Zo zorg je dat jouw gazon een succes wordt

Zo zorg je dat jouw gazon een succes wordt

De geur van vers gemaaid gras….velen vinden het heerlijk ruiken. Er is een reden waardoor het gras deze geur afgeeft. Het schijnt zo te zijn, dat het gras hiermee laat weten dat het in gevaar verkeert. Het is dus eigenlijk een soort van angstzweet te noemen. Houd je rekening met de bange sprietjes, de volgende keer dat je het maait? 😜

In Nederland zie je in grote en kleine tuinen veel grasveldjes. Ook veel in parken, op evenemententerreinen en sportvelden bestaan uit een prachtig en praktisch gazon. Als je een gazon goed aanlegt en het goed onderhoud, heb je minder water, mest en bestrijdingsmiddelen nodig. Het is dus goed dat je je hier voordat je begint met aanleggen in verdiept.  

Soorten gazon

Globaal zijn er 2 soorten gazon, waar je uit kunt kiezen. Een natuurlijk gazon of een strak gazon. Voor een evenemententerrein zou je goed een natuurlijk grasveld kunnen kiezen. Voor een sportterrein is een strak gazon een betere optie. Je zou hierbij wel aan de randen en in de omgeving kunnen kiezen voor een natuurlijke variant.

Natuurlijk gazon

Natuurlijk gazon

Voordelen van een natuurlijk gazon:

  • Minder maaibeurten nodig
  • Je kunt handmatig maaien met een zeis, waardoor je geen maaimachine nodig hebt
  • Geen kunstmest en weinig beregening nodig
  • Meer bijen, vlinders en andere insecten in je tuin, waardoor je ook weer meer vogels en andere dieren naar je tuin lokt
  • Als je het niet te kort maait, zal het in de zomer veel minder snel uitdrogen

Strak gazon

Voordelen van een strak gazon:

  • Als je je ei kwijt wilt en houdt van tuinieren, verticuteren, beluchten, mesten, kalken zijn je hobby’s, dan moet je zeker gaan voor een ideaal strak gazon
  • Het staat natuurlijk wel heel erg mooi in je tuin, zo’n frisgroene strak laken

Je kunt ook een deel van je grasveld natuurlijk inrichten en een deel strak. Het natuurlijke deel ligt dan als een soort van border om je strakke gazon heen. Hierbij kun je toch profiteren van de voordelen van het natuurlijke gazon.

Grassoorten

Er zijn verschillende soorten grastypen, die geschikt zijn voor verschillend gebruik. De ene soort is bijvoorbeeld heel sterk en geschikt voor intensief gebruik, zoals spelen of sporten. Een andere soort is vooral heel mooi om te zien, en wordt voornamelijk als siergazon gebruikt. Ik zal je kennis laten maken met wat veelvoorkomende soorten.

Engels raaigras

Dit gras vormt een stevig gazon. Je kunt hier goed op spelen, picknicken, rennen en sporten. Daarnaast is het goed bestand tegen droogte en zal het mooi groen blijven. Mogelijk dat je in de extreem warme perioden, zoals die tegenwoordig soms voorkomen, wel wat moet sproeien. Het blad van Engels raaigras is wat breder, dat maakt de soort minder geschikt voor een siergazon.

Veldbeemdgras

Voor sportvelden en speelvelden is Veldbeemdgras zeer geschikt. Het kan goed tegen betreding en tegen droogte. Veldbeemdgras is ook geschikt om in de winter te belopen. Het nadeel van deze soort is dat het wat traag kiemt. Je zult dus geduld moeten hebben, maar dat zal worden beloond.

Roodzwenkgras

Wanneer je een gazon deels in de schaduw hebt, is roodzwenkgras een goede keuze. Het vormt fijne, dichte en zachte zoden, waardoor het goed geschikt is voor siergazons, minder voor intensief gebruik. De kieming van Roodzwenkgras is traag. Het duurt wat langer voordat je gazon mooi dichtgegroeid is.

