30 tips om het milieu te helpen en geld te besparen

30 tips om het milieu te helpen en geld te besparen

Door de klimaatverandering is er meer aandacht voor bewust en duurzaam leven. In het artikel over klimaatverandering lees je wat er precies met hiermee bedoeld wordt en wat de gevolgen daarvan zijn.

Er zijn heel veel verschillende dingen die je zelf nu meteen kunt (gaan) doen om ervoor te zorgen dat het milieu minder belast wordt. Ik zet er een aantal voor je op een rij.

Klimaatverandering

Op grote schaal is het de wereldtop, regeringen en grote bedrijven die zich bezig houden met de klimaatverandering. De wereldleiders en allerlei grensoverschrijdende organisaties zetten zich in voor allerlei maatregelen om de opwarming en vervuiling van de aarde te voorkomen. Denk hierbij aan de organisaties IUCN, WWF en Greenpeace. Deze organisaties voeren ook landelijk of regionaal acties. Landelijk zijn er organisaties als Vereniging Natuurmonumenten en IVN.

Maar, wat kun je nu zelf doen om je steentje bij te dragen aan het milieu?

Ik zal wat tips voor je op een rij zetten die voor (bijna) iedereen uit te voeren zijn. Vaak levert het ook nog een financieel voordeel op.

Tips om minder plastic te gebruiken

Koop een herbruikbare waterfles

Waterflessen zijn er in alle vormen en maten. Er zijn kunstof flessen, RVS, rubber, bamboe, en nog veel soorten, je vind bij verschillende warenhuizen, supermarkten. Op duurzame drinkfles vind je duurzame drinkflessen in alle maten en soorten.

Gebruik een stoffen tas voor je boodschappen

Dit is sinds al een grotere vanzelfsprekendheid sinds 2016. Per 1 januari 2016 is namelijk een wet ingegaan, waarbij de winkeliers geen gratis plastic tassen meer mogen meegeven. Je kunt ze nog wel krijgen tegen betaling. Als je je eigen stoffen tas meeneemt, spaar je dus ook nog geld uit.

Gebruik een broodtrommel of een brooddoek

Broodtrommels zijn velen malen te gebruiken, ze zorgen dat je brood vers blijft en je kunt vaak verschillende vakjes vullen voor een gevarieerde lunch. Een ander leuk alternatief is de brooddoek. Dit is een mooi alternatief voor het boterhamzakje.

Gebruik je eigen stoffen zakjes om je groente en fruit op te bergen

In deze zakjes blijft je groente langer vers en je kunt ze uitwassen. Ze zijn verkrijgbaar bij het groentenschap van je supermarkt.

Herbruikbare stalen rietjes of bamboe rietjes

Deze rietjes kun je hergebruiken. Dat scheelt een berg plastic. In de zomer is het verstandig om rietjes te gebruiken om te voorkomen dat er beestjes in je drankje komen. Als deze rietjes dan ook nog niet bijdragen aan de berg afvalplastic is het helemaal een goed plan.

Bekijk het aanbod rvs rietjes op bol.com.

Gebruik een bamboe tandenborstel in plaats van plastic tandenborstel

Veel producten worden van Bamboe gemaakt, bamboe is erg sterk en geschikt voor veel verschillende producten, zo ook voor tandenborstels.

Tandpasta zelf maken of tandpasta tabletten gebruiken

In een tube tandpasta zit naar verhouding erg weinig tandpasta voor de hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Een tube kost gemiddeld 3 euro, terwijl de inhoud voor ongeveer 30 cent te maken is. Bij mijn onderzoek op internet naar deze optie kwam ik tandpastatabletten tegen. Dit is een tabletje, met of zonder fluor, wat je kauwt. In combinatie met een natte tandenborstel smelt het tabletje tot tandpasta.

