In deze blog van Unieke Tuinen, gaat het natuurlijk om leuke activiteiten die je in je tuin kunt doen. Specifiek beschrijf ik de activiteiten die je met kinderen kunt doen in de tuin. Van spelen met of zonder materialen, tot het bouwen van een hut en diverse speeltoestellen.

In de tuin spelen

Kinderen zijn heel inventief in het verzinnen van spelletjes. Soms moet je ze zichzelf even laten vervelen, waarna ze daarna met de meest geweldige zelfverzonnen ideeën komen. Wil je ze een handje helpen om op gang te komen dan kun je deze tips gebruiken:

Blotevoeten wandeling

Laat de kinderen door de tuin lopen op hun blote voeten. Je kunt ze random op verschillende plekken, zoals het terras, het gazon, of het zand laten lopen. Om ze met meer verschillende texturen in aanraking te laten komen, kun je bakken neerzetten waar hun voeten inpassen en in elke bak een andere ondergrond aanbrengen. Je kunt dan ook modder maken, zodat ze lekker kunnen kliederen zonder dat heel de tuin een modderbad wordt. Verder kun je denken aan dennenappels, blaadjes, eikels, steentjes, bloemen, of wat je bij de hand hebt.

Bellen blazen

Met een bellenblaas, maar ook met afwasmiddel kun je heerlijk bellen blazen. Dit is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Je hebt standaard bellenblaas, maar ook waar je hele grote bellen mee kunt maken. Er zijn ook apparaatjes op de markt, waarbij die de bellen blazen en je kind er alleen maar van hoeft te genieten of achter aan te rennen.

Touwtje springen of elastieken

Voor touwtje springen heb je hele leuke liedjes, een simpele die ik zo nog weet is er één die je met z’n tweeën kan doen. ‘In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit’. Hierbij springt de een met het touw, de ander springt erbij voor degene met het touw op het woord ‘in’ en springt er weer uit bij het woord ‘uit’. Op internet vind je nog veel van dit soort liedjes. Touwtje springen kun je alleen doen, met z’n tweeën of met een groot touw met een hele groep kinderen.

Elastieken is een iets rustigere vorm, hierbij sta je met 2 mensen in een elastiek en gaat de derde een ‘oefening’ doen. Als je geen twee helpers hebt, kun je ook stoelpoten gebruiken. Je bindt de elastiek er omheen en gaat erin staan. Je kunt dan bijvoorbeeld erin springen, eruit, erop, je kunt draaien met de elastiek tussen je benen en omhoog springen, zodat het elastiek terugschiet en jij er weer tussen in kunt springen. Voor meer inspiratie kun je zoeken op internet, of vragen aan je ouders, die weten vast nog wel hoe dit spelletje ging.

Stoepkrijten

Met stoepkrijt kun je kunstwerken maken op de stoep, of op de muren (als het mag van degene waar de muur van is). Ook kun je er veel verschillende spelletjes of parcoursen mee maken. In de winkel zijn er mooie mandala’s te verkrijgen voor wat inspiratie of langer plezier om je kunstwerk te maken.

Stoepkrijt vanaf € 3,80

Dieren zoeken

In de natuur zijn heel veel kleine beestjes, til eens een stoeptegel op en kijk wat voor diertjes er in je tuin wonen. Je kunt hierbij een vergrootglas gebruiken, zodat je ze extra goed kunt bekijken. Ook vliegt er heel wat rond in je tuin, insecten of vogels. Misschien heb je ook nog huisdieren waar je mee kunt spelen in je tuin. Ik heb thuis 2 konijnen en een cavia in de tuin, die hebben al heel wat parcoursen afgelegd, die gemaakt waren door de kinderen.

Om dieren als vlinders en rupsen te lokken naar je tuin kun je hier zadenmixen voor kopen. Hierbij draag je ook nog bij aan de leefomgeving van deze dieren.

Tuinieren met kinderen

Tuinieren met kinderen

Als je geïnteresseerd bent in tuinieren, het leuk vindt of wilt dat je kinderen weten waar ons voedsel vandaan komt, is het heel leuk om groenten te verbouwen met kinderen. Ook bloemen planten is een leuke bezigheid.

Omdat kinderen vaak wat minder geduld hebben, kun je beginnen met bijvoorbeeld Tuinkers, deze kiemen binnen 1 week en zijn heel grappig als bijvoorbeeld ‘de haren’ van een potje, met een gezichtje erop getekend zal het er grappig uitzien. Ook sla, courgettes, kerstomaatjes of radijsjes zijn leuke groenten om met kinderen te planten.

Zonnebloemen zijn makkelijke zaden, die snel kiemen, voor als je een bloem wilt planten. Het leuke eraan is dat ze wel zo groot kunnen worden als je kind zelf is, of zelfs groter.

Knutselen met dingen die je in de tuin vindt

Voor de creatieve kinderen onder ons is er veel moois te vinden in de tuin, zoek naar mooie takken die je kunt beschilderen. Stenen kun je ook mooi maken met glitters of glitternagellak.

Tuinspelletjes spelen

Aansluitend bij bovenstaande leuke activiteiten voor kinderen, zijn er ook veel spelletjes die je kunt doen in de tuin. Ik zal een opsomming geven:

 • Met stoepkrijt een ‘dartboard’ maken op de stoep en dan gooien met kleine steentjes die je gevonden hebt.
 • Hinkelen met een zelf gemaakt stoepkrijtpad
 • Stenen schilderen voor drie op een rij, maak bijvoorbeeld lieveheerstbeestjes in rood met zwarte stippen (5 stuks) en bijen in geel net zwarte strepen (5 stuks), teken een hekje op de grond en je kunt een onbeperkt aantal keren 3-op-een-rij spelen

Waterspelletjes

 • Waterspelletjes: altijd leuk, zeker bij mooi zonnig weer. Het maken van een waterbaan van bv alluminiumfolie, waterballonnen gevechten, waterhonkbal met een waterballon en een stok of hanteerbare lat, schilderen met water
 • Spelen met de wind, vliegers maken avn papier, plastic of kranten, vliegtuigen maken. Van verschillende materialen kun je mobiles maken, die je kunt ophangen aan takken in je tuin.

