Kerst-TUIN-versiering! Tips en ideeën voor kerstversiering buiten

In de winter en de kerstperiode zijn we meer binnen dan buiten, toch is het echt heel aangenaam en gezond om er buiten op uit te gaan en wat is er dan gezelliger dan kerstversiering buiten? Heerlijk om weer terug thuis te komen na een winterwandeling in een gezellige voortuin en tijdens een praatje met je buren de complimenten te ontvangen. 😊

Kerstversiering buiten

In je interieur zijn er legio mogelijkheden in kerstversiering, in alle maten, vormen en kleuren. Ook voor buiten is er steeds meer mogelijk en gaan mensen meer en meer op zoek naar de kerstversiering die daar geschikt voor is. Kies hierin jouw eigen stijl en sfeer, die bij jou en je woning past. Of je nu houdt van cosy en traditionele kerstvormen en kleuren, of dat je de laatste trends volgt. Het is geheel aan jou. Voor elke tuin, elk balkon of geveltuin zijn er kerstversieringen.

In soorten kerstversiering kun je een keuze maken in:

Kerstboom buiten

Bij een kerstboom voor buiten denk je waarschijnlijk meteen aan de traditionele naaldboom. Maar die moet je dan wel toevallig in je tuin hebben staan. Wanneer je er één hebt, kun je deze sfeervol aankleden, met verlichting, (onbreekbare) ballen en overige decoratie. Het is erg leuk en meteen aantrekkelijk voor de vogels in je tuin om je ‘buitenkerstboom’ vol te hangen met vetbollen en pindanetjes Verbind deze met een lichtsnoer of slinger van pinda’s en je hebt een simpele, nuttige versiering. Naast de vogels, worden eekhoorntjes hier ook blij van. Heb je nog geen boom in je tuin, maar wil je er graag een planten, lees dan hier (link 116) verder over welke soorten geschikt zijn.

Tegenwoordig zijn er naast de kunstkerstbomen voor in je woning, kunstbomen te verkrijgen die geschikt zijn voor buiten. Vaak is de verlichting meteen geïntegreerd in de boom en werkt deze op een batterij. Deze kun je vinden in allerlei afmetingen en soorten.

Dan is er nog de boom voor buiten, die bestaat uit verlichting. Verlichting die de vorm van een boom heeft is kant en klaar te kopen. Zo kun je kiezen voor een vlaggenmast-boom. Deze verlichting hijs je als het ware in de top van je vlaggenmast en sluit je aan op het lichtnet. Heb je geen vlaggenmast, dan kun je deze mee bestellen en tijdelijk in je tuin zetten in de maand december. Een andere optie voor een boom bestaande uit verlichting is een kant-en-klaar frame dat omwonden is met lichtjes. Houten of stalen frames met daarop verlichting aangebracht zijn goed verkrijgbaar. Wil je echt iets bijzonders geheel naar smaak, dan kun je met wat creativiteit ook redelijk makkelijk zelf een frame maken en hier kerstverlichting aan bevestigen. Let hierbij wel op de veiligheid, zowel van het frame in de weersomstandigheden, als op de veiligheid omtrent stroomgebruik..

Kerstverlichting buiten

Kerstverlichting buiten

Naast de reguliere sfeerverlichting en de veiligheidsverlichting brengt kerstverlichting de wintersfeer in je voortuin en achtertuin. Gezellig buiten barbecueën in een sfeervol verlichte tuin waant je in de echte kerstsfeer. Houdt je niet van barbecueën dan kun je kiezen voor een warm gezellig vuurtje, of een vuurtje gevormd door vlammende verlichting.

De kerstboom buiten kan zoals eerder geschreven bestaan uit verlichting of je kunt speciale verlichting voor buiten ophangen in je boom. Er zijn ontzettend veel soorten verlichting te verkrijgen voor buiten. Let er in ieder geval bij aanschaf op of de verlichting geschikt is om buiten te gebruiken. Maak een keuze in verlichting op een batterij, aangesloten op het net of op zonne-energie. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en de locatie van de boom. Soorten verlichting die je kunt kiezen zijn kaarsverlichting, vlamverlichting, bolverlichting, gekleurde verlichting, draadverlichting, netverlichting, gordijnverlichting, ijspegelverlichting, en meer. Er is genoeg keuze in ieder geval.

kerstdecoratie op de deurKerstdecoratie buiten

Decoratie voor in je tuin is een ontzettend uitgebreid begrip. Je kunt de beplanting in je tuin beschouwen als decoratie. Allerlei nuttige dingen, zoals vogelhuisjes, verzamelde takken, boomstammen, dennenappels, sierappels, (houten) attributen of meubels zijn te beschouwen als decoratie. Ook kunstobjecten, zelfgemaakte kransen, verlichte objecten, je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen: groot, klein, hergebruikt, nieuw, DiY. Op sites als Pinterest zijn veel leuke ideeen op te doen. Kerstmarkten, tuinwinkels en doe-het-zelf zaken verkopen de meest gezellige kant-en-klare items en organiseren hier speciale evenementen of workshops voor. Zelf decoraties maken kan natuurlijk ook. Hierbij kun je gebruik maken van natuurlijke materialen of oude materialen.

Kerstversiering tuin

Omdat het ‘s avonds vroeger donker is, is het aan te raden om de decoraties en verlichting te combineren. Overdag kun je dan genieten van de decoratie, maar vanaf een uur of 17 wordt het donker. Regelmatig kom je rond deze tijd pas thuis van je werk is het leuk om warm en voorzien van versnapering vanachter het raam te kunnen wegdromen en bijkomen.

Kerstversiering buiten zelf maken

Heel leuk voor de creatieveling of om met vrienden of vriendinnen, zussen, broers, moeders en vaders samen te doen: is het volgen van een workshop. Met als resultaat naast een gezellig moment voor thuis: de zelfgemaakte kerstdecoratie. Ook voor gezinnen met kinderen is het leuk om rond de feestdagen lekker te knutselen. Op de basisschool zal ook wat af geknutseld worden.

Zo ruim als het begrip decoratie is, zo ruim kun je de DIY kerstversiering ook maken. Wat ideeën om je op gang te helpen:

  • Kerststukjes in allerlei stijlen, maten en vormen
  • Kersthangers van natuurlijk materiaal
  • Sneeuwpoppen van bijvoorbeeld touw
  • Kerstkransen van versierde kleerhangers tot takken die aan elkaar geknoopt en versierd worden
  • Houten kerstbomen, met in afmeting oplopende planken van boven naar onder
  • ‘Wegwijs’ borden van hout met je kerstwens
unieketuinen.nl