lentebloemen

19 geweldige Lentebloemen: Spring is in the air!

Op 20 maart begint de lente op het noordelijk halfrond. De meteorologische lente begint op 1 maart. De aankondiging van mooier weer. Hoewel het in de vroege lente nog flink kan vriezen, wordt het geleidelijk warmer. De dagen worden langer en het zonlicht wordt sterker. In de Lente groeit het blad weer aan de bomen en verschijnen er lentebloemen.

Lente Bollen

Bollen zijn er voor elk seizoen, hoewel de meesten in het voorjaar bloeien. In het artikel Welke bloembollen zal ik kiezen? vertel ik je over alle bollen.

Bollen die in het voorjaar bloeien plant je in het najaar. Sommige verwilderen zich, van andere is het verstandig om ze regelmatig te rooien en te verplaatsen of te vervangen.

Narcissen

Narcissen brengen kleur en vrolijkheid in je tuin vanaf maart. Dit zijn echt de lentebloemen bij uitstek. De gele ken je vast, maar ze zijn ook verkrijgbaar in wit, oranje, roze en een combinatie van deze kleuren. Er is genoeg keuze voor de narcissenliefhebber, grootbloemig, klein bloemig, meerkleurige narcissen en geurende soorten. Ze hebben een voorkeur voor waterdoorlatende grond en een plekje in de zon. Ook in de halfschaduw doen ze het goed. Het zijn erg makkelijke bollen.

Je plant de bollen tussen half september en half oktober. Mocht je nu vergeten zijn de bollen te planten, vaak zijn narcissen ook bloeiend te koop. Na de bloei snoei je het afgestorven blad en bewaart de bollen op een donkere droge plek. Deze bollen kun je dan in het najaar planten.

Narcissen bollen kopen? Bekijk hier het aanbod op bol.com.

Tulpen zijn echte lentebloemen

De tulp is ongetwijfeld de bekendste bloem van Nederland. Veel mensen denken dat de tulp uit Nederland komt, maar dat is niet zo. Van oorsprong komt hij uit Turkije. Nederland heeft er daarna veel soorten en variëteiten in ontwikkeld. Dus de meesten zijn wel afkomstig uit ons kikkerlandje. Er zijn heel veel soorten en kleuren tulpen. Een aantal soorten zijn de volgende:

  • Enkele tulp
  • Dubbele tulp
  • Lelietulp
  • Parkiettulp
  • Minitulp
  • Botanische tulp

De meeste soorten komen voor in alle kleuren van de regenboog. Een tulp plant je in het najaar, tussen september en de eerste vorst op ongeveer 12 centimeter diepte. Over het algemeen groeien ze het beste in de kleigrond. Op zandgrond doen ze het helaas wat slechter, maar er zijn manieren om je zandgrond aan te passen. Door bijvoorbeeld extra voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen, zoals bladaarde, compost en wat kleimineralen maak je je zandgrond geschikt.

Zorg ervoor dat je je grond rondom de tulpenbol elk jaar extra bemest in het voorjaar, hierdoor krijg je gezonde planten en bloemen. Tulpen staan graag op een zonnige plek in de tuin.

Een mix van 25 tulpenbollen vind je hier op bol.

Hyacint

Hyacint

De sterke frisse geur is waar deze lentebloemen vooral bekend om staat. Met zijn compacte bloeivorm kun je van april tot mei genieten van deze bloem in je tuin. Je plant ze in de periode tussen september en de eerste vorst, meestal in december. Ze zijn geschikt om in combinaties te gebruiken in een pot.

Een plekje in de zon of de halfschaduw is goed. Hyacinten zijn te verkrijgen in de kleuren blauw, paars, rood, roze, geel, oranje en wit. Er bestaan ongeveer 25 soorten.

Naast de gecultiveerde soort kennen we de wilde of boshyacint. Deze heeft trosvormig gegroepeerde bloemen in een buis/klokvorm. Hij staat liever in de schaduw en is zeer geschikt als onder beplanting.

Iris

Iris reticulata zijn bolirissen, ook wel bollissen genoemd. Xiphiumirissen of Xiphiumlissen zijn namen voor bolirissen, die bekend staan als Hollandse Iris, Spaanse Iris, dwergiris of Engelse Iris. Bolirissen plant je in het najaar voor de vorst, het liefst in droge goede waterdoorlatende grond op een diepte van 6 tot 8 centimeter.