Duurzame wattenstaafjes

Er zijn duurzame wattenstaafjes die je na gebruik schoonmaakt, in plaats van weggooit. Mocht deze optie je niet zo aantrekkelijk lijken, er zijn ook duurzame wattenstaafjes op de markt. Deze kun je na gebruik in de gft bak gooien, ze zijn 100% biologisch afbreekbaar.

Kies voor producten zonder verpakking of met de minste verpakking

Wanneer je in de supermarkt boodschappen gaat doen, kun je op je prei of kool de sticker met de prijs plakken, in plaats van een zakje eromheen doen. Voor het fruit waar je grotere aantallen van koopt, kun je gebruik maken van speciale stoffen groente zakjes. Deze zie je tegenwoordig overal liggen bij de groente en fruitafdelingen in je supermarkt.

Tips om verspilling tegen te gaan

Maak een boodschappenlijstje

Deze tip is er om ervoor te zorgen dat je niet met teveel spullen thuiskomt, die later over de datum gaan, of niet meer vers genoeg om te eten. Plan (vooral) je verse producten door te bedenken wat je in de komende dagen gaat eten. Dit is niet alleen goed voor minder verspilling, maar ook goed voor je portemonnee.

Gooi restjes niet weg, maar vries ze bijvoorbeeld in of geef ze aan je buurman, vader of oma. Het scheelt je een keer koken, en is handig voor als je weinig tijd hebt. Hiermee bespaar je jezelf een afhaalmaaltijd, en zorg je voor een gezonde zelf gekookte maaltijd.

Koop voedsel bewust, houd rekening met de seizoenen.

Lokale producten uit het seizoen zijn extra lekker omdat er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden om ze te produceren en goed te houden. Het scheelt voor het milieu in bijvoorbeeld reiskosten, als je aardbei uit Spanje komt, in de winter of uit Nederland in de zomer. Groenten en fruit uit kassen in Nederland zijn niet altijd duurzamer. Het kost veel energie om de producten in de kas te laten groeien, soms zelfs nog meer dan de producten invoeren uit Zuid-Europese landen. Het is moeilijk precies aan te geven, welk product het duurzaamst is. Het scheelt al veel als je voornamelijk biologische producten uit de regio uit het aanwezige seizoen eet.

Let op je energie-verbruik

Staat je computer aan, je radio en je televisie en is dit echt allemaal nodig? Doe je lampen uit als je weggaat van huis. En zet de verwarming alvast lager een uurtje voordat je naar bed gaat. Dit zijn allemaal maatregelen, die je geld schelen, energie en waar je weinig van merkt.

Gebruik energie-zuinige apparatuur

Wanneer je een nieuw apparaat aanschaft, let dan naast al je andere wensen ook op de duurzaamheid en energiebesparing van je product. De meest verbruikende apparaten zijn de elektrische boiler, waterbed, wasdroger, thuistap/beertender en de tweede koelkast of vriezer.

 Standby en verlichting

Standby en verlichting

Apparaten gebruiken ook stroom als ze op stand-by staan. Zet ze gewoon uit. Ook op verlichting is veel besparing te behalen door het gebruik van Ledlampen. Ook het gebruik van een timer of bewegingssensor is een optie voor de verlichting. Gebruik dimmers, deze zorgen ervoor dat je het licht zachter kan zetten, wat ook minder stroom verbruikt.

Trek opladers uit het stopcontact

Opladers van mobiele telefoons, laptops, camera’s enzovoort gebruiken stroom als ze in het stopcontact blijven zitten. Ook zonder het apparaat eraan wordt er stroom gebruikt. Haal dus je oplader uit het stopcontact.

Douche korter

De gemiddelde Nederlander doucht 5 keer per week ongeveer 9 minuten lang. Warm water belast het milieu 50 keer meer dan koud water. Probeer dus wat minuten van de 9 af te halen. 5 minuten douchen per keer is een mooi streven. Gebruik een waterbesparende douchekop. Een zonneboiler is ook een goede optie om te besparen op warm water. Je gebruikt dan ongeveer de helft van de energie.

