regenwateropvang

Dit wil je weten over regenwateropvang!

Met de huidige opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande droogte en stortbuien denk je erover om je steentje bij te dragen. Super! Op plekken in de wereld zijn er mensen die geen beschikking hebben over schoon drinkwater, terwijl we hier in het westen onze toiletten ermee doorspoelen. Dit geeft stof tot nadenken. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Regenwateropvang werkt dubbel, je gebruikt minder water uit de kraan en je hebt minder last van wateroverlast door de opvangmogelijkheden die je creëert. In het artikel 30 milieu tips geef ik je andere makkelijke tips die je zo kunt integreren in je dagelijks leven om minder te verspillen. Lees dit artikel verder om meer te weten te komen over hemelwateropvang.

Er zijn meerdere manieren om hemelwater op te vangen. Zo kun je het onder de grond opvangen in een watertank, boven de grond in een waterton. Maar ook op de natuurlijke manier kun je zorgen voor regenwateropvang door middel van een wadi. Een wadi helpt verdroging van de bodem tegen te gaan, het vormt een buffer bij overvloedige regenval en draagt bij aan de zuivering van het water.

Regenwater opvangen onder de grond

Regenwateropvang onder de grond

Hierbij geleidt je het water door een regenpijp naar een ondergrondse infiltratiekrat, watertank of drainagebuis. Het water kan hier worden opgeslagen of geleidelijk weer aan de bodem worden afgegeven. In onze buurlanden Duitsland en België wordt al op regelmatigere basis gebruik gemaakt bij woningen van een ondergrondse watertank voor de regenwateropvang. Ook bij veel nieuwbouwprojecten wordt in die landen een watertank aangelegd bij elk huis, ondergronds in de tuin.

Watertank

Een zinkput is een voorbeeld van een ‘open’ watertank, het is eigenlijk een grote ton die je in de tuin ingraaft. Een regenpijp leidt het overtollige regenwater naar de ondergrondse ton. Onderin de zinkput zijn gaten gemaakt. Hierdoor wordt het regenwater wat is opgevangen geleidelijk afgegeven aan de bodem. Dit water wordt op de natuurlijke manier gefilterd door de bodem en komt in het grondwater terecht. Hierdoor helpt het verdroging van de bodem te verminderen.

Een ondergrondse watertank is een grotere maar wel duurzame investering. Je installeert een grote tank onder de grond in de tuin en sluit deze aan op je regenpijp. Het water wordt enkele malen gezuiverd door filtersystemen die je zult moeten aansluiten. Dit water is dus een stuk schoner, maar daarmee nog geen drinkwater. Het gefilterde water is wel goed te gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet, het wassen van je kleding, het wassen van je auto, het wassen van de ramen en het besproeien van je planten en je tuin.

Regenwateropvang met een regenwaterfilter

Wanneer je een watertank hebt en het water uit de tank wilt gebruiken voor apparaten als je wasmachine of toilet is het belangrijk om een regenwaterfilter aan te sluiten of de tank. Hiermee vermijd je dat er slib en vuilresten, zoals takjes en blaadjes in de watertank terecht komen. Het regenwater wordt door de filter geleid voordat het in de tank terecht komt. Er zijn veel verschillende soorten filters te verkrijgen. Zoek goed uit welke geschikt is voor wat jij ermee wilt, mocht je van plan zijn om er een aan te schaffen. Kom je er niet aan uit, raadpleeg dan een deskundige.

Drainage

Drainage is een andere manier om het wateroverschot in je tuin op te vangen.

