Als echte tuinliefhebber, wil je zoveel mogelijk genieten, beleven en zien van verschillende tuinen. Als je denkt dat je in Nederland al veel gezien hebt, kun je een tuinreis maken naar het buitenland. Wanneer je op vakantie bent, hoef je de tuin niet te missen. Je krijgt vast inspiratie van de manier waarop een tuin in het buitenland is ontworpen, de andere soort planten en andere stijlen. Het is een aanrader om op zoek te gaan naar een tuin in de buurt van je vakantieadres.

Tuinreizen

Er zijn tuinreizen te maken naar tuinen in landen over de gehele wereld. Naar landen die je misschien wel verwacht zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië. Maar ook naar landen die verder weg zijn, zoals Rusland, Marokko, Japan, China en Costa Rica.

Deze reizen bestaan uit het bezoeken van voornamelijk particuliere tuinen. Ook kun je tuinen bezoeken van professionals, historische tuinen, kasteeltuinen en parken. Je kunt kiezen uit busreizen vanaf 1 dag, vliegreizen tot aan cruises van wel 20 dagen.

In eigen land is er genoeg te beleven, er zijn in Nederland veel bijzondere tuinen te bekijken. Daarom zijn er ook reizen in (delen) van Nederland te boeken. Dit varieert van 1 tot 4 daagse busreizen. De tuinen die je bezoekt zijn voornamelijk particuliere tuinen, maar ook tuinen van professionals en tuinen die horen bij een kwekerij.

Tuinreizen Engeland

Tuinreizen Engeland

Als tuinliefhebber is Engeland een fantastisch land om tuinen te bezoeken. Het klimaat in dit land zorgt voor een lang tuinseizoen. Het staat bekend om de vele romantische en natuurlijke tuinen. Engeland heeft een ruime tuinhistorie. Deze historie is goed bewaard gebleven en op vele plekken zijn nog historische tuinen te bezoeken. De reizen naar tuinen in Engeland zijn zelfs onderverdeeld in voorjaarsreizen, zomerreizen en nazomerreizen. De reizen lopen uiteen van 4 tot 9 dagen.      

Tuinen om te bezoeken zijn er teveel om op te noemen, hier zie je een beknopte opsomming:

  • Tuinen in Kent, dit zal ik apart bespreken in de volgende paragraaf, aangezien dit wellicht de meest bekende tuinen zijn
  • Tuinen in Cornwall, zoals The Lost Gardens of Heligan, Eden Project, Trebah Garden, en het eiland Tresco met de beroemde Abbey Garden
  • Tuinen in Bath en Cotswolds, Tintinhull Garden, Cheddar Gorge, Hicote Manor Garden en Cerney House Garden,
  • Tuinen in Sussex, hier vind je tuinen als Great Dixter
  • Tuinen in Dorset, Somerset and Wight, Belmonth Garden, Mapperton Gardens, Ventnor Botanic Garden en Mottistone Monaor Garden
  • Tuinen in Yorkshire, Newby Hall Garden en Garden Harlow Carr
  • Tuinen in Lincolnshire, Gardens van Harrington Hall

Tuinreizen Kent

Tuinreizen Kent

Kent staat bekend om zijn prachtige tuinen. De tuinen zijn te bezichtigen tussen maart en oktober. Bepaalde reisorganisaties bieden reizen aan in het voorjaar, zomer en nazomer, omdat elk jaargetijde moois te zien is.

Sissinghurst Castle

Deze tuin is ontworpen door Vita Sackville-West en Sir Harold Nicolson. De tuin ligt rondom een groot Elizabethiaans woonhuis en is opgedeeld in tuinkamers. De tuin is het hele jaar kleurrijk, waardoor er een intieme en romantische sfeer hangt. De ‘White Garden’ is een van de tuinkamers, die erg indrukwekkend is. Je vindt er ook een cottage garden in de felle kleuren geel, oranje en rood en een moestuin die het restaurant op het terrein bevoorraad.

Penshurst Palace

De tuinen van Penshurst Place zijn een van de oudste in de geschiedenis. Een echte historische tuin met zijn 11 acres grote formele ommuurde tuin. Daarnaast zijn er in de tuin diverse andere tuinkamers, die verdeeld worden door taxushagen.

