tuin duurzamer maken

Hoe maak jij je tuin een stukje duurzamer?

Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door enkele aanpassingen te maken, kan je jouw tuin milieuvriendelijker maken en goedkoper om te onderhouden. In dit artikel bespreken we enkele tips om jouw tuin duurzamer te maken!

Gebruik regenwater om te besproeien

Een van de beste manieren om duurzamer te tuinieren, is door regenwater op te vangen en te gebruiken om je planten te besproeien. Regenwater is zacht en bevat geen chloor of andere chemicaliën die in leidingwater kunnen zitten. Bovendien kan je tot wel 50% op je waterrekening besparen door gebruik te maken van regenwater. Je kan een regenton gebruiken om regenwater op te vangen. Deze tonnen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen en kunnen worden aangesloten op de regenpijp. Als je voldoende regenwater opvangt, kan je het zelfs gebruiken om je toilet door te spoelen of je wasmachine te laten draaien.

Maak gebruik van duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen in je tuin is ook een belangrijke stap om duurzamer te tuinieren. Composiet vlonderplanken zijn een uitstekend voorbeeld van een duurzaam materiaal. Deze planken zijn gemaakt van gerecyclede kunststoffen en houtvezels en zijn volledig recyclebaar. Bovendien zijn ze onderhoudsvrij en gaan ze veel langer mee dan traditionele houten planken. Een andere optie voor duurzame materialen zijn grindmatten. Deze matten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn ideaal voor de aanleg van paden en opritten. Ze zorgen voor een stabiele ondergrond en voorkomen onkruidgroei. Ook voor de opmaak van je muren kan je kiezen voor duurzame materialen, zoals composiet gevelbekleding. Composiet gevelbekleding is een mengsel van houtvezels en kunststof, wat zorgt voor een duurzaam en onderhoudsvrij materiaal. Het is niet alleen een duurzaam alternatief voor hout, maar het gaat ook veel langer mee en is bestand tegen vocht en UV-straling. Hierdoor blijft het er ook na jaren nog als nieuw uitzien. Bovendien is het eenvoudig te installeren en vereist het geen schilderwerk of speciale behandelingen om het in goede staat te houden. 

Ga voor duurzame tuinmeubelen

Een duurzame tuin omvat ook duurzame tuinmeubelen. Houten tuinmeubelen zijn niet altijd de beste keuze, aangezien het hout kan gaan rotten en vervangen moet worden. Er zijn echter andere materialen die een duurzame en onderhoudsvrije optie bieden, zoals aluminium, roestvrij staal en kunststof. Kunststof tuinmeubelen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs en zijn volledig recyclebaar. Aluminium en roestvrij staal zijn ook goede keuzes, aangezien deze materialen niet roesten en onderhoudsvrij zijn.

unieketuinen.nl