vogeltaart maken

Vogeltaart maken, lekker voor vogels en leuk voor in je tuin

Supergezellig! Die kwetterende vogeltjes in je tuin. Om ze in de winter wat te helpen met voedsel, kun je op verschillende manieren bijvoeren. Naast de vetbollen en pindanetten, kun je zelf creatief aan de slag. Wat denk je van een vogeltaart? Een leuk idee om lekker bezig te zijn en de vogels in de winter wat extra energie te geven.

Naast bijvoeren zijn er andere manieren om je tuin vogelvriendelijk te maken. In het najaar kun je de vogelhuisjes schoonmaken, ze kunnen door de vogels in de winter gebruikt worden als schuilplaats en in de vroege lente zullen de vogels in je tuin je dankbaar zijn voor de nestgelegenheid.

Wat is Vogeltaart?

Een vogeltaart is gemaakt van vogelzaad met eventueel fruit of bessen, noten en zaden. Vogeltaarten zijn een decoratieve vorm van het bijvoeren van de vogels in je tuin in de winter. Er zijn verschillende recepten voor vogeltaarten, maar de basis is hetzelfde. Naast vogeltaarten zijn vogel cup cakes, vogelkransen en vogelmokken decoratieve methoden om je tuin op te leuken en de vogels blij te maken.

Vogeltaart maken recept

Een vogeltaart maken in zes stappen:

 1. Je gebruikt plantaardig frituurvet, dit smelt je in een pan.
 2. Daarna roer je het vogelzaad er doorheen met eventueel extra zaden, noten en gedroogd fruit en/of wat pindakaas.
 3. Laat het mengsel rustig wat afkoelen en roer de ingrediënten nog eens door elkaar, om te voorkomen dat deze naar de bodem zakken.
 4. Als het een wat vastere vorm heeft, maar nog net vloeibaar is, giet je het in de taartvorm. Om het jezelf makkelijk te maken, bekleed je de taartvorm met aluminiumfolie.
 5. Laat het mengsel in de taartvorm afkoelen, totdat het goed hard is geworden. Als de taart hard is, kun je deze uit de vorm halen en op een mooie schaal of houten plank zetten.
 6. Nu is het tijd voor de afwerking, drapeer kleurige stukjes noten, zaden en gedroogd fruit op en rondom de vogeltaart. Je kunt hierbij ook gebruik maken van dennenappels, of ander natuurlijk materiaal. Creëer je eigen kunstwerk, en de vogels hebben een echt feestmaal.

vogelzaad voor vogeltaart

Wat heb je nodig voor Vogeltaart?

De ingrediënten van een vogeltaart bestaan in ieder geval uit plantaardig frituurvet en vogelzaad voor tuinvogels link naar tuinland.nl, verder kun je naar eigen inzicht voedsel toevoegen, wat vogels lekker vinden. Je zou nog meelwormen kunnen toevoegen, pinda’s of vetbollen.

Wil je specifiek voor Roodborsten een taart maken, gebruik dan vogelvoer voor Roodborsten link naar vivara.nl Je kunt ook kiezen voor een complete kleurige mix link naar vivara.nl, hiermee vrolijkt je taart zonder al te veel extra benodigdheden al meteen op.

 • Een taartvorm of tulbandvorm, iets waar je een taart van kunt maken, bijvoorbeeld een bakje van de Mona pudding.
 • Een kilo Plantaardig frituurvet
 • 500 gram Vogelzaad voor tuinvogels link naar tuinland.nl
 • Rozijnen, stukjes fruit of gedroogde bessen, noten, havermout, zaden, pindakaas
 • Versiering voor de bovenzijde van de taart, bijvoorbeeld pel pinda’s, zonnebloempitten en gedroogd fruit. Maar ook dennenappels, takjes of bladeren kun je mooi als versiering gebruiken.

Vogeltaart maken zonder vet

Als je geen plantaardig frituurvet wilt gebruiken in je recept voor de vogeltaart zijn er andere opties. Je kunt in plaats van het frituurvet kiezen voor kokosvet. Ook zonder vet kun je de taart maken.

Vogeltaart zonder vet maken in 9 stappen

 1. Je gebruikt dan Gelatineblaadjes. Leg de gelatine ongeveer 3 minuten in koud water.
 2. Haal de blaadjes er vervolgens uit en knijp ze goed uit.
 3. Leg ze vervolgens in warm water en roer dit door, net zolang totdat ze opgelost zijn.
 4. Voeg daarna het vogelvoer toe met eventueel andere lekkernijen, zoals eerder beschreven.
 5. Blijf het geheel roeren totdat je merkt dat het mengsel wat dikker van structuur wordt.
 6. Giet het mengsel dan in een vorm.
 7. Als je kleinere vormen hebt, is het leuk om er een gaatje in te prikken, waar je later een lint doorheen kunt halen. Je kunt de vogeltaartjes of koekjes dan gezellig in de boom ophangen.
 8. Laat het mengsel goed hard worden en voeg eventueel de lintjes toe.
 9. Het beste kun je het vervolgens nog een dag laten drogen, zodat je zeker weet dat het goed hard en droog is, ook van binnen.

Vogeltaart maken met kinderen

Een vogeltaart maken is een leuk plan om in het weekend of de herfstvakantie te doen met de kinderen. De meeste kinderen zijn dol op dieren. Ze zullen dus maar al te graag aan de slag gaan om de mooiste taarten te fabriceren voor de vogels in de tuin. Je hoeft hier geen grote tuin voor te hebben. Op een balkon of in een geveltuin, ziet een tafereeltje inclusief vogeltaart er gezellig uit.

Vogeltaart kopen

Heb je nu geen zin of geen tijd om vogeltaarten zelf te maken, ze zijn uiteraard ook te koop. Het is ook een erg leuk cadeau om te geven tijdens de feestdagen, origineel en goed voor de vogels in de tuin. Het staat gezellig in de tuin, een taart is een feestje en je kunt nog dagen genieten van de druk smullende vogeltjes in je tuin. 3 cadeaus in 1! 😊

unieketuinen.nl