Borde Hill Garden

Borde Hill Garden is aangelegd rondom een landhuis van de eerste koningin Elizabeth. Het is een verzameling van tuinkamers met alle verschillende stijlen. Van Italiaanse tuinen, tot exotische tuinen, iedere liefhebber vindt hier iets wat bij hem of haar past.

High Beeches

High Beeches bestaat uit bossen en watertuinen met exotische bloemen. Heel het jaar is dit een levendige tuin, een ideale plek voor een ontspannen wandeling.

Mount Ephraim Garden

De tuinen op Mount Ephraim zijn niet bijzonder groot, maar er is van alles te zien. Een grote keuze uit verschillende tuinstijlen, zoals een doolhof, een watertuin, een rozenterras, een herbarium, een rotstuin, heestertuin, een schitterende waterpartij en nog meer.

Tuinreizen Italië

Tuinreizen Italië

Aan de noord Italiaanse meren Lago di Como en Lago Maggiore vindt u de allermooiste tuinen. Ik spreek hier uit persoonlijke ervaring. Tijdens een vakantie bij Lago Maggiore ben ik hier lang geleden geweest. Echt genieten! De botanische tuin Villa Taranto heb ik bezocht. Deze omvat ongeveer 1000 uitheemse planten en zo’n 20.000 soorten van bijzondere botanische betekenis. De tuin is open van april tot oktober.

In Toscane bevinden zich historische tuinen uit de Italiaanse geschiedenis rondom de steden Florence, Siena en Lucca. Torrigiani, Realle, Cetinale ademen de Renaissance sfeer uit met hun ruïnes en beelden zijn dit boeiende tuinen om te bezoeken.

Het eiland Sardinië kent een heuse tuincultuur. In verband met de hitte in de zomer, is het aan te raden dit  eiland een bezoek te brengen in het voorjaar. Je kunt er veel privé-tuinen bezoeken en de oudste olijfbomen bijeengebracht in 1 boomgaard.

Tuinreizen Duitsland

Overal in Duitsland zijn tuinen te bezoeken, kasteeltuinen, historische parken en privé tuinen. Voor de parken moet je vaak een toegangskaartje kopen, maar je krijgt dan wel waar voor je geld. De Parken in Essen, Dortmund en Düsseldorf zijn aanraders. In tegenstelling tot Engelse parken, waar de basis een eindeloos gazon is, vindt je in Duitsland zorgvuldig aangelegde parken met allerlei soorten beplanting.

Regio Sleeswijk-Holstein

Hier kun je parken en privé tuinen bezoeken. In de privé tuinen leiden de eigenaren je vaak rond met enthousiaste verhalen over hun paradijs. Garten Graf, Garten der Harizahne en het arboretum van Ellerhoop zijn enkele tuinen die je in deze regio kunt bezoeken.

Regio Sachsen-Anhalt

In deze regio vind je ruim 40 historische tuinen. Een belangrijk hoogtepunt in deze regio is de Gartenreich Dessau-Worlitz ontworpen en gebouwd door prins Leopold III. Deze man liet het eerste landschapspark aanleggen op Europees grondgebied.

Eigenlijk vind je overal in Duitsland mooie tuinen en parken. In de regio Munsterland kun je veel kasteeltuinen bezoeken. Ook dichterbij huis in de regio rondom de Ruhr zijn steden ingericht met groene stadsparken, beschermde natuur en kleurige tuinen.

Tuinreizen Nederland

Tuinreizen Nederland

Nederland is natuurlijk een echt tuinland. Met de grote bekende parken zoals de Keukenhof, de Tuinen van Appeltern, Kasteeltuinen in Arcen en Mondo Verde en maar liefst 26 botanische Tuinen hoef je niet naar het buitenland om je te wanen in verschillende sferen. De oudste Botanische tuin in Nederland is Hortus in Leiden met een enorme tropische kas, waar je bijzondere bloemen en planten vindt. Ben je fan van oosterse tuinen, dan is een bezoek aan de Japanse Tuin op landgoed Clingendael in Den Haag zeker een aanrader.