5 x speelplezier in de kleine tuin

5 x speelplezier in de kleine tuin

Heel de zomer met de kinderen in de tuin, heerlijk als ze lekker kunnen spelen. Hier vind je tips voor speelmogelijkheden die ook geschikt zijn wanneer je niet in het bezit bent van een grote tuin. Er zijn verschillende keuzes om te maken.

Ik zal je opties en toelichting geven in de volgende speelmogelijkheden.

 • Een klein speeltoestel
 • Een zwembad in de tuin
 • Een trampoline in een kleine tuin
 • Een schommel
 • Een klimtoren

Daarnaast zal ik je nog wat extra tips geven voor tuin ideeën met een klein budget.

Speeltoestel kleine tuin

In het artikel De 7 leukste speeltoestellen lieten we je al eerder de leukste speeltoestellen zien. We beschrijven in dat artikel de verschillende merken en soorten met hun voordelen en nadelen. Naast de omschrijving van de speeltoestellen delen we overige informatie zoals de garantie, bezorging, veiligheid, prijs en waar de toestellen verkrijgbaar zijn.

Speeltoestel kleine tuinAls je in het bezit bent van een kleine tuin, kan een speeltoestel veel van de ruimte innemen. Door creatief om te gaan met je ruimte, kun je toch een kindvriendelijke tuin creëren. In het artikel kleine tuinen lees je hoe je een kleine tuin kunt ontwerpen en waar je rekening mee kunt houden. Als je keuze is gevallen op een kindvriendelijke tuin, dan kan een speeltoestel natuurlijk niet ontbreken. Het is belangrijk om op de volgende punten te letten bij de aanschaf van het speeltoestel.

 • Wat is de oppervlakte van de speelruimte
 • Kijk goed naar de benodigde speelruimte, in verband met veiligheidsredenen is deze groter dan de oppervlakte van het speeltoestel. Denk hier bijvoorbeeld aan de ruimte die je nodig hebt om te schommelen
 • Denk aan je verticale ruimte, door te werken met hoogteverschillen, kun je een enorm ruimtelijke uitstraling creëren

Speeltoestellen zijn vaak uit te breiden met allerlei accessoires. Combineer je speelhuisje met een stuurwiel voor je mini-coureur, een verrekijker voor je kleine ontdekkingsreiziger of een bel voor de herrie-makertjes. 

Speelhuisje kleine tuin

Eerder schreven we over de 8 leukste speelhuisjes. Speelhuisjes moeten vooral passen bij de leeftijd van je kinderen. Er zijn huisjes in alle maten en vormen, dus ook kleine speelhuisjes voor in je kleine tuin. Net als voor de speeltoestellen geldt, is het hier ook erg leuk om in hoogteverschillen te denken. Wat is er toffer dan een supercoole boomhut? Dit moet uiteraard wel bij de leeftijd en motoriek van je kind passen. Speelhuisjes zijn er kunststof en van hout. Tevens zijn er veel accessoires toe te voegen aan je speelhuis. Wanneer je handig bent, of iemand in kan schakelen die dat is, kun je je speelhuisje zelfs aanpassen aan de stijl in je tuin.

Als je niet wilt kiezen voor een vast speelhuisje, zijn er nog andere manieren om een speelhuisje te creëren in je tuin. Geef je kinderen wat knijpers en oude lakens of handdoeken en laat ze hun creativiteit uiten. Je kind zal trots zijn of haar mooie paradijsje showen. Er zijn ook kant en klare stoffen huisjes/ tentjes om buiten in te spelen. Je ruimt ze makkelijk en compact weer op, wanneer ze klaar zijn met spelen. Als je zelf handig bent op de naaimachine, is het ook leuk om zelf een tipi of tafeltent te maken, deze kun je zowel binnen als buiten gebruiken.

Klein zwembad in de tuin

Klein zwembad in de tuin

Ook in een kleine tuin kan een heus zwembad. Dat moet dan je wel keuze zijn, want naast een zwembad zal er weinig ruimte overblijven voor andere mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een vast zwembad om af te koelen. Ook een jacuzzi, hottub, tuindouche, voetbad of natuurlijke vijver behoort tot de mogelijkheden. Ik raad je aan om hierover wel met een specialist te overleggen wat de mogelijkheden en de kosten zijn. En wees je ervan bewust dat vaste baden er het hele jaar door zijn.

