skimmia

Skimmia, snoeien en verzorgen

Skimmia is een topper: heel het jaar kun je namelijk genieten van de wintergroene heester. Van de knoppen en besjes, de heerlijk ruikende bloemen tot het wintergroene glimmende blad. Elk seizoen heeft de Skimmia zijn toegevoegde waarde voor je tuin. Lees in dit artikel alles over het snoeien en verzorgen van Skimmia. 

Skimmia

In de lente verschijnen de bloemen uit de rode knoppen die de hele winter aan de plant hebben gezeten. De meeste soorten hebben witte bloemetjes met een heerlijke geur, die in de maanden april, mei en soms nog juni tevoorschijn komen. Vervolgens worden opnieuw de knoppen gevormd, waar je vanaf het einde van de zomer van kan genieten. Takken met het glimmend groene blad en de rode knoppen wordt graag in kerst- of bloemstukken gebruikt.

Hier lees je over andere groenblijvende soorten.

Skimmia japonica en andere soorten

Skimmia is een tweehuizige plant. Dat betekent dat de vrouwelijke planten, mannelijke planten nodig hebben om deze te bestuiven. Elke soort kan elkaar bestuiven. En je hebt maar 1 mannelijke versie nodig voor maximaal 6 vrouwelijke planten. Alleen de vrouwelijke planten zullen bessen geven. Mannelijke planten geven wel bloemen.

Skimmia japonica ‘Rubella’

Een veelvoorkomende soort die ongeveer 80 centimeter hoog wordt. De bloemknoppen zijn opvallend rood en als ze opengaan in april komen er wit-roze bloemen tevoorschijn. Dit is een mannelijke soort.

Skimmia reevesiana

Een compact groeiende heester die tussen de 50 en 60 centimeter hoog wordt. In het najaar krijgt de plant mooie rode bessen. In april, mei en juni bloeit deze met witte pluimen en vervolgens worden de bessen gevormd. Skimmia reevesiana is de een van de weinige Skimmia soorten die tweeslachtig is en daarom altijd bessen geeft.

Skimmia pabella

Pabella wordt tussen de 70 en 100 centimeter hoog wanneer de plant volwassen is. Een vrouwelijke soort, die alleen bij bestuiving bessen draagt. Het wordt afgeraden om Pabella na de bloei te snoeien, wordt dit wel gedaan dan zullen er het jaar erop geen bessen verschijnen. Haal hooguit enkele afgebroken en lelijke takken weg.

Skimmia japonica ‘Temptation’

Zoals alle skimmia ‘s is ook dit een langzaam groeiende soort. ‘Temptation’ is een zelf bestuivende variant. De hoogte van de volwassen heester is 100 centimeter. De bessen zijn rood en bloemen bloeien wit in het voorjaar.

Skimmia wit

Skimmia japonica “white globe’ en Skimmia japonica ‘Finchy’ zijn witbloeiende skimmia ‘s. De eerste soort wordt ongeveer 100 centimeter hoog, de tweede 50 tot 75. Beiden bloeien in april en mei.

Skimmia Snoeien

Het snoeien van Skimmia hoef je in principe niet vaak te doen. Wanneer deze een aantal jaar oud is, kun je de heester verjongen door te snoeien. Dit kan ook bij het ontstaan van open plekken en veel nieuwe uitlopers. Knip hierbij de dikke oude takken van de plant een stuk korten. Deze oude takken zullen dan opnieuw knoppen aanmaken en gaan uitlopen. Knip de tak niet geheel weg, wanneer je dat doet krijgt de plant moeite om zich te herstellen.

Skimmia snoeien wanneer

Snoeien doe je na de vorst, het beste in de maanden mei of juni, wanneer de bloemen al wat uitgebloeid raken. In het najaar zou je ook kunnen snoeien, je mist dan alleen al het moois van de plant, zoals de knoppen in de winter en daarmee ook de bloemen in het voorjaar erop. Daarom is de beste tijd het voorjaar zo’n beetje na de bloei.

Skimmia verzorgen

Het verzorgen van Skimmia is niet moeilijk. Deze heester stelt weinig eisen, als hij op de juiste bodem staat. De juiste bodem is een niet kalkhoudende, lichtzure grond, die goed waterdoorlatend is. Skimmia houdt er niet van als de wortels in het vocht staan. Daarom kun je skimmia ook prima onder of in de buurt van bomen planten. Zorg ook voor een plekje in de schaduw of halfschaduw, skimmia ’s verdragen direct zonlicht slecht.

Skimmia bemesten

Een a twee keer per jaar voeg je aan de bodem rondom de wortels wat organische meststof toe. Hierdoor blijft de plant gezond en krijg je veel knoppen en bloemen. Skimmia is winterhard, maar bij strenge vorst kan het geen kwaad om de plant wat bescherming te geven.

Skimmia geel blad

Wanneer het blad van de Skimmia geel wordt dan heeft de zuurgraad in de bodem niet de gewenste PH waarde voor de plant. De heester kan daardoor de voedingsstoffen niet goed opnemen. Als de PF waarde tussen de 4 en 5 is, en het blad wordt alsnog geel, dan staat de plant te droog of te veel in de zon. Skimmia houdt van een lichte plek, maar liefst niet in de volle zon.

Skimmia verplaatsen

Het beste kun je de Skimmia verplaatsen in augustus of september, na de bloei en voordat de nieuwe knoppen worden aangemaakt. Graaf de wortels van de plant ruim uit en probeer de wortels zo weinig mogelijk te beschadigen. Voeg dan wat compost of organische meststof toe aan het plantgat, waardoor de wortels wat extra energie krijgen om goed te ontwikkelen. Geef na het planten en afdekken met aarde voldoende water. Hierdoor gaat de aarde goed tussen de wortels zitten en staat de plant stevig.

Skimmia verplanten

Als je je skimmia uit een pot in de tuin wilt planten geldt eigenlijk hetzelfde. Graaf een ruim plantgat, meng organische mest of compost door de aarde. Probeer de wortels van de plant zo weinig mogelijk te beschadigen als je deze uit de pot haalt en geef voldoende water, nadat je de plant op zijn nieuwe plekje hebt geplant.

Skimmia kopen

Bij het kopen van de Skimmia kun je het beste eerst kijken hoe het gesteld is met je tuinbodem. Is deze niet ‘zuur genoeg’ dan kun je wat tuinturf aanschaffen. Het zou zonde zijn als je plant het niet redt, omdat hij op de verkeerde grond staat. Verder let je goed op of je een gezonde plant koopt. Kijk of het blad glimmend groen is, er jonge scheuten aan de plant zitten en of het wortelgestel voldoende ruimte heeft en gezond is.

unieketuinen.nl