Gewoon Struisgras

Een zeer geschikt gras voor een fijn siergazon. Kan goed kort gemaaid worden voor een dichte en fijne zode. Het groeit traag, dus maaien hoeft minder vaak. Het is wel gevoelig voor droogte, daarom is aan te raden om in warme, droge perioden regelmatig te sproeien.

Gazon onderhoud

Er zijn een aantal stappen die je elk jaar moeten nemen om je grasveld goed te houden. Je begint in het vroege voorjaar met kalken, vervolgens kun je je gazon beluchten, verticuteren en bemesten. Daarnaast dien je regelmatig te maaien en indien nodig moet je je grasperk voldoende water geven.

Kalk op gazon

In de maanden januari of februari kun je je grasveld bekalken. Het is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem of je je gazon gaat bekalken. De bodem heeft de juiste PH waarde nodig om de juiste voedingsstoffen te kunnen opnemen. De PH waarde van een gazon zou het beste tussen de 5,5 en 6,5 moeten liggen. Wil je meer weten over PH waarden, lees dan het artikel Welike grondsoort heb ik in mijn tuin?

Gazon beluchten

Maart en april zijn geschikte maanden om te beluchten of te verticuteren. Met beluchten wordt bedoeld, het maken van luchtgaten in je gazon met een riek. De wortels van je gras hebben voldoende lucht nodig. Je kunt dit doen op plaatsen waar het nodig is, bijvoorbeeld waar mos groeit, waar bruin gras ontstaat door droogte, waar je kunt zien waar de kinderen het meeste spelen. Het is afhankelijk van de reden waarom je belucht, wanneer je belucht.

Verticuteren

Verticuteren

Verticuteren is een intensievere vorm van beluchten, hierbij maak je niet alleen luchtgaten, maar schraap je als het ware de bovenste laag van de bodem af. Ga als volgt te werk: maai het gazon eerst. Vervolgens pak je de verticuteer hark en ga je zowel horizontaal, als verticaal door je gazon heen. Met de haken aan je hark haal je de bovenste vilt laag weg van de bodem. Dit hoeft niet heel diep, 1 a 2 millimeter is voldoende. Het doel van verticuteren is dat de wortels van de grassprieten voldoende frisse lucht krijgen.

Gazon bemesten

Het beste kun je je gazon 2 keer per jaar bemesten. In februari/maart en in augustus/september. Het bemesten in het voorjaar heeft als doel om nieuwe grassprieten te ontwikkelen zodat je weer een frisgroene grasmat krijg. In het najaar voeg je wat extra energie toe om je gras de winter door te helpen en om de wortelontwikkeling te bevorderen.

Kunstmest

Het heeft mijn persoonlijke voorkeur om te bemesten met organische mest. Ik kan me echter voorstellen dat er mensen zijn, die kiezen voor kunstmest. Er zijn veel verschillende producten te verkrijgen voor het bemesten van je gazon. In basis zullen ze allemaal de NPK stoffen bevatten, dit is Stikstof, Fosfor en kalium. Kunstmest is vaak wel goedkoper dan organische mest. Het is minder milieuvriendelijk en heeft uiteindelijk kwaliteitsvermindering van de grond tot gevolg.

Organische mest

Als je het milieu zo weinig mogelijk wilt belasten dan kies je voor organische mest. Je kunt hierbij denken aan compost of dierlijke mest. Gebruik niet teveel mest. Organische mest geeft zijn voedingsstoffen langzamer af aan de bodem, waardoor ze minder snel in het bodemwater terecht zullen komen. Als je teveel mest, heb je de kans dat de wortels van je gras verbrand. Dit heeft een gele grasmat tot gevolg.

Bijzaaien

Na het bemesten kun je de kale plekken wat bij zaaien met nieuw graszaad.

