tuinstijl kleine tuin

Tuinstijl: Kleine tuin

Klein maar fijn, in Nederland zijn veel mensen in het bezit van een kleine tuin. Met wat creativiteit en een slim plan is van een kleine achtertuin een heerlijke groene oase te maken. Geheel naar je eigen stijl en smaak. Een balkon, voortuin of kleine achtertuin, je kunt ze allemaal scharen onder de categorie kleine tuinen.

In dit artikel ga ik je uitleggen waar je rekening mee moet houden en tips geven hoe je je knusse tuin omtovert tot het paradijsje naar jouw smaak. Een tuin kan allerlei functies hebben, de een wil genieten van al het moois in de tuin, de ander wil erin relaxen of juist sporten. Een andere toepassing is bijvoorbeeld een fruit of groentetuin. Dit alles kan ingericht worden in verschillende stijlen, een Japanse tuin in het klein, een Engels ontwerp, heel modern of juist als in de wilde natuur.

Kleine tuin

Het is bij een tuinontwerp het belangrijkste om keuzes te maken, dit is specifiek voor de kleine tuin belangrijk. In het artikel Hoe ontwerp je een tuin lees je tips voor het ontwerpen van een tuin. Kies een functie voor je tuin. Wat is het allerbelangrijkst voor je? Ga uit van deze keuze en maak hierbij aanvullende keuzes. Je kunt beter 1 keuze goed maken, dan een aantal keuzes die het allemaal net niet zijn.

Kleine achtertuin ideeën

Om een kleine tuin niet te rommelig te laten ogen, is het verstandig te kiezen voor een bepaalde stijl. Het is leuk om dit te laten passen bij je stijl in huis. Wanneer je niet echt van een stijl bent of houdt, kun je ook kiezen voor een kleur. De kleur kun je dan in verschillende nuances terug laten komen in bijvoorbeeld je tegels, of passend bij je tegels, de afscheiding, het meubilair en eventuele tuinaccessoires.

Kleine tuin inrichten

Knusse tuin inrichten

Bij het inrichten van een kleine tuin is er rekening te houden met een aantal zaken. Zoals in elke tuin kijk je naar de ligging en de windrichting. Het is goed om hier over na te denken, zodat je de juiste keuzes maakt. Niet alleen voor het behoud van je beplanting. Maar ook om te voorkomen dat je avondterras in de schaduw ligt, of je last hebt van de wind op je terras.

Naast het optimaal gebruiken van je ruimte, door elke plek te benutten, is het belangrijk keuzes te maken. Heb je teveel zaken die je in je tuin kwijt wilt, dan is daar waarschijnlijk te weinig plaats voor. Kies dus voor de dingen die je het belangrijkst vind. Wil je graag lekker loungen, kies dan voor een goede lounge-set en een ruim terras, omringd door mooie beplanting. Wil je je kinderen de ruimte geven in je tuin. Kies dan voor een multifunctioneel speeltoestel en zet wat klapstoelen of een kleine tuin set in de tuin. Hierbij kies je voor beplanting die tegen een stootje kan.

Heb je een balkon, lees dan hier de tips om je balkon in te richten.

Voorbeelden bestrating kleine tuin

Voor de bestrating van een kleine tuin zijn talloze mogelijkheden. Zelfs voor in je daktuin of op je balkon bestaan er speciale dunnere tegels, die minder zwaar zijn en hierdoor geschikt op elke plek. Ook houten terrastegels zijn  er in verschillende kleuren en maten. Naast de keuze in 1 soort tegel is het tegenwoordig heel hip om een bijpassende tegel in een motief als aanvulling te kiezen. Er zijn verschillende dessins verkrijgbaar. Wanneer je ruimte niet heel groot is, is het aan te raden om voor een wat grotere afmeting tegel te gaan. Dit creëert optisch ruimte en rust. Wat ook heel leuk is en zorgt voor een eenheid is de keuze van de buitentegel af te stemmen op je tegel voor binnen. Het verbindt je binnen en buitenruimte door dezelfde tegel te kiezen. Hierdoor lijkt je ruimte zowel binnen als buiten groter.

bestrating kleine tuin

Naast bestrating is het leuk om een tapijt te gebruiken. Dit kun je plaatsen en weghalen wanneer je wilt. Je hebt speciale tapijten die je buiten kunt laten liggen. Dit geeft een comfortabele, gezellige sfeer in je tuin. Ook op een houten bedekking van je terras of je tuin, is het mooi om te werken met een buitenkleed. Wil je houten planken gebruiken, kies dan voor lange planken, die hebben een verlengend effect op je terras.

Overkapping van de bescheiden tuin

een overkapping in een kleine tuin is een geweldig idee. Bij een kleine tuin is het sowieso belangrijk om te denken in mogelijkheden. Dus als jij een overkapping wilt, ga er dan voor. Probeer hierbij de overkapping te integreren in de rest van de tuin. Je kunt de overkapping bekleden met groen, zodat je hier niet op hoeft te besparen. Een overkapping hoeft niet te voldoen aan een bepaalde vorm of maat. Zorg ervoor dat hij bij je tuin past en bij hoe je er gebruik van wilt maken. Wil je er droog onder kunnen zitten, zorg dan dat dit ook daadwerkelijk zo is. Dient hij meer voor schaduw, dan kun je ook denken aan een begroeide pergola.