Nog meer tips

Een klassieker; laat je auto staan

Het is goed voor je beweging, wat weer goed is voor je gezondheid. Als doe je dit maar een keer per week, je zult zien dat je er fitter van wordt. En het is goed voor een lagere CO2 uitstoot. Een duurdere optie is het aanschaffen van een elektrische auto

Trek erop uit in de natuur

Hierdoor krijg je gevoel met de natuur. Ontdek hoe mooi en verrassend de natuur kan zijn. Je voelt je fitter als je vaker buitenkomt. Je krijgt tevens een beeld van waar je het allemaal voor doet, dat is beter voor je motivatie.

Trek een trui aan in plaats van de verwarming wat hoger te zetten

Dit is een kleine moeite en scheelt op de thermostaat al gauw 1 of 2 graden. Een goede besparing voor het milieu en je portemonnee.

Neem groene stroom of zonnepanelen

Je kunt aangeven bij je energieleverancier dat je groene stroom wilt ontvangen. Ook kun je zelf stroom opwekken met behulp van zonnepanelen. Dit is wel een dure aankoop, maar op termijn bespaar je mogelijk op al je energiekosten en kun je het bedrag hiermee terugverdienen.

Was op 30 of 40 graden

Heel veel kleding wordt mooi schoon op 30 of 40 graden. Zeker de kleding die alleen een opfrisbeurt nodig heeft. Een wasje met koud water scheelt 75% op je energiekosten ten opzichte van een warme was. Voor het behoud van je wasmachine is het 1 x in de 12 weken goed om op 90 graden een programma zonder inhoud te draaien om viezigheid uit je wasmachine te verwijderen.

Maak een composthoop.

Als je een tuin hebt, dit scheelt je in afval en het bevat goede voedingsstoffen voor de begroeiing in je tuin. Je bespaart dus op afvoering van afval, maar ook op mest voor in je tuin.

Was alleen met een volle machine, dit geldt ook voor de vaatwasser

Recycle

recycleRecycle zoveel mogelijk. Of geef spullen weg, die anderen nog goed kunnen gebruiken. Je werkt ook mee aan recycling door afval te scheiden. Je kunt scheiden in GFT, Plastic, papier, glas, klein chemisch afval, kleine en grotere elektronische apparaten, en alles wat je bij de gemeentewerf nog kan scheiden aan niet dagelijks afval.

Plak een Nee-Nee sticker

Deze zorgt ervoor dat je geen reclame folder en huis-aan-huisbladen ontvangt, als je ze toch niet leest. Wil je wel de huis-aan-huis bladen blijven ontvangen, kun je ook gaan voor een Nee-Ja sticker.

Ga je toch met de auto, zorg dan dat je banden op de goede spanning staan

Een auto verbruikt meer energie bij te zachte banden. Houd daarom je banden op de juiste spanning en probeer dit elke 2 maanden te checken. Je kan zo’n 2 tot 5 % besparen op je energiekosten.

Gebruik gerecycled papier

Papier kan maar liefst 4 tot 7 keer worden gerecycled. Papierfabrieken die gerecycled papier maken, gebruiken minder energie, water en chemicaliën om dit te maken.

Check het aanbod gerecycled papier op bol.com.

Eet meer plantaardige voeding

Eet minder vlees en zuivelproducten, ga voor plantaardig. Wist je dat er zelfs plantaardige hagelslag bestaat? Die wil je toch uitproberen. Ook boter kun je in plantaardige vorm krijgen. Je hoeft natuurlijk niet al je vlees en zuivel te schrappen, maar begin met kleine dingen. Vervang ze en probeer wat plantaardigs uit.

Beplant je tuin

Beplant je tuinEr is altijd ruimte voor planten, planten nemen CO2 op en geven zuurstof af. Het liefst zouden er dus zoveel mogelijk planten in je omgeving moeten zijn. Beplanten kan in je tuin, verticaal tegen je woning, of als dakbedekking op je dak.

 

unieketuinen.nl