  • Dit doe je door buizen in je tuin te graven van pvc, met heel veel kleine gaatjes erin, zodat het water er doorheen kan. De buizen zijn vaak omkleed met kokos of synthetische stof. Via de drainagebuizen wordt het water teruggegeven aan de bodem, en komt in het grondwater terecht.
  • Een andere manier van drainage is door middel van Hydroblob, dit zijn grote blokken die je ingraaft en die heel makkelijk en snel grote hoeveelheden water op kunnen nemen. Het water wordt vastgehouden totdat de grond droger wordt en wordt dan weer afgegeven aan de bodem.
  • Er zijn ook tegels voor je terras waar de drainage al in zit. Er wordt dan simpel gezegd een drainagematje onder je tegel geplakt. Hierdoor blijft het water niet op je tegel liggen, maar eronder hangen, dit zal het overtollige water opslaan, totdat de bodem droger wordt en dan het vocht geleidelijk aan de bodem afgeven

Water opvangen voor toilet of wasmachine

Het regenwater in je omgeving kun je opvangen en opslaan in een reservoir. Dit reservoir kun je aansluiten op je toilet of je wasmachine om te gebruiken voor het doorspoelen, wassen van handen en het wassen van je kleding. Het reservoir kun je voorzien van een reiniging of filtersysteem.

Regenwateropvang op je balkon

Regentonnen zijn er in alle soorten en maten, dus ook voor op je balkon. Er moet dan wel een regenpijp op je balkon zijn, waar je deze op kunt aansluiten. Daarnaast kun je het beste even nagaan of het toegestaan is om je regenpijp te onderbreken voor de aansluiting op een regenton. Mocht dit niet zo zijn, is er altijd nog een simpelere oplossing. Ik kwam het idee op internet tegen en vind het echt geweldig creatief en simpel! Hang wat haken aan je balkon, die waar je balkonbakken aan kunt hangen en vang de regen op in emmers. Hoe makkelijk kan het zijn. Kies vrolijke gekleurde emmers als je van kleur houdt of lichte kleuren als je die mooier vindt. Voor de kosten hoef je het niet te laten, er zijn altijd wel ergens een paar oude emmers op te halen. Zo ziet regenwateropvang er ook nog eens leuk uit.

Hemelwater opvangen boven de grond

Hemelwater opvangen boven de grond

Ook in je tuin is het heel makkelijk om een aantal emmers weg te zetten en wanneer het geregend heeft deze te gebruiken om je tuin te bewateren wanneer het weer wat droger is. Een regenton is een andere mogelijkheid voor wateropvang. Daarnaast kun je bij voldoende ruimte in je tuin een wadi aanleggen. Dit is een verlaagd deel in je tuin waar het water naar toe stroomt, een soort tijdelijke vijver.

Water opvangen zonder regenpijp

Wanneer je niet de beschikking hebt over een regenpijp, maar wel graag water wilt opvangen is dit natuurlijk ook mogelijk. Er zijn speciale regentonnen, waarbij je de deksel van de ton andersom op de ton kunt leggen. Deze deksel is zo gemaakt dat de vorm aan de binnenkant een soort trechter is. Je zult er wat minder snel een volle ton mee hebben, maar alle beetjes helpen. En met de stortbuien van tegenwoordig, kun je je er nog over verbazen hoe snel het kan gaan.

In een wadi of een vijver met overloop kun je ook overtollig water opvangen zonder dat je de beschikking hebt over daken en/ of een regenpijp.

Hemelwater opvangen voor planten

Je kunt regenwater vanaf de dakgoot en regenpijp rechtstreeks in je tuin laten lopen naar een verlaagd deel. In wijken worden hier zogenaamde wadi’s voor aangelegd. Dit principe kun je ook in het klein toepassen in je tuin. Dit zal de grondwaterstand ten goede komen, waardoor je in droge perioden een natuurlijk bassin hebt. Dit kun je met toevoer van water uit de regenpijp doen, maar ook door toevoer van water uit de omgeving, omdat de wadi een lager liggend deel is, zal het water hier vanzelf zijn weg heen vinden.

Regenwateropvang met een regenton

Door het hemelwater wat op je dak terecht komt op te vangen, door een dakgoot en daarop aangesloten regenpijp in een regenton kun je het opnieuw gebruiken. Dit is de meest simpele manier van regenwateropvang. Je kunt het water in de regenton in droge perioden gebruiken voor kleine klusjes. In een regenton hoef je het water niet te zuiveren.

Regenton kopen

Je kunt een regenton aanschaffen via het tuincentrum, de doe-het-zelfzaak of via het internet. Er zijn ook mogelijkheden om gebruikte tonnen te recyclen en om te toveren tot regenton. Kijk ook een naar een tweedehandsje, duurzaam en kostenbesparend.

hemelwater gebruiken

Hoe sluit je een regenton aan op de regenpijp?