Pergola kleine tuin

Met een pergola maak je een groen dak in je tuin. Je kunt hier schaduw mee maken Maar daarnaast zorgt een pergola ook voor dynamiek in je tuin. Wanneer je voor een speeltuin gaat, kun je er naast dat je er klimplanten overheen laat groeien schommels, rekstokken of ringen aan hangen. Dan nog wat rubbertegels eronder en je tuin is mooi en speel technisch verantwoord.

Door het gebruik van een pergola in de tuin zorg je voor spanning in je ontwerp. Het is optisch een beetje bedrog, maar door een deel van je tuin af te schermen wordt je benieuwd wat er nog meer te zien is. Ook hierdoor lijkt je tuin weer een klein beetje groter.

Kleur schutting kleine achtertuin

Een schutting in je kleine tuin, maak je het beste van horizontale planken. Net zoals op bijvoorbeeld het terras hebben deze een verlengend effect, hierdoor zal je tuin dus langer lijken. Qua kleur is het het beste om te kiezen voor een donkere kleur. Zeker aan het einde van de tuin. Kies je voor een begroeid of deels begroeide schutting, plaats de begroeiing dan het dichtst bij je huis en laat het achteraan donkerder worden. Lichte kleuren komen naar je toe en donkere kleuren gaan meer van je af. Weer een trucje om de tuin langer te laten lijken.

Knusse tuin inspiratie

Inspiratie voor een kleine tuin kun je overal opdoen. Ga op zoek, via internet, tuincentra, of tijdschriften. Je kunt ook een professional inhuren om je te helpen met je ontwerp. Soms lijkt het inschakelen van een ontwerper een dure aangelegenheid, maar vaak blijkt in de praktijk dat dit het dubbel en dwars waard is. Het voor een tweede keer aanleggen van een tuin wanneer blijkt dat het niet was wat je bedoelde is zonde van je tijd en investering. Er zijn in Nederland veel open tuinen en een mooi tuinenpark, waar je in het echt kunt gaan kijken hoe iets eruit ziet. Maak hier gebruik van, het helpt je en je bent er een leuke dag mee uit.

Kleine tuin ontwerp

Hoe laat je jouw tuin groot laten lijken?

kleine tuin groot laten lijkenEr zijn een aantal opties die al voorbij gekomen zijn om je tuin groter te laten lijken. Hier nogmaals een opsomming met aanvulling:

  • Maak gebruik van grote tegels als bestrating
  • Wil je geen tegels maar planken, zorg dan dat je kiest voor lange planken
  • Kies in je schutting ook voor lange horizontale planken
  • Wanneer je voor een begroeiing of kleur gaat, zorg dan dat de donkerste kleuren het verst van je huis zijn.
  • Creëer een hoogteverschil in je tuin, bijvoorbeeld door een verhoogd of verlaagd terras, of een trapje of afstapje
  • Benut zoveel mogelijk je ruimte
  • Maak gebruik van verticaal tuinieren
  • Maak een statement, kies een (paar) grote eyecatcher(s)
  • Maak gebruik van zachte en lichte kleuren
  • Gebruik spiegels of buitenposters

Kleine tuin ontwerpen voorbeelden

Er zijn legio voorbeelden van stijlen die je zou willen in je (kleine) tuin. Op Pinterest heb ik wat voor je gepind, om je inspiratie voor kleine tuinen te geven.

Ik zal kort wat toelichting op stijlen geven.

Kleine Japanse tuin maken

In een Japanse tuin is geen ruimte voor symmetrie. Wel voor vloeiende lijnen, rust, evenwicht en eenvoud. Naast een laag en breed element, bijvoorbeeld een laagblijvende naaldstruik, wordt iets hoogs geplaatst, zoals een tuinhuisje, of overkapping in stijl. Er wordt in een japans ontwerp gebruik gemaakt van vele soorten kleuren groene bladplanten in verschillende vormen. Je ziet er over het algemeen weinig bloeiende planten.

Kleine Engelse tuin

Kies je voor de Engelse tuin gebruik dan wat speelsere ronde vormen. Bestrating kun je vervangen door grind of split. En de Engelse tuin is natuurlijk veel groen en veel bloemen. Veel potten met allerlei soorten bloeiende vaste planten en een gezellig zitje en je Engelse tuin is helemaal in stijl. Lees hier meer over de Engelse tuin.

Kleine moderne tuin

Moderne tuinen kenmerken zich door strakke lijnen en eenvoud. Kies in je ontwerp voor rechte lijnen en vul de vakken in. Een rechthoekig of vierkant terras met een moderne tuinset. Dit aangevuld met strak afgewerkte plantenbakken, grote rechte tegels en groene beplanting maakt een prachtig ontwerp van je kleine moderne tuin.

Kleine tuin met water

Water in de tuin is altijd een goed idee. Het zorgt voor leven in de tuin en verkoeling. Voordat je gebruik maakt van water, is het wel goed je af te vragen of je het geluid van kabbelend of stromend water prettig vindt.

