20 bomen voor een kleine tuin

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Bomen horen bij de natuur en maken je tuin compleet. Bomen zijn er in alle soorten en maten. Heb je nu een kleine(re) tuin? Ook dan is het heel goed mogelijk om een boom in je tuin te planten. Ik zal je wat informatie geven om je te helpen een keuze te maken welke boom bij je past. In dit artikel heb ik ze gecategoriseerd naar:

  • bomen op stam
  • groenblijvende bomen
  • meerstammige bomen
  • bolbomen
  • fruitbomen

Een boom

De omschrijving van een boom is ‘een overblijvende plant met een (of meer) verhoutende stam en een kroon.’ De kleinste boom is een bonsai boom, die slechts enkele centimeters hoog is. De meest bekende grote boom is de reuzensequoia  die ruim 83 meter hoog is en een diameter heeft van 7,7 meter. Bomen kunnen tot wel 1000 jaar oud worden. Uitzonderingen van ruim 5000 jaar zijn de oudste ooit.

Houd bij de keuze van je boom rekening met de plaats waar je hem wilt planten. Ga na wat de grondsoort ter plaatse is. Kijk hiervoor in het artikel Welke grondsoort heb ik in mijn tuin.

Bomen op stam voor kleine tuin

Deze bomen worden zo’n 4 tot 6 meter hoog. Let hierbij op de variëteit.

Amelanchier Lamarckii, de krentenboom

Krentenboom bloeit in april met fijne bloemen in een witte kleur. Vervolgens verschijnt het ovale blad wat in de herfst verkleurt in echte herfstkleuren, geel, rood, bruin. Aan het einde van de zomer krijgt de bomen eetbare blauw/zwarte bessen. In de winter valt de fijne vertakking van de grijskleurige bast op. Een boom voor in elk seizoen.

Cercis Siliquastrum, de judasboom

Judasboom is een felroze bloeiende boom in mei. De boom heeft een mediterrane uitstraling, dit komt omdat hij van oorsprong uit het middellandse zee gebied komt. De peulvruchten die in het najaar aan de boom komen, blijven er de gehele winter aan hangen.

Acer Palmatum, de japanse esdoorn

Acer Palmatum, de japanse esdoorn

Japanse esdoorn is een soort die in ontzettend veel variëteiten te verkrijgen is,  meer dan 1000 soorten.  Ze zijn herkenbaar aan hun grillige groen en het handvormige blad met vaak uitgesproken herfstkleuren. De boom kan zowel in de breedte als in de hoogte een gelijke grootte krijgen. Er zijn tevens veel dwergvarianten verkrijgbaar.

Fraxinus Ornus ‘Meczek’, de pluimes

Deze pluimes dankt zijn naam aan het gebergte in Hongarije waar de soort is gevonden. De stam heeft een gladde grijze schors, die verkleurt naar donkergrijs. In de herfst kleurt het blad geel tot paarsbruin.

Groenblijvende bomen kleine tuin

Rhododendron

Bijvoorbeeld Rhododendron ‘English Roseum’ is een breed opgaande boom met warmroze bloemen. De ‘English Roseum’ is zeer winterhard. Deze wintergroene plant had ik ook onder de categorie meerstammige bomen kunnen plaatsen. Echt een mooie boom om solitair in je tuin te gebruiken.

Prunus Lusitanica Angustifolia

De kroon van deze Prunus heeft een zeer dichte vertakking, waardoor het een een ronde dichte groeiwijze heeft. Het donkergroene leerachtig, glimmende blad is smaller en kleiner  dan dat van de Prunus Lusitanica. De Prunus Lusitanica Angustifolia is goed winterhard en windvast.

Photinia Red Robin

Ook bekend onder de naam Photinia x Fraseri ‘Red Robin’ heeft een bossige kroonvorm. Het jonge blad dat in het voorjaar uitloopt is roodbruin van kleur. Later verkleurt het naar donkergroen. In het voorjaar bloeit de boom met grote witte bloemschermen, vervolgens ontstaan er rode bessen die naar zwart verkleuren.