Kind kan de was doen, maar mocht je twee linkerhanden hebben, vraag dan hulp. Een handige vader, moeder, buur, vriend of vriendin, ze zullen je graag helpen. Zorg dat je regenton de ruimte heeft onder de regenpijp. Zaag de regenpijp door op de gewenste hoogte. Let hierbij op hoe hoog je het kraantje van de ton wilt gebruiken. Het is handig als je er een gieter onder kunt zetten. Zet de ton desnoods op een paar flinke stenen. Zaag de regenpijp door met een handzaag op de plek waar hij de ton in gaat. Als het kan zet dan de ton in de schaduw om algengroei te voorkomen en sluit de ton af met een deksel om te voorkomen dat er insecten in gaan leven. Het deel waar de regenpijp de grond in gaat zaag je ook af en dek je goed af met een gaas en eventueel grind, wanneer je ton overloopt, kan dit water alsnog de buis in.

Wat is een Vulautomaat?

Een andere manier van het aansluiten van je regenton is om te kiezen voor een vulautomaat. Dit is een tussenstuk dat het water via je regenpijp in de ton laat lopen. Wanneer je ton vol is, wordt het resterende water gewoon naar het riool geleid, via de huidige regenpijp. Je kunt kiezen voor een vulautomaat met bladvanger. Handig voor als je veel bomen in de buurt hebt staan. Er is daarnaast de mogelijkheid om een model te kiezen met een winterstand. In de winter moet je namelijk zorgen dat je regenton leeg is. Wanneer het gaat vriezen zet water namelijk uit en kan dit je regenton doen barsten.

Soorten regentonnen

Superveel keuze is er in regentonnen voor je regenwateropvang. De inhoud van een regenton bedraagt 10 liter tot aan 500 liter. Hout of kunststof zijn over het algemeen de materialen waar regentonnen van gemaakt zijn. Over het algemeen zal kunststof duurzamer zijn, omdat het langer meegaat. Je kunt hier gaan voor de keuze van gerecycled materiaal. In vormen en modellen kun je je uitleven, van een simpele zwarte vierkante strakke bak, tot terracotta kleurige vaten, de originele wijnvaten, geheel te kiezen in je eigen smaak en in te passen in je tuinstijl.

Regenton zelf maken

Een regenton is vrij simpel zelf te maken. Je hebt hiervoor een forse ton nodig, een kraantje, een vulautomaat om het water van de regenpijp in de ton te krijgen, een boormachine en een zaag. Zorg ervoor dat het kraantje op de hoogte komt, dat je er een gieter of emmer onder kunt zetten. Wanneer je het kraantje zo laag mogelijk in de ton zet, kun je er meer water uithalen. Het is daarom handig om je ton ergens op te zetten. Je kunt hiervoor een aantal stenen op elkaar zetten, of een constructie maken waar de ton op kan staan. Bekijk dit goed, voordat je begint. Boor het gat op de plek waar het kraantje moet komen en plaats het kraantje. Vervolgens breng de vulautomaat aan op de geschikte plek in de regenpijp. Wanneer je een vulautomaat koopt, dan zit hier een handleiding bij die je kunt volgen. Vervolgens plaats je de regenton en dan is het wachten op de regen.

Subsidie opvang regenwater

Op termijn zal regenwater schaarser en duurder worden. In diverse gemeenten zijn er projecten waarbij je subsidie kunt ontvangen voor het afkoppelen van je regenwater. Doordat je ‘schoon’ regenwater hergebruikt, verbruik je minder leidingwater wat anders ongebruikt het riool ingaat en vervolgens door de waterzuiveringsinstallaties weer in je kraan terecht komt. Je snapt dat dit kostenbesparend is. Ook voor vergroening van je tuin, en je dak zijn in sommige gemeenten subsidies aan te vragen. Ga bij jouw gemeente na of je in aanmerking kunt komen voor een deel subsidie.

unieketuinen.nl