hoe kom je van mieren af

Hoe kom je van mieren af?

Er is niks zo irritant als mieren in je huis. Ik ben eens op onderzoek uit gegaan hoe je je hier nou het beste vanaf komt. In dit artikel lees je de meest gebruikte en meest effectieve manieren om mieren te bestrijden.

Er zijn diverse manieren om van mieren af te komen:

 • koffiedik strooien
 • kruidenplanten plaatsen
 • nootmuskaat of kaneel gebruiken
 • lokdoosjes of mierenpoeder plaatsen
 • koper voor je deur
 • krijt of talkpoeder strooien
 • azijn gebruiken
 • mieren koningin verwijderen
 • bestrijden met een natuurlijke vijand, de aaltjes

Mieren in Nederland

We hebben maar liefst zestig verschillende soorten mieren in Nederland. De meest voorkomende soort is de wegmier. Deze mier is klein en zwart en woont graag onder stoeptegels. Dit is ook de mier waar we in de tuin het meeste last van hebben. De mieren overwinteren onder stoeptegels, daar zijn ze beschut tegen de kou, wind en regen. Zodra het warmer wordt, komen ze uit hun schuilplaats en gaan ze op zoek naar eten. Dit is meestal eind maart, begin april.

mieren ruimen afval

​Hoe nuttig zijn mieren?

Mieren zijn zeer nuttige dieren. Als je mieren in je tuin hebt, maar er niet veel last van hebt, dan zou ik ze ook zeker lekker laten zitten. Mieren zijn jagers en proberen je tuin vrij van insecten te houden! Daarnaast ruimen ze je tuin op door dode diertjes en ander klein (eetbaar) tuinafval te verzamelen.

Overlast van mieren

Mieren veroorzaken de meeste overlast in de maanden mei, juni en juli. Hieronder lees je de bekendste problemen:

 • Verzakking van je terras. Doordat mieren graag onder je terras of andere bestrating woont en enorme hoeveelheden zand verplaatsen, kunnen op den duur je terrastegels verzakken.
 • Mieren in huis. Als ze eenmaal een weg naar binnen hebben gevonden, dan heb je dag in, dag uit een gezellige rij mieren door je huis marcheren.
 • Bladluis in de tuin. Mieren verspreiden bladluizen in je tuin die schadelijk zijn voor planten. Ze beschermen deze luizen door zijn vijanden te doden, zoals het lieveheersbeestje.
 • Kale plekken in je gazon. Als mieren zich in gras nestelen kunnen kale plekken ontstaan.
 • Bijtende mieren. Sommige soorten mieren, zoals de rode mier, bijten graag van zich af. Dit is vervelend voor bijvoorbeeld spelende kinderen.

Voorkom mieren in je huis

Voorkom dat mieren je huis binnen komen door je huis goed schoon te houden. Dit betekent geen vuile vaat op de aanrecht, geen koekkruimels, suikerkorrels of andere zoetige dingen laten rondslingeren en geen broodkruimels of andere etensresten laten liggen. Mieren zijn dol op dit soort etenswaren en vertellen dit graag door aan hun mieren vriendjes. Dus zet je vuile vaat direct in de vaatwasser, stofzuig regelmatig en neem vaak je aanrecht af met schoonmaakmiddel, zodat mieren geen kans krijgen om die lekkernijen te vinden.

Mieren in huis bestrijden

Er zijn een legio aan mogelijkheden om mieren in je huis te bestrijden met huismiddeltjes of andere middelen.

Bestrijden met kruiden

Mieren houden niet van nootmuskaat of kaneel. Volg het spoor van de mieren en probeer uit te vinden waar ze je huis binnendringen. Zodra je deze plek hebt, strooi je daar een flinke scheut kaneel, peper of nootmuskaat. Daarnaast kun je wat kaneel of nootmuskaat strooien op iedere mier die je tegenkomt met de bedoeling dat ze dit meenemen naar het nest om de rest van de kolonie te waarschuwen. Bedolf de mier dus niet helemaal, hij moet nog wel terug kunnen lopen :-).

Lavendel tegen mieren

Kruidenplanten tegen mieren

De mier heeft een hekel aan kruidenplanten. Plaats dus wat kruidenplanten naast je deur en houdt de mieren buiten. Dit ziet er nog eens gezellig uit ook. Je kunt deze planten ook op strategische plekken in je tuin zetten om overlast te voorkomen. Gebruik één van de volgende kruiden: Lavendel, Boerenwormkruid, Munt, Rozemarijn, Majoraan, Brandnetel, Salie of Basilicum.

