bieslook

Bieslook, onmisbaar in tuin en keuken

Afgelopen week waren onze konijnen in mijn tuin ontsnapt uit hun nieuwe ren. De deugnieten hebben al mijn kruiden opgegeten, inclusief de Bieslook. Van de andere kruiden ben ik bang dat ik nog weinig terugzie, maar mijn bieslook is onverwoestbaar, die groeit alweer 😊. Zie hier de foto.

bieslook is onverwoestbaar

Bieslook

Bieslook is een vaste plant, bekend onder de Latijnse naam Allium Schoenoprasum. In België en Nederland komt hij op sommige plekken in het wild voor. Als je het blad afknipt, groeit het steeds opnieuw aan.

Zaaien in de tuin

Je kunt de zaadjes eind maart of eind augustus planten. Wanneer je al in het bezit bent van bieslook is deze ook goed te vermeerderen door de pol te scheuren. Bieslook is een winterharde plant en kan goed tegen de kou. De kou is zelfs fijn voor het kiemen van de zaadjes. Je kunt de zaden daarom gewoon in de volle grond planten. Wanneer je in de volle grond plant, probeer dan meteen op de goede plek te zaaien. Look wortelt vrij diep, en is daardoor moeilijk te verplaatsen zonder de wortels te beschadigen.

Voor zaaien van Bieslook

Als je bieslook nog vroeger wilt zaaien kun je in februari binnen voor zaaien. De kiemperiode is vrij lang, wanneer je na 3 weken nog niets ziet, is het aan te raden de potjes buiten in de kou te zetten. De kou zal de kiemrust doorbreken en vervolgens zou het zaad wel moeten kiemen. Gebruik verse zaadjes. Vers zaad kiemt het beste, aangezien de zaden na 1 tot 2 jaar hun kiemkracht verliezen. Zaai in luchtige potgrond. Verspreid de zaden over de oppervlakte van je potje en dek de kleine zwarte zaadjes daarna af met een laagje potgrond van een halve centimeter.

Combinatieteelt

Sla en bieslook zijn een goede combinatie in de moestuin en op je bord. Ook wortels en tomaat staan graag bij dit kruid in de buurt. De look jaagt met zijn uiengeur beestjes weg, die graag je gewassen op eten. Om een voorbeeld te noemen: de geur jaagt de wortelvlieg weg, die graag van je wortels snoept.

De bieslook plant

De bieslook plant

Verzorgen

Bieslook heeft voldoende vocht nodig. Wanneer de blaadjes slap en geel worden betekent dit vaak een gebrek aan vocht. De standplaats van dit kruid is het liefst halfschaduw, maar wanneer je ze voldoende vocht geeft kunnen ze ook prima op een zonnige plek.

Bieslook oogsten

Het oogsten van bieslook is erg makkelijk. Je knipt het benodigd aantal stengels af, vlak voor gebruik. Zo vers mogelijk zijn ze het smakelijkst. Wanneer je ze toch enkele dagen wilt bewaren, knip ze dan af, ongeveer een centimeter boven de aarde en vouw ze in een keukenpapiertje. Vervolgens leg je ze in de koelkast om ze zo lang mogelijk vers te houden. Wanneer de plant wat harde en taaie stengels krijgt, kun je deze makkelijk verjongen, door alle stengels ongeveer een centimeter boven de aarde af te knippen. De plant zal dan binnen enkele weken opnieuw uitlopen met jonge verse sprieten. In het eerste jaar nadat de plant gezaaid is, raad ik je aan om niet teveel te snoeien, zodat de plant zijn energie kan steken in het ontwikkelen van een goed wortelgestel.

Bemesten van bieslook

Bieslook groeit en bloeit een lange periode en kan daarom wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Zowel in de volle grond als in een pot kun je extra bemesten. Je kunt hier een organische meststof voor gebruiken. Er is ook speciale moestuinmest of zelfs kruidenmest te verkrijgen.

Wat kun je met bieslook doen?

Bieslook kun je vooral gebruiken voor in de maaltijd of als garnering. Als je ze laat bloeien is het ook een geschikte versiering voor een bloeiende rand langs een pad naar je moestuin toe bijvoorbeeld.

