mooi gazon door met grasmaaier

Een mooi gazon: zo doe je dat!

Wil jij net zo’n mooi gazon als de overburen? Het lijkt een droom, maar het aanleggen en onderhouden van een gazon is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. In dit artikel helpen we je op weg. Zo heb jij binnen de kortste keren een prachtig gazon!

Aanleg

Er zijn twee manieren om een gazon aan te leggen. Je kunt een gazon zaaien of leggen met kant- en klare graszoden. Het zaaien van gras duurt natuurlijk wel iets langer. Bovendien moet de bodem een temperatuur van minimaal tien graden Celsius hebben. De beste periode om gras te zaaien is tussen februari en oktober. Voor het leggen van graszoden is de bodem idealiter tussen de tien en twintig graden Celsius. Bij voorkeur leg je graszoden in het voorjaar. Een voordeel van graszoden ten opzichte van graszaad is dat je direct kunt profiteren van een mooi gazon.

Onderhoud

Een mooi gazon valt of staat met het juiste onderhoud. Het onderhoud dat jouw gazon nodig heeft, is sterk afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar groeit gras doorgaans wat sneller en moet je wat vaker maaien. Tijdens de zomer moet er misschien wat extra bewaterd worden en aan het eind van de zomer zijn er door droogte misschien wat kale plekken ontstaan die bijgezaaid moeten worden. In het najaar moet het gazon vooral schoongehouden worden. Ruim gevallen bladeren op tijd op om te voorkomen dat er schimmel ontstaat of dat het gras doodgaat omdat er te weinig licht bij kan komen.

Absolute don’ts

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kan doen als je je gazon lang mooi wilt houden. Kijk in eerste instantie uit met tuinmeubelen. Deze kun je beter niet langer dan een week op dezelfde plek op het gras laten staan, anders krijg je kale plekken in je gazon. Het maaien van je gazon is goed, maar je moet het niet overdrijven. Stel de grashoogte van je maaier in op 6 centimeter. Zo blijft je gras lekker kort, maar ziet je gazon er wel nog steeds gezond, vol en uitnodigend uit.

unieketuinen.nl