Wolluis

Zo kom je van wolluis af

Je hebt je tuin helemaal af, bent super tevreden over je kamerplanten en opeens zie je dat de bladeren van je planten vervormen en ze bruine randjes krijgen. Je bekijkt de schade eens van dichtbij en je ziet… een wolluis. Help! Wat nu?

De wolluis is een moeilijk bestrijdbare luis die zich kenmerkt door de wolachtige afscheiding die hij achterlaat op planten. Deze luis hoort tot de familie van de schildluizen, maar hebben in tegenstelling tot de rest van de schildluizen geen schild. Ze zijn ongeveer 3 tot 6 mm lang en komen bijna op de hele wereld voor. Ze kunnen temperaturen overleven tot wel -40 graden, en dat maakt ze zeer lastig te bestrijden. In de lente en zomer leggen ze eieren, tot wel honderden per keer. Door deze enorme voortplantingsgolf vormen wolluizen vaak een plaag.

Naast de wolluis kan je plant ook last hebben van onder andere bladluizen of spint.

Schade van de wolluis

De planten die last hebben van deze luis verliezen hun groeikracht. Ook krijgen ze gele bladeren en zie je dat de bladeren vervormen. Vaak verliest de aangetaste plant ook bladeren.

Naast de directe schade van de wolluis scheiden ze ook nog zogenaamde honingdauw uit. Deze honingdauw is een perfecte voedingsbodem voor schimmels. Die schimmels zorgen er op hun beurt weer voor dat de bladeren van de aangetaste plant minder zonlicht opnemen, dus de mogelijkheid tot fotosynthese afneemt.

Wolluis bestrijden

Het is belangrijk de wolluis te bestrijden zodra je hem ontdekt. Als je ze gewoon lekker laat rond wolluizen, dan zullen ze zich ook verspreiden over andere planten in je huis of tuin.

Wolluis spray

Bestrijding van de wolluis kan met speciale spray. Deze spray kan je kant en klaar kopen of als concentraat dat je moet aanmaken.

Besproei alle bladeren, zowel onderkant als bovenkant met de spray. Vergeet niet om ook de stengel of stam van de plant te behandelen. Het is belangrijk om alles goed nat te spuiten, omdat de spray een contactmiddel is. De spray is effectief tegen hardnekkige insecten zoals wolluis, dopluis en schildluis en is veilig voor milieu, mens en huisdier. Je kan deze spray dus prima in de tuin gebruiken.

Biologisch bestrijden

Je kunt de wolluis ook biologisch bestrijden. Dit kan onder andere met gaasvliegen. Bij BioGroei kun je larven van deze diertjes online bestellen. De larven worden geleverd in een koker en met deze koker kun je gemakkelijk de larven uitstrooien over de aangetaste planten. Op de website kun je lezen hoeveel larven je nodig hebt per plant, struik, boom, haag.

Chrysopa van BioGroei

Chrysopa

Larven van de gaasvlieg. Geschikt voor behandeling van Wolluis.

Huismiddel tegen wolluis

Naast spray of biologische bestrijding zijn er ook tal van huismiddelen effectief tegen de wolluis.

Spiritus

Meng 50% spiritus met 50% water en doe dit in een plantenspuit. Spuit de aangetaste plant grondig in met dit mengsel en herhaal het elke dag tot de wolluis weg is.

Bestrijden met water

Je kunt de wolluis ook bestrijden met een hogedrukspuit met alleen water. Spuit de luis met de hogedrukspuit weg. Deze methode is helaas alleen geschikt voor hout, bladeren worden uiteraard niet blij van een hogedrukspuit. Bij planten met een steviger blad kun je wel proberen om de luis met een krachtige plantenspuit met water te verwijder. Ook dit mag je elke dag herhalen tot de luis weg is.

Wolluis bestrijden met afwasmiddel

Ik heb dit niet zelf geprobeerd, maar wolluis is ook te bestrijden met afwasmiddel. Afwasmiddel is niet giftig voor planten, maar wel voor wolluizen en ander ongedierte. Meng afwasmiddel met water, een dopje afwasmiddel is genoeg, en doe dit in een plantenspuit. Spray de aangetaste plant grondig in, tot de plant goed nat is. Vergeet de steel niet. Herhaal deze methode dagelijks tot de luis weg is.

Wolluis bestrijden azijn

Heb je de watermethode gebruikt? Maar blijf je last houden van de vervelende wolluis? Leng dan je water aan met azijn. Dit is effectief tegen luis en niet schadelijk voor de plant.

Soorten wolluis

Er zijn een aantal verschillende varianten van de wolluis.