Een zwembad wat je tijdelijk op kunt zetten is handig wanneer je een kleine tuin hebt. Je kunt het bad plaatsen wanneer je het gebruikt en weer opruimen als het niet meer gebruikt wordt. Er is een onderscheid te maken in een opblaaszwembad of een opzetzwembad. Een opblaaszwembad wordt opgeblazen door middel van een pomp en vervolgens gevuld met water. Een opzetzwembad wordt opgezet. Eerst bouw je een frame van stangen en vervolgens hang je daar het zwembad aan op, waarna je het vult met water. Vaak zijn opzetzwembaden wat steviger, groter en duurder. Je hebt hier ook meer ruimte voor nodig om het op te bergen in de wintermaanden. Omdat het opzet bad vaak groter is dan het opblaasbaar bad heb je meer water nodig om het te vullen en is het milieuvriendelijker om het langer te laten staan. Hierbij moet je wel zorgen dat de waterkwaliteit goed blijft om te kunnen zwemmen. Je zult er dus een pomp en reinigingsmiddelen voor nodig hebben.

Het opblaasbaar bad is goedkoop in aanschaf, makkelijk op te zetten en snel gevuld met water. Het nadeel is dat het water snel vies wordt, dus moet elke dag ververst worden. Een ander nadeel is dat een opblaasbaar bad snel lek gaat. Hierdoor is het dan weer minder duurzaam.

Trampoline kleine tuin

Voor je kleine tuin kun je het beste de keuze maken voor een vierkante trampoline, omdat de meeste tuinen een rechthoekig of vierkante vorm hebben. Er zijn alle maten trampolines verkrijgbaar, in rond, vierkant of rechthoekig. Het is ruimtebesparend om je trampoline in de grond graven. Wil je de trampoline in de winter echter opbergen, dan is het makkelijker af te breken wanneer deze niet ingegraven is. Je hebt zowel bij ronde als bij vierkante of rechthoekige trampolines de mogelijkheid om een veiligheidsnet aan te schaffen.

Schommel kleine tuin

Schommel kleine tuin

Voor een schommel in de tuin is altijd plek. Je kunt een frame wegzetten, waar je 1 of 2 schommels kunt bevestigen. Maar je kunt deze op bestaande plaatsen hangen of plekken met een dubbele functie voor gebruiken. Wanneer er bijvoorbeeld een grote boom in je tuin staat, kun je een stevige tak gebruiken als schommelsteun. Als je een keuze hebt gemaakt voor een overkapping of pergola, kun je deze meteen zo stevig (laten) maken dat je er ook een schommel aan kunt hangen. Een optie als je geen hangmogelijkheden in je tuin hebt is simpel een tweetal haken in de deuropening van je huis, balkon of schuur. Deze haken kun je ook gebruiken om de volgende materialen aan op te hangen:

 • Trapeze
 • Babyschommel
 • Turnringen
 • Touwladder
 • Je eigen hangstoel

Let hierbij wel op de veiligheid en zorg dat je een (dikke) mat in de buurt hebt om ongelukken te voorkomen bij de ringen, ladder en rekstok.

IMAGE 5

Tuin ideeen klein budget   

Wil je geen grote aanschafkosten hebben, of geen ‘grote’ speeltoestellen dan zijn er nog legio voorbeelden van manieren om je tuin speelwaardig te maken. In principe kunnen kinderen zich op allerlei manieren vermaken, ook hele simpele. Hierbij kun je denken aan het verzamelen van steentjes (grind), takjes, bladeren, spelen met emmer en schepjes. Het plukken van madeliefjes en omvormen tot een armbandje of een bandje voor in je haar herinner ik me nog van toen ik klein was. Voor meer inspiratie kun je hier nog tips lezen voor leuke activiteiten in de tuin

Wil je toch iets kleins aanschaffen, denk dan bijvoorbeeld aan klimsteunen langs de muur met rubberen matten, een zand-water-picknicktafel die je kunt inrichten zoals jij en je kind willen. Een opklapbaar tafeltje aan de muur of schutting, waarop je bijvoorbeeld een krijtbord tekent, zodat je daar de leukste (zelfgetekende) spelletjes op kan spelen. Een knikkertegel is ook een simpele investering waar de kinderen uren plezier van kunnen hebben.

unieketuinen.nl