Verwerken in maaltijd

De jonge blaadjes zijn smakelijk te verwerken in een gerecht. De bieslook blaadjes worden traditioneel toegevoegd vanwege de bevorderende werking op de eetlust en spijsvertering en vanwege de vermeende vocht afdrijvende werking. Je knipt de stengels van de plant en vervolgens hak of knip je ze in kleine stukjes. Door de vorm van het blad, zullen het kleine ronde groene ringetjes worden.

bieslook Verwerken in maaltijd

Drogen van Bieslook

Bieslook kun je drogen of invriezen, maar het beste is hij vers te gebruiken. Bij het vriezen of drogen verliest hij wel wat van zijn smaak. Het drogen van bieslook kun je doen in de oven of in een speciaal droogapparaat. Knip het kruid af en was het goed af onder de kraan. Laat ze een beetje drogen op een handdoek en haal de slechte, gelige stengels er tussen uit. Knip de stengels in kleine stukjes en verspreid ze over je bakplaat. Zet dan je oven ongeveer 2 tot 3 uur aan op 40 graden. Hierbij kun je de oven een stukje open laten staan, of af en toe tussendoor openen om het vocht te kunnen laten ontsnappen. Bewaar de gedroogde bieslook in schone glazen potten.

Bieslook invriezen

Je kunt look lang bewaren als je het invriest. Wanneer je ze nat invriest, in ijsblokjes zijn ze zelfs nog langer houdbaar en smakelijk. Je knipt de steeltjes van de plant en verwerkt het meteen. Je wast ze, afhankelijk van wat je makkelijk vindt, snijdt je ze in de gewenste vorm. Blancheer de groene deeltje 20 tot 30 seconden door ze in een pan kokend water te gooien. Het is handig om een zeef in de pan te hangen, zodat je ze er makkelijk weer uit krijgt. Laat ze even drogen, wanneer je ze zo wilt invriezen. Of stop ze in een bakje voor ijsblokjes en vul deze aan met water. In de vriezer is het ruim een jaar houdbaar.

Smaak

De oorsprong van de plant ligt in China, maar tegenwoordig wordt hij ook gekweekt in Europa en Amerika. Ui, prei en knoflook zijn familie van de bieslook. De smaak is een verfijnde uiensmaak. Het is een toegankelijk en veelzijdig kruid. Je kunt het gebruiken in spreads voor op brood, in salades, in ovenschotels, bij aardappel of bijvoorbeeld door een omelet.

Is Bieslook gezond?

Ja, het is gezond, het zit vol met vitamine A, C en antioxidanten. Het bevordert de eetlust en de spijsvertering, het is vocht afdrijvend en bacterieremmend. Ook is het goed voor de bloedsomloop en bij een hoge bloeddruk.

Is de bloem van Bieslook eetbaar

Is de bloem van Bieslook eetbaar?

In juni en juli bloeit bieslook met roze paarse ronde bloemen. De bloemen zijn prachtig om te zien, mooi als garnering op bord. Daarnaast zijn ze geschikt om te eten. Wanneer er eenmaal een bloem aan een spriet verschijnt, is de spriet niet zo smakelijk meer. Het wordt dan hard en taai. Je kunt dus beter verse jonge sprieten gebruiken.

Meer lezen over eetbare bloemen? Lees het artikel Hippe, heerlijke, eetbare bloemen.

Zowel het blad als de bloem kun je ook gebruiken als aanvulling in je boeket of droogboeket.

Soorten Bieslook

Chinese Bieslook

Allium Tuberosum is de Latijnse naam. Het heeft een grasachtig plat blad. Dit blad is wat grover en breder dan dat van de gewone bieslook. De smaak lijkt op een milde vorm van knoflook en is hier een goede vervanger voor. Een andere naam voor Chinese variant is dan ook Knoflookbieslook.

Chinese Bieslook

Allium Tuberosum is de Latijnse naam. Het heeft een grasachtig plat blad. Dit blad is wat grover en breder dan dat van de gewone bieslook. De smaak lijkt op een milde vorm van knoflook en is hier een goede vervanger voor. Een andere naam voor Chinese Bieslook is dan ook Knoflookbieslook.

Fijne Bieslook

Fijne Bieslook is de ‘gewone’ variant. De welbekende sprietjes die ongeveer 25 centimeter hoog worden en die algemeen verkrijgbaar is. De Latijnse naam is Allium Schoenoprasum.

Grove Bieslook

Allium Fistulosum (var. Giganteum) is in China en Japan een belangrijkere groente dan ui. In Nederland wordt hij niet veel gekweekt. Deze vaste plant is een stuk forser dan de gewone bieslook en kan tot 70 centimeter hoog worden. Wanneer de plant in bloei komt, zie je witte ronde bloemknoppen verschijnen in juni en juli. Grove bieslook heeft een sterkere uiensmaak.

unieketuinen.nl