Heb je onvoldoende ruimte voor een kleine vijver, er is altijd plaats voor een mini-vijver of een simpele waterschaal. In principe is dit een flinke bak water in een stijl, vorm en kleur die je zelf kiest, gevuld met waterplanten. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om te kiezen voor een waterelement.

Kleine wilde tuin

Het belang van de wilde tuin is momenteel regelmatig te zien in de media en sociale media. Van een wilde tuin krijg je een tuin vol leven. Het is een tuin die past bij de natuurlijke omgeving in het gebied waar je woont. Je ondersteunt er de natuurlijke flora en fauna mee. In deze tuin laat je het toe om aangewaaide planten de kans te geven om te gaan groeien. Je kunt tegenwoordig via diverse organisaties plantenmixen bestellen voor de inplant van de tuin. Dus wil je verrast worden door wat er groeit en bloeit van oudsher in Nederland, ga dan voor de inheemse planten in je tuin. Maak voor je elementen, zoals bestrating, terras en afscheiding gebruik van natuurlijke materialen om er een geheel van te maken.

Moestuin kleine achtertuin

Iedereen kent waarschijnlijk wel de vierkante meter bak. Dit is natuurlijk een heel goed voorbeeld van een moestuin voor in de kleine tuin. Daarnaast kun je gebruik maken van potten en bakken, of een verticaal systeem voor het kweken van groenten en fruit. Het is super om elk plekje in je tuin te kunnen gebruiken om in je keuken de heerlijkste maaltijden te bereiden. Let er bij een moestuin wel op welke gewassen je het best kunt combineren en verdiep je in de moestuinsoorten om teleurstellingen te voorkomen.

Klein tuin kasje

Wanneer je voor de moestuin gaat, en je wordt er steeds enthousiaster van is het een idee om een klein tuinkasje aan te schaffen. Er zijn lage soorten, waarbij je het gewas in de grond zet en er een glas omheen zet. Maar ook tegen een muur kun je een kasje zetten, vergelijkbaar met een soort van wandkast. Let hierbij wel op, dat je de kas op de juiste plek zet. Je verlengt er je moestuinseizoen aanzienlijk mee.

Planten voor de kleine achtertuin

Zeker in een kleine tuin is ruimte voor beplanting. Hoe meer groen, hoe meer je tuin voelt als tuin. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de verticale ruimte die je hebt. Lees in het artikel Verticale tuin tips over het inrichten van een verticale tuin. Daarnaast kun je op een balkon bijvoorbeeld werken met potten en borderbakken. Ook in de voortuin kun je gebruik maken van een border of potten, een verticaal systeem, als er ruimte is. Klimplanten zijn ook echte aanraders voor in een kleinere tuin. Wanneer je daarbij gebruik maakt van een pergola creëer je nog meer ruimte voor je groen.

Klimplanten bescheiden tuin

Met klimplanten maak je de wanden of het dak van je tuin met weinig gebruik van ruimte groen. Groen creëert ruimte, zorgt voor verkoeling in de zomer en voor de noodzakelijke zuurstof. Met veel groen schep je dus een gezondere leefomgeving. Een bekende makkelijke overal groeiende plant is de Hedera. Klimplanten voor een kleine tuin die ook zeer geschikt zijn, zijn de gouden regen of de blauwe regen. Ik heb persoonlijk mijn pergola van blauwe regen boven het konijnenhok staan. In de koude winter, zitten ze heerlijk in het zonnetje en in de warme zomer hebben ze altijd een schaduwdakje boven hun hoofd.

Heesters kleine tuin

Heesters of kleine bomen ook goed in een pot te houden. Hierbij kun je denken aan kleine fruitbomen, of andere bomen die goed klein te houden zijn. Je kunt ook een boom planten in je kleine tuin als eyecatcher. Kies dan degene die niet te hoog word en die je het mooiste vind. Houd hierbij rekening met de seizoenen. Ik ben zelf echt wel fan van de Japanse Esdoorn. Maar er zijn bomen die nog meer te bieden hebben, bijvoorbeeld een bloem in het voorjaar, mooi fris groen blad in de zomer en dan nog vruchten en de prachtigste herfstkleuren. Zelf in de winter is het een keuze om voor bladhoudend te gaan of het silhouet van de boom zonder blad. Lees het artikel over bomen in een kleine tuin, hierin schreef ik eerder 20 opties.

Wil je een groenblijvende haag, dan kun je denken aan bamboe, een Amerikaanse sering (ceanothus) is een goede groenblijvende heester met een blauwe bloem. Viburnum opulus ‘Roseum’ is een prachtige heester met een donkerrode bloem. Choisya ternata ‘Sundance’ is een wintergroene variant met geurend witte bolvormige bloem, die bloeit van mei tot en met augustus. Qua heesters zijn er ontzettend veel keuzes. Vaak kun je via een encyclopedie een keuze maken in hoogte, bloeiperiode, kleur, standplaats en grondsoort. Dat maakt je keuze wat realistischer en beperkter.

unieketuinen.nl