Koffiedik strooien

Strooi voor je deur, of eventueel binnen wat koffiedik. Mieren hebben een hekel aan koffiedik en zullen niet over de drab heen lopen. Deze methode heeft wel wat nadelen. Binnen geeft het een rommel en buiten zal het weggespoeld worden bij een goede regenbui. Gebruik de koffiedik uit je filter nadat je koffie gezet hebt, of peuter een gebruikte Senseo pad open. Je kunt de koffiedik ook direct in het mierennest strooien.

Mieren bestrijden met koper

Mieren lopen niet over koper heen. Span een koperdraadje op de plek waar de mieren je huis binnen komen of leg wat 5 cent muntjes heen. Het voordeel van deze methode is dat hij goed tegen regen kan. Je kunt ook heel fijn koperslijpsel gebruiken, zeer effectief, maar minder handig in ons natte Nederland.

Krijt of talkpoeder gebruiken

De laatste methode die ik bespreek is het gebruik van krijt of talkpoeder. Strooi wat talkpoeder of zet een streep met schoolkrijt op de plekken waar de mieren je huis binnenkomen. De mieren kunnen hier niet tegen en komen niet meer naar binnen.

Gebruik een lokdoos of mierenpoeder

Geloof je niet in huismiddeltjes, maar wil je toch graag van je mieren af? Koop bij een tuincentrum of soms zelfs in de supermarkt mierenlokdoosjes of mierenpoeder. Deze doosjes of poeder zet je op de plek waar de mieren je huis binnenkomen. De natuurlijke en effectieve stof die in de doosjes zit wordt door de mier meegenomen naar het nest en je bent binnen één a twee dagen van je mierenprobleem af.

Mieren in de tuin bestrijden

Je weet de mieren uit je huis te houden, maar nu veroorzaken ze overlast in je tuin. Probeer de volgende methoden om mieren uit je tuin te verwijderen.

Bestrijden met azijn

Besproei je tuin regelmatig met een mengsel van water en azijn. Mieren hebben een hekel aan azijn en zullen overwegen om bij je buren te gaan wonen. Het recept voor het mengsel is twee delen water op één deel azijn.

Peper tegen mieren

Strooi wat peper bij de ingang van het mierennest om de mieren in het nest te houden. Mieren lopen namelijk niet over peper heen. Deze manier is niet echt effectief. Als het regent zal de peper wegspoelen en moet je het proces dus herhalen.

Koningin mier

Koningin verwijderen

Ben je klaar om rigoureus actie te ondernemen? Hef het complete nest op door de koningin te verwijderen. Til een tegel van je terras op en zoek de grootste mier. Dit is de koningin. Zet deze koningin uit op een andere plek in de tuin waar ze geen problemen kan geven.

Kokend water in het nest gieten

Een veelgebruikte methode om mieren te bestrijden is kokend water. Giet een aantal dagen achter elkaar kokend water in en om het mierennest. Met deze methode roei je het nest helaas niet uit, maar vertraag je wel de ontwikkeling van het nest. Het kan zelfs zo zijn dat de mieren verhuizen naar een andere plek in je tuin.

Mieren bestrijden met een natuurlijke vijand

De laatste methode die ik bespreek is het gebruik van aaltjes. Mieren hebben een hekel aan aaltjes (nematoden). Deze piepkleine beestjes zijn de natuurlijke vijand van de mier. Je kunt aaltjes online bestellen of in de winkel kopen. Meng de aaltjes met water en giet het water in en rond het mierennest. De aaltjes eten de larven op en verjagen de mieren. Dit is een hele natuurlijke methode die niet schadelijk is voor het overig organisch leven in je tuin, zoals je planten en dieren. De aaltjes sterven vanzelf uit als de mierenplaag voorbij is.

Mieren professioneel laten bestrijden

Mochten al je pogingen om het mierennest, of mierennesten, te verwijderen niet baten, dan kun je altijd nog professionele hulp inschakelen. Experts weten vaak precies welke mier op welke manier het beste aangepakt kan worden en hebben gedegen kennis over (professionele) bestrijdingsmiddelen.

unieketuinen.nl