Groene aanslag op je tegels? Hoe kom je er vanaf?

De winterperiode is voorbij, het zonnetje begint weer te schijnen en wat staat er buiten op je te wachten? Juist ja, een heel terras vol tegels met groene aanslag. Waarom vraag je je af? En beter nog, hoe kom je er vanaf? Ik ben op onderzoek uitgegaan en in dit artikel lees je de beste, en slechtste, manier om van deze vervelende aanslag af te komen.

Waarom zit er groene aanslag op tegels?

Groene aanslag is eigenlijk gewoon onkruid. Het zijn algen en mossen die graag op donkere en vochtige plekken groeien. Je zal zien dat de tegels in de schaduw over het algemeen meer groene aanslag hebben dan tegels die meer in de zon komen. De reden dat je pas in de lente merkt dat je tegels compleet groen uitgeslagen zijn, is omdat het in de herfst en wintermaanden donkerder en natter is, daardoor hebben de tegels minder tijd om te drogen en blijven ze dus langer vochtig. Ideaal voor onze groene mossen en algen.

Groene aanslag voorkomen

Groene aanslag voorkomen is beter dan genezen. Hoe? Door de zorgen voor een goede afwatering. Door je tuin te voorzien van een goede afwatering blijft er geen water liggen op je tegels en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien.

​Groene aanslag tegels verwijderen

Je ziet het wel vaker. Bij het eerste zonnetje worden mensen, meestal mannen, fanatiek met een hogedrukspuit. Ze reinigen het hele terras tegel voor tegel en voelen zich super voldaan. Ik snap het,  maar helaas, net zoals meer ‘leuke dingen’ is deze oplossing niet de beste optie. Deze reinigingsmethode werkt meestal maar kort, je ziet dat de groene aanslag snel terug komt op de tegels. Daarnaast maakt het de stenen ruw en poreus, waardoor de aanslag meer kans krijgt om te groeien en juist nog sneller terugkomt. Wil je toch de groene aanslag met de hogedrukreiniger schoonmaken, zorg er dan voor dat je de druk niet te hoog zet. Dit voorkomt teveel schade aan je tegels.

Groene aanslag verwijderen zonder schrobben

Last van je rug? Pols gebroken? Lui? Er kunnen veel redenen zijn waarom je niet fanatiek met een bezem of schrobber je hele terras wil schrobben. Je hebt geluk, het kan ook zonder al te veel inspanning. Gooi strooizout of keukenzout over je terras, oprit of bestrating. Je zal zien dat de groene aanslag verdwijnt. Je kan gewoon het zout strooien of je kunt het oplossen in een gieter met lauw water (overdrijf maar rustig met het zout). Giet dit mengsel over je tuintegels en de groene aanslag zal verdwijnen. De strooi methode werkt ook preventief, gebruik dit dus in de winter of tegen het einde van de winter, de laatste methode kun je beter gebruiken in de begin van de lente, op een zonnige dag.

Let op: Heb je gecoate tuintegels, gebruik dan geen zout. Zout kan de coating van je tegels aantasten.

keramische tuintegels

Keramische tuintegels schoonmaken

Heb je keramische tegels in je tuin liggen? Bofkont. Deze tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag! En, omdat deze tegels niet poreus zijn, mag je dit type steen wel schoonmaken met je hogedrukreiniger. Houdt wel voldoende afstand van het oppervlag en maak geen gebruik van een vuilfrees. Gebruik gewoon water met eventueel wat groene zeep als je liever met de hand je terras schoonmaakt.

Witte tuintegels schoonmaken

Voor witte tuintegels kun je gewoon dezelfde methode gebruiken als voor natuursteen of betontegels. Het nadeel van een wit terras is, dat vuil gewoon meer opvalt. Het is dan ook raadzaam om regelmatig onderhoud te plegen en niet een keer per jaar je terras te reinigen. Probeer eens de strooizout methode. Het kost niet veel tijd om in de wintermaanden zo af en toe (tweemaandelijks) wat zout over je terras te strooien en dan ziet je terras er het hele jaar toonbaar uit.

Tuintegels schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is een perfecte manier om je tegels aanslag vrij te maken. Daarnaast laat het ook nog eens een schone geur achter, in tegenstelling tot azijn. Doe handwarm water in een emmer, voeg er groene zeep aan toe en schrob hiermee, met een harde bezem of schrobber, jouw terras groen vrij. Let er wel op dat je na het schoonmaken je terras goed spoelt met schoon water. Als er groene zeepresten blijven liggen op je tuintegels worden deze glad.

Groene zeep is zacht en milieuvriendelijk en daardoor uitermate geschikt voor gebruik in je tuin.

Terras schoonmaken met azijn

Doe wat (schoonmaak)azijn in een lege plantenspuit en spuit alle groene aanslag op je tuintegels in met het azijn. Laat het azijn vervolgens even intrekken en schrob daarna je terras schoon met een harde bezem en water. Nog niet schoon genoeg? Herhaal het proces dan nog een keer. Ook bij deze methode moet je je tuintegels na de behandeling met veel water schoonspoelen. Je houdt nog wel een paar dagen een zuur luchtje in je tuin.

Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn

Heb jij een terras met natuursteen tegels, let dan op met schoonmaakazijn en chloor. Vooral hardsteen en kalksteen zijn erg gevoelig voor deze chemicaliën. Een natuursteen vloer kun je het beste met gewoon water en een schrobbeurt of eventueel wat groene zeep. Als je groene zeep gebruikt, gebruik dan niet te veel en spoel je terras na het schoonmaken grondig na met schoon water. De groene zeep kan een vetlaagje achter laten op je tegels waardoor ze glad worden.

Tuintegels schoonmaken met bleek

Doe twee eetlepels bleek in een emmer met lauwwarm water en schrob hiermee je terras goed schoon. Spoel je bestrating daarna grondig met schoon water. Het nadeel van het gebruik van bleek is dat het een agressief middel is. Het is ten eerste niet milieuvriendelijk, je kan dan beter kiezen voor een zachter middel als bijvoorbeeld groene zeep. Ten tweede kan het je tuintegels aantasten als je er iets teveel van gebruikt of het niet grondig genoeg hebt nagespoeld. Opletten dus.

unieketuinen.nl