Kerstverlichting buiten, sfeervol en veilig

Rond de koude en donkere feestdagen breng je wat extra licht en sfeer door het ophangen van prachtige buiten kerstverlichting. Dit maakt het straatbeeld direct een stuk warmer en gezelliger. Er zijn enorm veel soorten verlichting die geschikt zijn voor buiten. Wil je groots en fel, gekleurde verlichting, lichtslangen of ijspegels aan je dakgoot? Lees hier waar je op moet letten.

Kerst buitenverlichting

Je kerstversiering in de tuin is natuurlijk niet compleet zonder kerstverlichting. Kerstverlichting voor buiten is geschikt voor allerlei weeromstandigheden. De lampjes zijn zo ontwikkeld, dat er geen vocht of andere vloeistof naar binnen kan. De waarde die je op verlichting hiervoor kunt raadplegen is de IP waarde. IP44 is de minimale waarde die verlichting moet hebben om buiten veilig te kunnen gebruiken.

Buitenverlichting is aan te sluiten via een stekker in het stopcontact. Een andere mogelijkheid is verlichting die stroom krijgt van een batterij of verlichting op zonne-energie.

Heel veel kerstverlichting is tegenwoordig voorzien van Ledlampen. Ledlampen hebben als voordeel dat ze energie zuiniger zijn en dus beter voor het milieu. De levensduur van de LED lampen is langer en ze zijn te verkrijgen in vele soorten en maten.

Kerstverlichting  buiten op batterij

Kerstverlichting op batterijen is handig als je geen stroompunt in de buurt hebt van de plek waar je je verlichting wilt aanbrengen. Afhankelijk van de duur dat je de verlichting aan hebt, kan de batterij leeg gaan. Zorg dus in het geval van verlichting op batterijen dat je een setje reservebatterijen op voorraad hebt. Een voordeel van kerstverlichting op batterijen is dat het mobiel is, dus wil je mee doen met de plaatselijke Santa Run, of lopen je kinderen mee in een kerstoptocht dan is deze soort verlichting erg geschikt.

Kerstverlichting buiten Solar

Snoerverlichting, hangende verlichting of staande verlichting in decoratieve vorm is verkrijgbaar op zonne-energie. De Solar verlichting heeft een ingebouwde oplaadbare batterij die wordt opgeladen door de zon. Ik kwam in mijn ontdekkingstocht naar kerstverlichting op zonne-energie hele leuke vuurwerkverlichting tegen. Vuurwerkbollen die je tuin opvrolijken en meteen speciaal zijn voor oud- en-nieuwjaar of een feestje.

kerstverlichting buiten voor het raam

Kerstboomverlichting buiten

Kerstverlichting in de boom buiten moet uiteraard ook voldoen aan de veiligheidseisen, de IP44 waarde is de minimale waarde van de lampjes voor in de (kerst)boom buiten. Als je een naaldboom in je tuin hebt staan, kun je deze versieren door er een snoer met verlichting in te hangen, net zoals binnen, als een soort slinger. Er zijn verschillende kleuren verlichting, je kunt kiezen voor een warm wit licht of een wat koudere kleur wit. Ook gekleurde verlichting zie je steeds meer tegenwoordig. Lichtjes die twinkelen, of knipperen, faden of met instellingen die je zelf kunt kiezen, je hebt keuze in diverse variaties.

Als je geen naaldboom in de tuin hebt staan kun je andere bomen versieren met verlichting. Het aanbrengen van verlichting rondom de hele boom, zodat je de takkenstructuur goed verlicht zoals te zien is op deze afbeelding.

gekleurde kerstverlichting in boom

Ook (bladverliezende) heesters zijn mooi te verlichten op deze manier.

Wanneer je geen bomen hebt in je tuin, kun je er een vormen met lichtjes. Maak een frame van bijvoorbeeld hout in de vorm van een traditionele kerstboom en hang de verlichting er in dezelfde vorm aan. Het verlichten van je voordeur, raamomlijsting, het hek wat in je tuin staat, of andere randen en objecten zijn andere opties.  Ook leuk is een kerstboomverlichting die je in de top van een vlaggenmast of paal kunt hijsen.

Kerstverlichting voor buiten ster

Een slinger van kerstverlichting kun je in elke vorm die je wilt ophangen, soms is een frame makkelijk, soms lukt het met bevestigingspunten aan een muur. Wees hierin handig en probeer wat uit. Je kunt met een lichtsnoer makkelijk een vorm van een ster maken. Voorverlichte vormen zijn er ook in sterren, kerstbomen, rendieren, met of zonder de arrenslee met de kerstman of vind je een sneeuwpop leuker?

De verlichting zelf kun je ook aanschaffen in verschillende vormen:

  • Kaarsverlichting
  • Bolletjes verlichting
  • Vlamverlichting
  • Sterverlichting
  • Draadverlichting
  • Lichtsnoer
  • Ledverlichting al dan niet in cluster

kerstverlichting met een net

Kerstverlichting buiten net

Heb je een bolvormige heesters, dan is het makkelijk om netverlichting over je heester te hangen. De lichtjes zitten in een net voorgevormd op dezelfde afstand van elkaar. Het enig wat je hoeft te doen is het net over je heester aanbrengen, stekker in het stopcontact en klaar!

De netten zijn ook te gebruiken voor bijvoorbeeld het verlichten van je raam. Je kunt het net of gordijn erg leuk boven je winterterras hangen, aan het plafond van je overkapping, of als een soort raam aan je overkapping. Het verlichten van een hoge of lage haag is snel en makkelijk met netverlichting.

IJspegels als buitenverlichting

Ze zien er heel gezellig uit, de ijspegelverlichting aan de dakgoot, die zachtjes heen en weer wiegt in de wind. Net alsof het een echte koude winter is. Heel sfeervol bij de aankleding van je huis. Daast dat je ze leuk aan een dakgoot kunt hangen, hangen ze ook leuk tussen de bomen in. Zorg er bij het ophangen voor dat ze hoog genoeg hangen, zodat je geen kans hebt dat mensen erachter blijven hangen. Ook leuk voor aan je balkon, of voor je raam, aan je afdak, je tuinhuis en je schutting. Het kleedt je huis sfeervol aan, en het ophangen is eigenlijk ook zo gedaan.

Lichtslang als kerstverlichting buiten

Met lichtslangen kun je vormen maken, of vormen van je tuin of woning benadrukken. Persoonlijk vind ik dat veel soorten verlichting niet alleen met kerst hoeven. Ook op een warme zomeravond kun je goed met het directe of indirecte verlichten van een lichtslang bepaalde lijnen benadrukken. Lichtslangen zijn in de kleuren, wit, rood, blauw, groen, geel, paars en meerkleurig aan te schaffen. Je kunt ze ophangen met speciale montageclips.

Kerstverlichting buiten bevestigen

Het handigste tijdstip van het ophangen van je verlichting is net voordat het donker wordt. In de schemering kun je goed zien wat het effect van je verlichting is, en hier en daar aanpassingen doen als er wat te dicht bij elkaar hangt. Voor het bevestigen van je verlichten heb je allerlei handige artikelen. Zo zijn er sets zoals deze 202-delige bevestigingsset link naar bol.com waarbij je verschillende ophangmogelijkheden bij elkaar hebt, bestaande uit zuignappen, S haken en clips met spijkers. Voor de ophanging aan de dakgoot zijn er speciale dakgoothaken link naar bol.com.

unieketuinen.nl