Tuinbeelden

Voor iedere tuin een geschikt tuinbeeld

Het inrichten van de tuin is voor mensen een leuke activiteit. Net zoals bij interieur architectuur en inrichting, komt er ook bij het inrichten en indelen van de tuin heel wat kijken. Het is vaak goed om vooraf een soort thema of stijl te bedenken met betrekking tot de uitstraling van de tuin.

Vervolgens kun je aan de gang met het uitzoeken van de materialen en beplanting en begroeiing die je wil verwerken en gebruiken in de tuin. Daarnaast zijn er ook nog diverse attributen die je aan de tuin kan toevoegen voor een nog mooier aangezicht. Een van deze attributen die we in honderdduizenden tuinen over de hele wereld terugzien, is een tuinbeeld. Er zijn tal van verschillende tuinbeelden te vinden op het internet en vaak is er voor elk type tuin wel een passend beeld te vinden.

De geschiedenis van de tuinbeelden

Tuinbeelden worden steeds populairder in Nederland en we zien diverse soorten terugkomen in verschillende stijlen tuin. Tuinbeelden zijn echter niet iets van nu, maar bestaan al duizenden jaren. Al in de tijd van de oude Grieken en Romeinen waren tuinbeelden al aanwezig in onder andere publieke ruimtes als badhuizen, of in grote tuinen van een landgoed of van paleizen.

In de oudheid werden tuinbeelden niet alleen gebruikt voor de looks, maar hadden deze ook een extra symbolische betekenis en hadden ze vaak de vorm van een god, heilige of van een dier. Tegenwoordig zijn dit soort tuinbeelden ook in grote getale beschikbaar in kleinere varianten die goed in te passen zijn in diverse soorten tuinen.

Boeddha beeld een van de populairste hedendaagse tuinbeelden

De bekendste variant van een hedendaags tuinbeeld, is natuurlijk de tuinkabouter. Dit vrolijke mannetje met bolle wangetjes en een rood puntmutsje geeft een vrolijke draai aan je tuin en is beschikbaar in vele varianten met bijvoorbeeld een gieter in de hand, een vishengel of een hark. Tuinkabouter groot, klein, man, vrouw: voor ieder wat wils. Ook qua het gedrag van de kabouter is er veel keuze. Met name de ondeugende tuinkabouters worden steeds populairder. Denk aan tuinkabouters die de middelvinger opsteken. Of een dronken tuinkabouter met bewegend hoofd (wanneer de wind er op komt te staan). Tussen de planten is dit een erg leuke aanvulling voor in de tuin.

Naast de eerdergenoemde klassieke beelden en de tuinkabouters, zijn er ook nog vele andere tuinbeelden te vinden. Wat te denken van bijvoorbeeld een moderne abstracte structuur van marmer of zelfs van brons. Ook boeddha beelden zijn geschikt voor in de tuin en vallen binnen de categorie tuinbeelden en behoort tot een van de populairste varianten van dit moment.

Tuinbeelden van dieren

Veel tuinbeelden zijn beeltenissen van dieren. Die passen goed in de natuurlijke omgeving, wat verklaart waarom dit zo populair is. Iedereen kent de eend die in of bij de vijver ligt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gans of een kikker op een blad als vijverdecoratie bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn er tuinbeelden te koop die een ree, een geit of een varken uitbeelden. Andere populaire keuzes zijn beelden van honden of katten, maar ook een haan met kippen, een vos en een wasbeer.

Er zijn naast staande tuinbeelden ook beelden verkrijgbaar die je op kunt hangen of op een stok kunt bevestigen. Wat te denken van een eekhoorn die je in de boom kunt bevestigen of een vis die je op een stok in de vijver kunt plaatsen zodat het lijkt alsof hij net boven het water springt?

Andere tuinbeelden

Naast dieren zijn er ook tuinbeelden die iets anders voorstellen. Zo zijn er tuinbeelden van paddenstoelen, maar ook van kinderen en sprookjesfiguren. Stel je voor hoe verbaasd mensen zullen kijken als ze opeens Sneeuwwitje of Manneken Pis in je tuin zien staan!

Je zou er ook voor kunnen kiezen om je toegangshek te voorzien van 2 leeuwen die de wacht houden of wellicht is een Chinese krijger meer jouw smaak.

Prijzen van tuinbeelden

Tuinbeelden zijn vaak gemaakt van kunststof zodat ze lang mee kunnen gaan en je er jarenlang plezier van kunt hebben. Daarnaast bevatten ze geen giftige bestanddelen, waardoor je ze veilig in de tuin kunt zetten zonder dat ze een gevaar opleveren voor mens of dier.

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Uiteraard zijn er beelden in verschillende prijscategorieën, maar voor nog geen 2 tientjes heb je al een leuk beeld in je tuin staan.

unieketuinen.nl