invloed interieur op verkoopprijs huis

Invloed van interieur op de verkoopprijs van een huis

Een woning verkopen voor de gewenste verkoopprijs vergt een goede strategie. Het is belangrijk om in dit proces in gedachten te houden waar kopers waarde aan hechten. Voor een snelle en rendabele verkoop is het verstandig om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Interieur heeft een enorme impact op het beslissingsproces van de kopers. In dit artikel dat tot stand is gekomen na een interview met Inter Immo, een ervaren makelaarskantoor uit Almere, vertellen we je er alles over!

Waarom is interieur zo belangrijk voor de verkoop van je woning?

In praktijk is het bewezen dat potentiële kopers het vaak lastig vinden om door een lege woning heen te kijken. Ze kunnen lastig invulling geven aan een lege ruimte. Hierdoor zien ze zich minder snel ergens wonen. Tijdens de verkoop is het juist zeer belangrijk om kopers een warm gevoel te geven als ze een huis of appartement binnenlopen. Ze moeten als het ware zichzelf daar kunnen zien wonen. Aan de makelaar en verkoper de taak om hier invulling aan te geven. De juiste meubels en opstelling van deze meubels kan een positieve bijdrage leveren aan de verkoop en prijs.

Volle woning = niet het antwoord

Nu we het hebben gehad over een lege woning, is het net zo belangrijk om te benoemen dat een overvolle woning ook niet gewenst is. Dit leidt af en wordt te persoonlijk waardoor je weer een situatie creëert waarin de koper geen ruimte heeft om zich “thuis” te voelen. Tijdens bezichtigingen raden we af om té veel (persoonlijke) spullen in de koopwoning te plaatsen. Een ervaring interieurstyling of makelaar weet hier de juiste balans in te vinden.

Tips voor een hogere verkoopprijs

Er zijn een aantal zaken die positieve invloed hebben op de verkoopprijs. Het is goed om deze aandachtspunten, waar mogelijk, beet te pakken.

 1. Investeer in kwalitatieve materialen
  Ons advies is om hoogwaardige materialen te gebruiken voor de afwerking die minder inhoud vereisen. Dit bespaart de koper op langere termijn geld. Dit investeren ze dus in de koopprijs en heeft daarom een positief effect op het maximale bedrag wat ze voor de woning willen bieden. Als je een woning hebt waar nog veel aan moet gebeuren, vergt dat extra investeringen voor de koper.
 2. Buitenruimte
  De impact van een goed onderhouden tuin, een mooi balkon of zelfs een handige schuur wordt nogal vaak onderschat. Als verkoper kun je laten zien wat de meerwaarde van bijvoorbeeld die schuur is door het handig in te delen en netjes op te knappen. Hetzelfde geldt voor een tuin of balkon. Een goed onderhouden tuin kan de aantrekkingskracht van uw woning vergroten, vooral in stedelijke gebieden.
 3. Maak de ruimte neutraal
  We hebben het al kort benoemd, maar berg persoonlijke spullen op. Kies daarnaast ook voor neutrale kleuren. Hebben jouw muren bijvoorbeeld een likje verf nodig? Aarzel dan niet en zorg hiervoor. Dit oogt netjes en verzorgd. Houd hierbij in gedachte om neutrale kleuren te gebruiken. Kijk ook kritisch naar de deuren en onderhoud deze voordat de bezichtigingen plaatsvinden. Een goed onderhouden woning trekt sneller kopers aan en kan bijdragen aan minimale leegstand en een hoger bod.
 4. Functionaliteit
  Door middel van de juiste meubels en het interieur kun je de functionaliteit van de woning benadrukken. Het slim plaatsen van meubels en opslagruimte kan de potentie van een woning beter belichten. Maak hier dus goed gebruik van of schakel een interieurstylist of ervaren makelaar in om met je mee te denken.

Investeren in styling: waard of niet?

Als ervaren makelaar is ons antwoord: absoluut waard! Wekelijks zien wij woningen voorbij komen die als beleggingspand zijn aangekocht en daardoor “kaal” zijn. Ervaring leert dat deze woningen in veel gevallen langer de tijd nodig hebben om verkocht te worden. Investeren in interieur kan dan op twee manieren. Een ervan is meubels aanschaffen. Wij snappen dat dit zonde is in sommige gevallen. Dan heb je de mogelijkheid om meubels tijdelijk te huren, tot jouw woning is verkocht. Laat je vooral informeren door een interieurspecialist die hier verstand van heeft. Zo grijp je niet mis!

unieketuinen.nl