Je maakt een plantgat, waar je de bol inzet met de groeipunt naar boven. Het beste dek je de bol af met een laagje zand en vervolgens afgevallen blad, om deze te beschermen tegen de vorst. Naast bolirissen heb je wortelstokirissen en irissen die vallen onder de moerasplanten. Lees hier alles over de Iris. De iris bloeit in het voorjaar, dit maakt ze prachtige lentebloemen.

Blauwe druif

De wetenschappelijke naam voor deze schattige bloemetjes is muscari.  Omdat ze vroeg bloeien, moet je ze al vroeg in het najaar planten, tussen half september en half oktober. Het zijn ook uitstekende potplanten. Wanneer je ze plant, zorg dan voor een plekje in de zon. Ze vermeerderen zich makkelijk door het aanmaken van zijbollen en wortelstokken. En zijn ook makkelijk te scheuren en verplaatsen naar een ander plekje in je tuin. Blauwe druifjes zijn in meerdere blauwtinten te verkrijgen.

Vaste planten die bloeien in de lente

Vaste planten zijn planten waar je vele jaren plezier van kunt hebben. In aanschaf zijn ze daarom wat duurder dan een of tweejarigen, maar normaal gesproken kun je er veel langer van genieten. Een vaste plant kan wintergroen zijn of niet. Bloeiende vaste planten bloeien in een bepaalde periode in het jaar. De bloei komt elk jaar terug. De meeste vaste planten zijn niet groen in de winter. Het blad sterft dan af, maar de wortels overleven in de grond. Het jaar erop in het voorjaar groeit het blad opnieuw aan. De volgende vaste planten vallen in de categorie lentebloemen.

Ooievaarsbek

Er zijn heel veel verschillende geraniums, met een diversiteit in voorkeur aan standplaats, bloeiperiode, hoogte en kleur. Er is dus altijd een geranium die geschikt is voor jouw tuin. Over het algemeen zijn Geraniums makkelijke planten die snel groeien en weinig onderhoud vergen. Je kunt ze goed gebruiken als borderrand, of om tussen planten door te weven, als bodembedekker. Enkele soorten zijn Geranium ‘Rozanne’, Geranium Macrorrhizum, Geranium Phaeum, Geranium Renardii, Geranium Cantabrigiense en Geranium ‘Johnson’s blue’.

Je kunt geraniums makkelijk online bestellen op bijvoorbeeld bol.com. Check deze eens, zes prachtige Geranium Sanguineums, Bloedooievaarsbek in een pot van 9×9 cm voor maar € 19,99.

Kaukasisch vergeet-mij-nietje

Naast het bloemetje van de Brunnera is het blad een opvallende verschijning. Het is hartvormig groen blad, bij enkele variëteiten zoals bijvoorbeeld de ‘Jack Frost’ met zilvergroene vlekken. De plant heeft graag een plekje in de halfschaduw met liefs gefilterd zonlicht. Uitermate geschikt als onder beplanting van bomen en heesters. De kleine romantische lentebloemen zijn lichtblauw van kleur en bloeien van april tot mei.

Bekijk deze prachtige vergeet-me-nietjes eens (link naar bol.com)

Gebroken hartje

Gebroken hartje

Deze prachtige opvallende bloeiwijze is een aanwinst voor je tuin. Vooral in de lente, vandaar dat ze in het rijtje met de mooiste lentebloemen staan. Dicentra Spectibilis is de wetenschappelijke naam voor de 60 tot 80 centimeter hoge vaste plant. Hij bloeit met hartvormige roze of witte bloemetjes in de maanden mei tot juni. Dicentra formosa is een variant van het gebroken hartje. Ze houden beiden van vochthoudende grond en een licht beschaduwde plek.

Elfenbloem

Een bodem bedekkende, soms wintergroene vaste plant, die bloeit in de maanden april en mei. Er zijn ongeveer 25 soorten, in verschillende kleuren. Wit, geel, roze, paars, robijnrood en combinaties van geel-wit en roze-wit zijn verkrijgbaar. De herfstverkleuring van het blad in het najaar is mooi purperkleurig. De plant houdt van een plekje in de schaduw op een voedselrijke grond. De elfenbloem is goed te combineren met andere soorten.

