vuurkorf

Vuurkorf, de 8 leukste die je echt wil hebben

Wat is er nou gezelliger dan een vuurkorf aansteken op een net-iets-te-koude avond. Warm om een knapperend vuurtje zitten, biertje erbij en misschien zelfs marshmallows warm maken. In dit artikel vind je de 8 meest populaire vuurkorven voor in je tuin.

De definitie van een vuurkorf is een ijzeren mand waarin je in de openlucht houtblokken kunt stoken om zo een heerlijk sfeervol vuur te maken. Vuurkorven zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, de standaard ijzeren mand, een vuurkorf tafel of zelfs een vuurkorf en bbq ineen.  

Grote vuurkorf

De grote vuurkorf is de grote versie van de gewone vuurkorf. Dus, een ijzeren korf waar je houtblokken in kunt doen om te stoken. Er zijn niet heel veel grote vuurkorven op de markt, de doorsnee vuurkorf is namelijk niet te groot, zodat hij veilig in elke tuin gebruikt kan worden. Ben jij zo’n bofkont met een grote tuin? Dan kun je overwegen om een grotere vuurkorf te nemen. Let wel even extra op het hout wat je gebruikt, bij het verkeerde soort hout kun je zomaar last hebben van gevaarlijke vonken. Helemaal onderaan dit artikel lees je meer over het te gebruiken hout.

Vuurkorf bbq

Een vuurkorf die ook te gebruiken is als bbq! Fantastisch toch? Heb je al een vuurkorf, kijk of er van hetzelfde merk (anders past het wellicht niet) ook een bbq uitbreiding is. De bbq uitbreiding bestaat meestal uit twee roosters, eentje voor het opvangen van de kooltjes en afval een eentje voor het vlees en daar tussenin een soort bakplaat waar je je houtskool op kunt leggen. Klaar met bbq-en? Roosters eraf, bakplaat met kooltjes eraf, blok hout erin en voila, je vuurkorf is weer klaar voor gebruik.

Vuurkorf op gas

Je moet wel goed zoeken, als je een vuurkorf op gas wilt. Het grootste voordeel van deze variant is dat hij geen rook produceert, het is dus een gezond alternatief voor zowel jou als de buurt.

Vuurkorf tafel

Dit wordt ook wel een vuurtafel genoemd. De vuurtafel is een sfeervolle tafel met een ingebouwde gashaard die kan worden aangesloten op een gasfles. Je hebt vuurtafels die dienen als eettafel en je hebt een variant die perfect is voor bij je loungeset. Zoals ik al zei, zijn de meeste vuurtafels voorzien van een gashaard, maar er bestaan ook elektrische vuurtafels, houtgestookte en tafels die op bio-ethanol werken.

Hieronder zie je twee leuke houtgestookte vuurtafels. Super sfeervol.

Vuurtafel Feria

Vuurtafel Feria

Vuurtafel Feria 150 x 80 x 28 cm Geroba.

Vuurtafel Feria rond

Vuurtafel Feria 28 x 100 cm, rond. Geroba.

Vuurtafel Feria rond

Vuurschaal

Er bestaan vuurschalen en vuurkorf schalen. Een vuurschaal is helemaal dicht aan de onderzijde en ziet eruit als een soort bord. Je kunt daarmee een breed vuur laag bij de grond maken. De vuurkorfschaal daarentegen is een vuurkorf met een schaal eronder. De vuurkorfschaal vangt de rommel van de vuurkorf op, zodat je tuin netjes blijft.

De vuurschaal is ook super geschikt om om te toveren in een bbq. Leg in plaats van hout houtskolen in de schaal en plaats er een grillrooster boven.

Omdat de vuurschaal vrij laag is, wordt deze vaak gebruikt bij loungesets. Je zit dan heerlijk op dezelfde hoogte als het warme vuur.

Vuurschaal met deksel

Helemaal blij met je vuurschaal? Overweeg eens er een deksel bij te kopen. Een deksel beschermt jouw vuurschaal tegen weersinvloeden, zodat hij langer mee gaat en mooi blijft aan de binnenkant.

Daarnaast komt er ook geen vuil in je vuurschaal en ziet het er super netjes opgeruimd uit.

Het laatste voordeel is dat je niet na elke vuurschaal sessie je vuurschaal helemaal schoon hoeft te maken. Hop, deksel erop, en de inhoud blijft mooi droog. Dus, wil je je vuurschaal weer een keer aansteken, dan hoef je alleen wat (droog) hout erbij te leggen en je kunt weer verder waar je gebleven was.  

De deksel van de vuurschaal is los verkrijgbaar of als set.

Hangende vuurkorf

Het staat wel mooi, zo’n hangende vuurkorf. Het is eigenlijk de normale variant, maar dan hangend aan een standaard. Hij is wel iets minder stabiel dan een normale staande versie. Vooral als je een beetje gaat stoken in de vuurkorf, omdat er bijvoorbeeld een houtblok naar de buitenkant is gevallen (het overkomt de beste). Bij deze versie zeg ik, leuk, maar niet voor mij.

Tonvuurkorf

Oftewel een vuurton. Je kent ze wel, meestal uit Amerikaanse films, waar zwervers rond een ton staan met een vuurtje erin om ze warm te houden. Het grote voordeel van de vuurton is dat deze geen troep oplevert, al het afval blijft netjes in de ton achter, die je daarna zo leeggooit in de afvalbak. De vuurton is geschikt voor praktisch iedere tuin. De meeste vuurtonnen hebben een deksel die kun je gebruiken als het vuur lager wordt, de warmte stijgt dan niet op, maar blijft in je ton. Het andere voordeel is dat er geen vuil in de ton komt als je hem niet gebruikt.

Hout voor vuurkorf

Let erop dat er een hars in het hout zit. Hars zorgt er namelijk voor dat er meer vonken van jouw vuurtje komen, en dat is, vooral bij droog weer en wollen kleding, erg – laten we zeggen – onhandig. Hout van dennen is om deze reden niet raadzaam. Als je hout koopt, mag je erop vertrouwen dat dit geschikt en veilig hout is. Als je zelf een boom gaat kappen adviseer ik om eerst een houtblok te testen voordat je een compleet vuur maakt.

warentuin openhaard hout

Pallet open haard hout

Gedroogd Openhaard Berkenhout haardhout pallet, losgestort 1.2 kuub, gestapeld 0.8 kuub.

unieketuinen.nl