slangenbaard

Slangenbaard, Ophiopogon ‘Niger’, een bijzondere soort

Een bijzondere soort onder de grassoorten, vanwege de opvallende bladkleur. Slangenbaard heeft dunne langwerpige zwarte blaadjes. Ophiopogon met het zwarte blad is waarschijnlijk de bekendste soort, maar er zijn andere soorten, ook met groen blad. Ik ga je de verschillen in kleur en soort toelichten in dit artikel.

Ophiopogon planiscapus

Als je ophiopogon op wikipedia opzoekt krijg je maar liefst 67 varieteiten te zien. De naam ophiopogon is een combinatie van het Griekse ophis en Pogon. Ophis betekent slang en pogon baard. De Nederlandse naam voor dit siergras is Slangenbaard. De soort groeit in kleine pollen. Ondergronds maken ze uitlopers, waardoor ze op termijn de hele bodem zullen bedekken. De plant bloeit in de maanden mei en juni met kleine bloemetjes, vervolgens ontstaan er besjes die tijdens de winter aan de plant blijven. De vaste plant kan als vakbeplanting of bodembedekker worden gebruikt in de tuin. Omdat de plant weinig eisen stelt, is hij ook goed in potten of bakken te houden. Hiermee kun je met de groene en zwarte variant mooite combinaties maken.

In een moderne tuin of een kleine tuin is Slangenbaard een leuke makkelijke soort om te gebruiken.

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’

De bekende en bijzondere soort met zwart leerachtig smal blad is planiscapus ‘Niger’. Een bodembedekker met ondergrondse uitlopers die een volledig zwart tapijt vormt. De hoogte van het siergras is ongeveer 20 tot 25 centimeter.  In augustus en september vormt de plant witte tot lichtroze bloemen. Na de bloei ontstaan donkerpaarse tot zwarte bessen, die tot diep in de winter aan de plant blijven. Deze makkelijke wintergroene plant stelt weinig eisen en heel weinig tot geen onderhoud nodig.

Ophiopogon ‘Niger’

‘Niger’ of Ophiopogon ‘Niger’ of Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ is een en dezelfde soort. De naam wordt regelmatig afgekort door een deel van de volledige naam weg te laten. De Nederlandse naam voor dit zwarte siergras is Slangenbaard of zwart gras. Ook de naam Japans slangengras wordt gebruikt.

Ophiopogon japonicus

Slangenbaard, of Ophiopogon japonicus groeit op een zonnige tot half beschaduwde plek en stelt weinig eisen aan de bodem. De bloei is onopvallend, in mei en juni bloeien kleine witte bloemetjes. De wintergroene smalle gekromde bladeren zijn donkergroen van kleur. Vanaf september na de bloei verschijnen er blauwe bessen die in de winter lang aan de plant blijven.

Ophiopogon ‘Black Dragon’

Je zou denken dat je het met deze naam over een andere variëteit hebt, maar dat is niet zo. De namen Ophiopogon ‘Black Dragon’, Ophiopogon planiscapus ‘Black Dragon’, Ophiopogon planiscapus nigrescens, Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ en Ophiopogon ‘Niger’ is allemaal één en dezelfde plant.

Ophiopogon japonicus ‘Minor’

Een laag bloeiende soort onder de Slangenbaarden is de ‘Minor’. Dit grasachtige plantje wordt ongeveer 5 tot 15 centimeter hoog in tegenstelling tot de andere soorten die 15 tot 25 centimeter hoog worden. De bloei vindt plaats in de periode mei tot en met juli. ‘Minor’ bloeit dan met kleine witte bloemen. Na de bloei ontstaan donkerblauwe bessen. De soort groeit wat compacter dan de andere soorten.  De groene lange smalle bladeren blijven groen in de winter. Daarnaast is de plant goed winterhard. De vaste plant staat graag op een zonnige licht beschaduwde plek, die  goed waterdoorlatend is.

Alle soorten zijn goed te gebruiken als vakbeplanting of bodembedekking. Qua stijl past de zwarte soort goed in een strakke moderne tuin. Zowel de zwarte, groene als lage soort kun je goed gebruiken in een Oosterse of Japanse tuinstijl.

Wil je een hogere siergras soort in je tuin, er zijn nog vele andere mooie keuzes in hoogtes en kleuren siergras.

unieketuinen.nl