Gras maaien

Maai je gazon regelmatig. Het beste kun je een hoogte van tussen de 3 en 5 centimeter aanhouden voor de lengte van je grassprieten. Als het langdurig droog is, kun je besluiten om het wat hoger te laten staan, circa 7 centimeter. Voor de eerste maaibeurt van het jaar is het aan te raden om je gras wat hoger te laten staan. Langer gras houdt langer het vocht vast in de bodem. Je hebt dan minder kans dat je gazon uitdroogt en geel wordt dan bij kort gemaaid gras. Als je je gras regelmatig maait is het geen probleem om je maaisel te laten liggen. Als je teveel laat liggen, verstikt het je gras, dus raad ik je aan het op de composthoop te gooien.

Gras sproeien

Gras sproeien

Wanneer het een droge, warme periode is, is het wel nodig om je gazon wat extra vocht te geven. Dit kun je doen door het te besproeien. Vooral ook in het eerste jaar dat je je gazon hebt aangelegd is het verstandig om voldoende te bewateren. Het beste kun je ‘s ochtends sproeien als de zon nog niet te fel schijnt. Het risico van sproeien in de avond is dat er kans is op schimmelvorming, omdat je gazon de hele nacht vochtig blijft. In de felle zon verdampt het water te snel. De waterdruppels fungeren dan als een vergrootglas, waardoor de grassprieten zouden kunnen verbranden.

Soorten onkruid in je gazon?

Vooral voor degene die houden van de strakke grasmat is onkruid een vervelend verschijnsel. Ik zal puntsgewijs wat soorten onkruid noemen die je tegen kunt komen in je gazon.

Klaver in je gazon

In veel gevallen betekenen klaver in je gazon een gebrek aan voedingsstoffen. De klaver is een onkruid dat erg moeilijk uit te bannen is. Om dit te voorkomen is het aan te raden om organische meststof te gebruiken, omdat dit langzaam en langdurig voedingsstoffen afgeeft. Een goed maairitme is belangrijk en voldoende water geven.

Witte klaver

Het is een teken van een gebrek aan stikstof, verwijder de plant en zorg dat je gazonbodem voldoende stikstof krijgt.

Rode klaver

Voorkom dat de klaver gaat bloeien, haal hem dus uit je gazon. Wanneer hij bloeit verspreid hij zijn zaaddozen. Hieruit zullen dan opnieuw nieuwe klavers groeien. Plant vervolgens nieuw gras en geef de bodem voldoende voedingsstoffen.

Mos in je gazon

Mos groeit hard op zwakke plekken in het gazon. Verticuteren, bemesten en kalken is de beste oplossing. Op de plekken waar je gras groeit kan immers niets anders groeien. Zorg ervoor dat je geen kale of dunne plekken in je grasmat krijgt. Op die plekken zal het mos zich namelijk het snelst ontwikkelen.

Paddenstoelen in je gazon

Paddenstoelen ontstaan vaak in een jong gazon. De hoge mate van stikstof in een net aangelegd gazon en het vocht wat bij een jong gazon regelmatig wordt toegediend, zorgen voor goede groeiomstandigheden. Bij de juiste temperatuur kunnen de schimmels prima uitgroeien tot paddenstoelen. Je verwijderd de paddenstoelen simpel door ze mee te maaien. Vang dan het maaiafval op en voer dit af. Om paddenstoelen te voorkomen haal je zoveel mogelijk het organische afval weg van je gazon.

Hondsdraf

Hondsdraf is een leuk blauwpaars bloeiend bloemetje, wat zich snel verspreid in je tuin. De beste oplossing om het uit je gazon te halen is door het met wortel en al te verwijderen. Doe dit zodra je de eerste exemplaren ziet, want ze zullen zich snel vermeerderen.

Paardenbloemen

De paardenbloem heeft een penwortel die diep de grond in gaat, ook in je gazon. De beste tip om dit te voorkomen, is om tijdig de plant met wortel en al handmatig te verwijderen. Hiervoor zijn speciale onkruidstekers of penwortelstekers te verkrijgen.

