmaken, waardoor de kluit compacter wordt.

Bij het verplaatsen steek je pas de onderste wortels door. Hierop heeft de boom gedurende het resterende jaar zijn voeding en vocht uit de bodem kunnen halen. Verplaats de boom vervolgens naar eenzelfde gat als bij het planten van de boom. Zorg voor een organische laag op de bodem in het plant gat. Duw de grond goed aan en bewater de wortels. Dit water zorgt niet alleen voor dat de boom niet uitdroogt, het spoelt ook het zand op zijn plek tussen de wortels.

In pot

Er zijn tegenwoordig genoeg soorten die gekweekt worden om kleiner te blijven. Deze zijn erg geschikt om in een pot te houden, wanneer je een kleinere tuin hebt of een balkon. Kies hiervoor een mini appelboom, deze worden zijn ook bekend onder de namen mini tree, dwergboom, ballerina appelboom, boom of patio appelboom genoemd.  Omdat ze in de pot minder voeding en vocht uit de bodem kunnen halen is het wel van belang dat je ze dit zelf geeft. Geef water wanneer de plant blad draagt. In de winter hoeft dit niet. Een geschikte voeding voor de appelboom in pot is organische meststof. Een geschikte pot is minimaal 50 liter. Zorg ervoor dat onderin de pot gaten zitten en een laag Hydro korrels, zodat het overtollige regenwater weg kan. Een ander belangrijke tip is om te zorgen dat je een pot kiest die tegen vorst kan in de winter.

Appelboom stekken

Stekken van een appelboom blijkt uit onderzoek niet erg veel gedaan te worden omdat dit regelmatig niet succesvol is. Ook het zaaien van appelpitten blijkt vaak niet goed te lukken. Er zijn uiteraard uitzonderingen hierop en de ene soort zal de andere niet zijn. Meer succes zal je boom hebben, wanneer je deze ent. Hierbij zet je een takje van je appelboom op een worteldragend deel van een andere appelboom, zodat ze samen een nieuwe boom vormen. Simpel gezegd maak je in een onderstam met wortel een snede. In deze snede doe je een afgeknipt takje van je gewenste soort en dit omwind je met touw. De onderstam en de ent moeten wel een zekere verwantschap bevatten, in dit geval beide appelbomen zijn of fruitbomen.

Appelboom snoeien

Het snoeien van fruitbomen is vergelijkbaar. De reden dat je een fruitboom snoeit is dat er licht bij de vruchten moet kunnen om smaakvol fruit te krijgen. De twijgen van een appelboom moeten tussen de 45 en 90 graden van de stam staan, hierdoor hangen de appels elkaar niet in de weg en krijgen ze allemaal evenveel zonlicht. Hierdoor reageert de boom door de aanmaak van dunne slappe recht opgaande scheuten, ook wel waterloten genoemd. Deze zijn niet nuttig en moet je wegsnoeien. Knip de twijgen af boven de verdikking aan de stam, dit kun je laten zitten. De nieuwe takken aan de buitenzijde van de boom, knip je ongeveer 1/3 af, net boven de bladknoppen. Het jaar erop zullen deze bladknoppen zich vormen tot vruchtknoppen.

appels oogsten

Wanneer appelboom snoeien?

De appelboom snoei je wanneer hij in rust is, dus in de winter, tussen november en maart. Wil je je appelboom verplaatsen, snoei dan op het moment dat je verplaatst. Hierdoor houdt je evenwicht, je verliest wortels bij het uitgraven van de boom, en tegelijkertijd takken aan de boom.

Zomer snoei

In de zomer hoef je in principe niet te snoeien. Je kunt dode takken of takken waar je echt last van hebt wel wegsnoeien. Als je in de winter veel hebt gesnoeid zal de boom ook veel waterloot aanmaken. Deze kun je in juni ook wegsnoeien, je hebt hier immers niets aan.

Ziektes en plagen van een Appelboom

De meest genoemde plagen van de appelboom zijn de fruitmot, bladluis, fruitspintmijt en roestmijten. Schurft en roest zijn de meest bekende schimmelziekten. Daarnaast zijn er nog heel veel verschillende beestjes en plagen die je appelboom kunnen aantasten. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede sterke boom. Plaats hem in goede omstandigheden. Dit voorkomt de meeste aantastingen en wanneer de boom toch aangetast wordt, is de kans het grootst dat hij weer kan herstellen. Loop om deze reden ook regelmatig je planten en bomen na, hoe sneller je een plaag of ziekte ontdekt, hoe sneller je deze kunt bestrijden.

Fruitmot

Kleine witte rupsen met een bruine kop, zo zien fruitmotten eruit. Ze graven zich in de kern va de vrucht waardoor deze vroegtijdig gaat afvallen. Dit plaaginsect komt over de hele wereld voor. Ze zijn biologisch te bestrijden met feromonen.

Feromooncapsule fruitmot

Feromooncapsule Fruitmot

1 capsule per verpakking. Het feromoon is 6 weken werkzaam.

Bladluis

Bladluizen die je op de bladeren van je appelboom, vaak aan de onderkant. In het artikel Bladluis op je plant? 7 bestrijdingstips lees je hoe je bladluis kunt bestrijden. Er zijn luizen, zoals de appeltakluis en appelbloedluis die het specifiek op je appelboom hebben gemunt.

Volwassen lieveheersbeestjes

Tegen bladluis binnen en buiten. Toepassen van half maart tot half oktober. Uitzetten onder de plant. Verkrijgbaar per 25 lieveheersbeestjes of 50.

volwassen lieveheersbeestje

Fruitspintmijt en Roestmijt

De fruitspintmijt is een plaag voor veel fruitsoorten, bij afwezigheid van natuurlijke vijanden. De mijten zuigen aan de onderzijde van het blad de cellen leeg, waardoor de bladeren verdrogen en afvallen. In de winter kun je de rode eieren op het meerjarige hout van de boom vinden.

Chrysopa van BioGroei

Chrysopa

Larven van gaasvliegjes. Toepassen van half maart tot half oktober. Ideaal voor beukenbladluis. Levend product – kort bewaarbaar.

Meeldauw

Meeldauw herken je aan witte meelachtige stof op het blad. Na verloop van tijd wordt de witte kleur donderder grijzig. Wanneer je de plaag ontdekt zorg dan dat je de plant goed water geeft en de aangetaste delen verwijderd. Je kunt tevens bestrijden met het meeldauwlieveheersbeestje.

Schurft

Schurft is een aantasting van alle delen van de boom. Op de bladeren, bast, takken, stengels en vruchten worden olijfgroene, bruingrijze tot zwarte vlekken gevormd. Op de takken vormen zich ruwe plekken. De bladeren kunnen door de schurft vroegtijdig afvallen.

unieketuinen.nl