  • Citruswolluis
    Dit meest bekende variant. Deze citruswolluis leeft ongeveer 40 dagen bij een temperatuur van 22 graden en legt wel 100 eitjes per keer. De eitjes komen binnen twee weken uit.
  • Langstaartwolluis
    De langstaartwolluis komt vooral voor in vochtige omgevingen, zoals bijvoorbeeld kassen, en leeft graag in de oksels van een plant.

Favoriete tuinplanten van de wolluis

Hieronder vind je een aantal favoriete tuinplanten van de wolluis.

Hortensia

Zit er wolluis in je Hortensia? Bekijk dan eerst waar de luis precies zit. Is de infectie nog niet zo heel groot? Pluk de bladeren waar heel veel op zit. En druk de enkele luis die op andere bladeren zit dood met je hand. Dus, handschoenen aan en controleren maar. Nadat je dit gedaan hebt is het verstandig om je hortensia een paar keer te checken en de laatste luizen die je gemist hebt nog een keer dood te drukken. Dit doe je tot je geen luis meer ziet.

Olijfboom

Olijfboom

In principe is een olijfboom niet gevoelig voor ziekten, maar de wolluis kan wel voorkomen op een olijfboom. De beste methode om wolluis te bestrijden bij de olijfboom is om een spray te gebruiken. Spuit beide kanten van het blad goed in en herhaal dit na een week nog een keer. Je bent dan zo van je wolluis af.

Appelboom

De appelboom is geen favoriet van de wolluis, wellicht heb je last van de wollige bloedluis. Van deze luis is bekend dat hij graag appelbomen opeet, hij wordt ook wel de appelbloedluis genoemd. Bestrijding van deze wollige bloedluis kan je doen met lieveheersbeestjes, sluipwespen, gaasvliegen en oorwormen.

Bananenplant

Bananenplant

Bij de bananenplant valt in eerste instantie de honingdauw op. Dit wijst op de aanwezigheid van luis. Controleer je bananenplant goed en behandel de plaag met de spray.

Beukenhaag

Heeft jouw beukenhaag last van wolluis? Begin met een flinke sproeibeurt met de tuinslang op de hardste straal om de meeste luizen weg te spoelen. Daarnaast is het snoeien van de haag ook effectief. De wolluis zit graag op het jonge blad en snoeien voorkomt dat dit gebeurt. Wat ook kan helpen is je haag voorzien van speciale hagen mest. De haag wordt gezonder en beter resistent tegen luizen.

Buxus

Voor de buxus geldt eigenlijk hetzelfde als voor de beukenhaag. Snoei je buxus en ruim het snoeiafval direct en goed op. Daarna kun je de plant in het geheel een keer goed uitspoelen, zodat de luis wegspoelt uit de buxus. Lukt het niet? Je kan de luis ook chemisch bestrijden, maar dat heeft niet de voorkeur.

Wolluis op de kamerplant

Constateer je wolluis op een kamerplant? Zet deze dan direct in quarantaine om te voorkomen dat de wolluis ook andere kamerplanten aantast. Voorkom dat kamerplanten op de tocht staan, dit trekt wolluis sneller aan. De grootste verspreider van wolluis onder kamerplanten ben je waarschijnlijk zelf. De luis springt graag van je kleding naar een andere plant. Dit geldt ook voor je gieter. Oppassen dus.

cactus

Wolluis cactus

Één van de favoriete kamerplanten van de wolluis is de cactus. De luis vind je in de holtes en ribben van de cactus, vooral de kop is favoriet. Zie je kleine witte vlekjes op de cactus? Dan heeft jouw cactus last van wolluis. Als je maar een paar vlekjes, luizen, ziet, kun je ze per stuk weghalen met een scherp voorwerp. Is de infectie erger, probeer dan de tips hierboven.

Wolluis orchidee

Bij een orchidee kan wolluis erg hardnekkig zijn. Als je een orchidee water geeft, kan er water blijven staan in de oksels van de bladeren, dit is een geliefd plekje voor de wolluis. Droog daarom, met bijvoorbeeld een wattenstaafje, de oksels van de plant goed af na het water geven.

Heb je alle bestrijdingsmethodes al geprobeerd, maar blijf je last houden van dit ongedierte? Wellicht zit de luis in het grondmengsel. Haal de plant uit de pot en verwijder alle grond van de wortels. Dompel daarna de plant onder voor 10 seconden in een emmer met Pyrethro-Pur. Laat de plant even liggen en dompel hem daarna een paar uur later nogmaals.

Doe vers grondmengsel in de pot en zet je orchidee terug.

Bromelia

Wolluis Bromelia

De Bromelia is ook gevoelig voor wolluizen. Heb jij wolluis in jouw Bromelia? Probeer de tips hierboven.

unieketuinen.nl