Ongedierte in je gazon

Emelten

Engerlingen zijn dezelfde diertjes als emelten. Emelten zijn de larven van de langpootmug, die zich voeden met onder andere gras. Ze zijn donkergrijs/ zwart  van kleur. Ze voedden zich met de wortels van het gras. Vogels voeden zich op hun beurt weer met emelten. Wanneer je meer vogels op je gazon ziet en je gazon gele plekken krijgt, heb je waarschijnlijk last van emelten. Als je er te laat bij bent, zit er niets anders op dan je gazon te vervangen. Een andere optie om de emelten te bestrijden is het inzetten van aaltjes. De behandeling van je gazon op chemische wijze, kun je het beste aan de expert overlaten.

Mieren

Je kunt mieren bestrijden door het sprayen van een bestrijdingsmiddel, het zetten van lokdoosjes of op een milieuvriendelijke manier. In het artikel Hoe kom je van mieren af? lees je andere manieren om van mieren af te komen.

Molshopen in je grasveld

Mollen

Mollen kunnen flinke schade maken in je gazon met hun molshopen. Het betekent wel dat er een gezond bodemleven en voldoende lucht in je bodem zit. Je kunt mollen op verschillende manieren verjagen, bijvoorbeeld door hoge tonen, trillingen en geuren. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan of bijvoorbeeld een elektrische mollen verjager voor aanschaffen. Er zijn ook manieren om de mol te vangen, door een klem of een mollenval uit te zetten. Afhankelijk van de schade die de mol heeft aangericht kun je je gazon herstellen of in het ergste geval opnieuw aanleggen.

Woelrat

Woelratten knagen aan de wortels van planten en jonge boompjes. Ze maken net als de mol gangen en hoopjes zand in je gazon. De hopen zijn wat kleiner dan die van de mol. De gangen van de woelrat lopen kriskras door elkaar. Een woelrat kun je bestrijden door

  • Een woelratklem
  • Een woelratval
  • Woelratgaas
  • Ultrasone woelratverjager

Gazon aanleggen

Voordat je je gazon aanlegt is het belangrijk dat je zorgt dat de bodem er klaar voor is. Dit doe je door het omspitten van de grond en het verwijderen van organisch en niet organisch materiaal uit de grond, waar je het gazon wilt aanleggen. Vervolgens egaliseer je de grond. Daarna zaai je het graszaad en hark je dit goed aan. Na het harken stamp je de grond voetje voor voetje aan. Gedurende 2 weken daarna zorg je ervoor dat de grond vochtig blijft. Na een week of 6 ga je het jonge gras bemesten. Plekken waar het zaad niet goed aangeslagen is, zaai je dan opnieuw in.

Op zoek naar graszaad of meststoffen voor gras? Kijk eens op www.moowy.be.

Gazon egaliseren

Het gazon egaliseren kun je doen met een tuinwals, maar ook met je voeten aanstampen is een goede manier. Je zorgt ervoor dat het gehele deel waar je gazon komt mooi vlak is, voor een vlak gazon.

Gazon inzaaien

Het voordeel van een gazon inzaaien zijn in eerste plaats de kosten. Deze liggen wel aanzienlijk lager dan wanneer je zoden aanschaft. Daarnaast kun je op plekken waar je gazon niet goed groeit eenvoudig wat graszaad bij zaaien, als je kiest voor inzaaien.  Het zaaien van de graszaden is minder zwaar werk, dan het leggen van graszoden. Daarnaast is het inzaaien ook zeker een milieuvriendelijkere optie. Zaai je gazon pas in, wanneer de temperatuur boven de 10 graden is, anders zullen de zaden niet kiemen.

Grasmatten leggen

Het voordeel van graszoden is dat je er meteen plezier van hebt. De graszoden kunnen het gehele jaar gelegd worden. Behalve als je ondergrond stoffig, bevroren of modderig is, dan kun je toch ook beter even wachten met je graszoden. De zoden zullen beter aanslaan bij een betere ondergrond. Je hebt geen last van vogels die je graszaden of jonge zaailingen wegpikken en ook de wind kan je zaden niet meenemen. Dit zijn nog 2 voordelen ten opzichte van het zaaien van je gazon. Door de dichte structuur van de zoden heb je minder kans op onkruid in je gazon.

unieketuinen.nl