Pronkerwten

Lathyrus ofwel pronkerwt is er in zo’n 120 tot 200 verschillende soorten. De kleuren variëren van kleurschakeringen in paars, wit en roze.  Het is een gemakkelijke klimmende tuinplant die je zelf kunt zaaien. Ze hebben wel wat steun nodig bij het klimmen. De geurende Lathyrus is er in eenjarig en meerjarige soorten. De meerjarige soorten zijn bijvoorbeeld Lathyrus Latifolius en Lathyrus Vernus. Let bij Lathyrus Grandiflorus op, dat hij zich heel makkelijk en bijna onhoudbaar snel uitbreidt met zijn wortelstokken. De pronkerwt heeft prachtige lentebloemen.

Bloeiende heesters in de Lente

Heesters die al vroeg bloeien kondigen de  lente aan in je tuin. Jaarlijks keren de bloemen terug en ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Is het voorjaar je lievelingsseizoen, fleur deze dan op met vroegbloeiende heesters, bijvoorbeeld een van deze soorten;

Chinees klokje

Chinees klokje

Forsythia of chinees klokje bloeit vaak al als de lente begint, namelijk in maart en april. Perfecte lentebloemen. Met zijn opvallende helder gele kleur is het een echte eyecatcher in je tuin in het voorjaar. Hij houdt van een plekje in de zon en kan in alle grondsoorten. Om de uitbundige bloei te behouden is het van belang dat je in mei na de bloei de takken meteen snoeit.

Sering

Seringen zijn heerlijk geurende tuinplanten. Sering bloeit in de maanden mei en juni in de kleuren roze, wit, geel, paars en rood. De buisvormige bloemen vormen pluimen aan het einde van de takken. De bekendste soort is de Syringa vulgaris. Seringen kunnen tot 5 meter hoog worden.

Wil je een lager blijvende soort ga dan voor de dwergsering. Syringa meyeri, Syringa microphylla en Syringa patula zijn lager blijvende soorten. Ze vormen een compacte struik tot ongeveer 125 centimeter hoog. Seringen staan het liefste op een zonnige plek in de border. Wanneer ze uitgebloeid zijn is de decoratieve waarde minder, daarom is het advies om er iets voor te planten in de border wat later in het seizoen bloeit.

Skimmia

Deze wintergroene sierheester geurt heerlijk met kleine witte bloempjes. In de winter zijn de bloemen omhult door donkerrode opvallende bloemknoppen, die vanaf september zichtbaar zijn in pluimen aan de heester. De bloei vindt plaats van april tot in mei. Het is een wintergroene langbloeiende aantrekkelijke heester, die graag op een zonnige plek in de border staat. De hoogte van de volwassen plant is ongeveer 1 meter. Hij houdt van lichtzure bodem. Lees hier meer over de skimmia.

Lentebloesem aan de bomen

Naast bollen, vaste planten en heesters zijn er ook bomen die in het voorjaar bloeien met uiteenlopende en prachtige bloemen.

Magnolia

Magnolia is de wetenschappelijke benaming voor de beverboom, maar wordt veel gebruikt in de volksmond. Er zijn veel verschillende soorten magnolia, voorbeelden zijn Magnolia soulangeana, Magnolia stellata en Magnolia grandiflora. Niet alle soorten zijn vroegbloeiend, wel veel. De Magnolia stellata bloeit vanaf half maart nog voordat het blad aan de boom komt. Soulangeana bloeit vanaf half april. De bloemen lijken wat op tulpen, vandaar dat de boom soms verward wordt met de tulpenboom, maar dat is toch echt een andere, namelijk Liriodendron. De kleuren waarin de Magnolia voorkomt is wit, roze en paars.

Krentenboom

Krentenboom

Amelanchier is een veelzijdige boom, die vroeg bloeit. Het planten van een krentenboom is aan te raden om de vroege witte bloesem, die de lente inluidt in maart of april. Direct na de bloei verschijnen de krenten, kleine zwarte besjes die eetbaar zijn, voor zowel mensen als vogels. De boom trekt met zijn bloesem en krenten veel vogels en insecten. In het najaar verkleuren de bladeren in de boom naar opvallende herfstkleuren. De boom is ook te kweken in struikvorm en kan ongeveer 7 meter hoog worden.

Sierappels

Al vroeg in het voorjaar verschijnen aan de appelbomen de bloesems. Het nadeel is dat wanneer het laat in de winter of vroeg in de lente nog vriest dit de bloesem beschadigd en daarmee ook de kans op vruchten verlaagt. Er zijn bloesems van de malus in de kleuren wit, roze en rood. De vogels zijn dol op de sierappels die in de herfst verschijnen. Lees hier meer over het kiezen van een sierappel of waar je op moet letten met verzorging en snoeien van een sierappel.

unieketuinen.nl