Voor een aanvullende lijst met spelletjes die je kunt kopen, kun je via onderstaande link op bol.com terecht:

Meer inspiratie voor spelletjes in de tuin

Hut bouwen in de tuin

Geef kinderen een paar stoelen en wat dekens en kussens en ze zullen hun eigen fantasie gebruiken om een hut te bouwen. Wil je ze zelf een handje helpen, of als ze nog erg klein zijn dan kun je een tipi bouwen. Met een paar stokken die je bovenaan aan elkaar vastmaakt en onder gespreid wegzet en een doek, kun je al een erg gezellig exemplaar maken. Op Pinterest kun je heel veel leuke patronen en soorten tenten vinden die je kunt maken.

Met wat spijkers, planken en wat handigheid kun je ook in alle soorten en maten hutten bouwen. Pallets zijn hierbij ook handig te gebruiken.

Goedkope speeltoestellen

Onder speeltoestellen vallen veel diverse bouwwerken, van heel diverse categorieën. Je kunt denken aan een speelhuisje, een schommel, een glijbaan, een trampoline. Deze zijn in allerlei materialen verkrijgbaar. Je kunt ze maken van materialen uit de natuur, aangevuld met hout, plastic, etc.

Goedkope speeltoestellen kopen

Speeltoestellen zijn te online te koop of in de winkel in alle soorten en maten. Eerder schreven we een artikel over de 7 leukste speeltoestellen waar goede opties instaan. Je kunt ook via een vergelijkingssite kijken waar je het huisje kunt vinden wat aan jouw voorwaarden voldoet en het meest gunstig geprijsd is.

Bij voorwaarden aan een speeltoestel kun je denken aan praktische zaken als:

 • Hoeveel ruimte heb je?
 • Welke opties wil je op je speeltoestel, bijvoorbeeld een klimrek, glijbaan, schommel, speelhuisje?
 • Wat wil je er aan uitgeven? hoe groter het toestel des te duurder het wordt
 • Let op dat je een speelhuisje van duurzame materialen aanschaft, dit is beter voor het milieu en het gaat veel langer mee, dus ook beter voor je portemonnee.
 • Doe inspiratie op, bijvoorbeeld in de speeltuin, via internet, of via tips van bekenden, bijvoorbeeld de juf of meester van de basisschool
 • Let erop dat je kijkt naar de langere termijn, een speeltoestel moet passen bij de leeftijd van je kinderen, ook in de toekomende jaren

Speelhuisjes

Een speelhuisje kun je kant en klaar kopen, maar zelf maken is ook een goede optie. Voorwaarde is dat je een beetje handig bent. Als je zelf niet zo handig bent kun je iemand om hulp vragen, iemand in je omgeving bijvoorbeeld een partner, opa of oma, zelfs de buurman. Je kunt er zelf mee aan de slag gaan, om een heel bouwwerk te ontwerpen, alle spullen aan te schaffen en zelf de hamer ter hand nemen. Ook zijn er op internet bouwtekeningen verkrijgbaar, zodat je niets vergeet. Het is dan een kwestie van alle materialen in de bouwmarkt halen en beginnen maar. Tegenwoordig is het financieel nog wel iets voordeliger, maar vooral in tijd kost het veel meer dan een kant-en-klaar speelhuis aanschaffen. Je hebt natuurlijk wel eer van je werk en kunt het precies op de manier maken dat het past en hoe je het zelf wilt hebben.

Bij een kant-en-klaar huisje heb je het voordeel dat je garantie hebt, mocht het toch niet helemaal zijn wat je ervan verwachtte. Je weet 100% zeker dat het een stevig bouwwerk is, als je het volgens de instructies in elkaar zet en je kan er op korte termijn van genieten.

Mocht je een speelhuisje willen aanschaffen, lees dan de tips in ons artikel over de leukste speelhuisjes.

Speeltoestellen zelf maken

Speeltoestellen zelf maken

Met 4 planken en een zeil wat als deksel kan dienen, kun je op een heel simpele manier al een zandbak maken. Het afdekken is niet noodzakelijk, maar wel handig als er bijvoorbeeld katten of vogels in de tuin zitten, die daar hun uitwerpselen deponeren. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, met bijvoorbeeld een deksel, die je uit kunt vouwen en wat dan gelijk als rand om op te zitten dient. Ook een grote tractorband kun je gebruiken om zand in te doen. Be creative!

Een wipwap is te maken van een plank die je ergens op monteert. Ook een halve autoband met een plank erop en een handvat is een simpele manier. Deze kun je vervolgens verven of bewerken met hout, zodat het iets verbeeld. Ik heb hier voorbeelden gezien van lieveheersbeestjes, tot aan motors, tractors, kikkers, kippen, geef er je eigen invulling aan.

Een schommel is ook weer zo makkelijk of ingewikkeld te maken als je zelf wilt. Heb je weinig ruimte, dan hang je wat haken in de deur van je schuur of garage, een schommel eraan en hoppa, je kunt schommelen. Wil je een schommel in je tuin, dan kun je van stevige palen die diep in de grond geplaatst worden een stellage maken. Aan deze stellage kun je je schommel hangen, maar deze is ook te verwisselen voor een rekstok of ringen.