Tsuga Canadensis ‘Pendula’, naaldboom in treurvorm

Een naaldboom in treurvorm is een bijzondere verschijning. De boom moet bij de kweek geleid worden tot een stamvorm, anders ontstaat een kruipende vorm. De glanzend groene naalden vormen een frisse kleur in je tuin. Na een onopvallende bloei ontstaan er hangende kegels in de Tsuga Canadensis ‘Pendula’.

Meerstammige bomen voor kleine tuin

Cornus Controversa ‘Variegata’, een kornoelje

Een kornoelje in een meerstammige vorm met een prachtig onregelmatig blad in een rozig groen blad met een zilverkleurige rand siert je tuin. De ‘Variegata’ bloeit in mei en juni met schermvormige tuilen.

Lagerstroemia Indica

Een opvallend bloeiende boom, die ook meerstammig te verkrijgen is. De schilferende bast met diverse bruin en bruinroze tinten heeft een decoratief patroon. De bloemen die verschijnen van juli tot september in wit, roze of paarsrood.

Euonymus Alatus, de kardinaalsmuts

Euonymus Alatus, de kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts is een boom met een zeer opvallende rode herfstkleur. Ook bij het uitlopen van het blad vallen de jonge twijgen door de kurkachtige vleugels. Het blad is in de zomer heldergroen. Kardinaalsmuts staat bekend om de karakteristieke vruchten in de vorm van een mutsje. 

Magnolia Stellata, de stermagnolia

Prachtige witte stervormige bloemen vormt de stermagnolia, die de naam dankt aan zijn geurende bloeiwijze. De bijzonder traag bloeiende boom is goed winterhard en heeft een glanzend groen blad.

Bolbomen kleine tuin

Catalpa Bignoides ‘Nana’

Catalpa is een langzaam groeiende bolvormige boom met een groot frisgroen hartvormig blad. In de herfst verkleurd het blad geel en valt relatief vroeg af. De Bolcatalpa is een veel gebruikte boom in het tuinenlandschap.

Morus alba ‘Nana’, de Moerbei

Een bolronde moerbei met een wat warrige maar dichte vertakking. De jonge twijgen hebben een frisgroener blad daarmee heb je kleurverschil in het blad. Moerbei staat het liefst op een zonnige beschutte plaats.

Quercus Palustris ‘Green Dwarf’

Een dicht vertakte bolboom met groen blad dat in het najaar naar rood en roodbruin verkleurt. Is goed geschikt voor diverse omgevingen en niet kieskeurig wat standplaats en grondsoort betreft.

Robinia Umbraculifera

Ook wel een valse Acacia genoemd, is deze Robinia een loofboom met grijsbruine ruwe bast. Het fijne blad is decoratief en de bloemen aantrekkelijk voor bijen door haar specifieke geur. De bloemen hangen in trossen in de kleuren paars, roze en wit en zichtbaar in mei en juni.

Vitis Vinifera, druif

Fruitbomen kleine tuin

Malus Domestica ‘Reine de reinettes’, appelboom

Een appelboom die een ovale kroon draagt. In het voorjaar bloeit deze met witte tot lichtroze bloemen. De appels smaken zoetzurig  en zijn te oogsten eind september of begin oktober.

Pyrus Communis ‘Triomphe de Vienne’, perenboom

Perenbomen zijn decoratief door hun karaktervolle takken en stammen, daarnaast heeft het een sierwaarde in het frisgroene blad, de gele tot oranje herfstkleur en de vruchten natuurlijk. Peren kunnen worden aangeplant in een border, maar ook tegen de gevel van je woning of huis.

Prunus armeniaca ‘Tros Oranje’, abrikozenboom

Een abrikozenboom krijgt gele vruchten met een rode blos. In het voorjaar bloeien er aan de boom lichtroze bloemen. De abrikozen verschijnen aan het einde van de zomer.

Vitis Vinifera, druif

Een druif is een krachtige snelgroeiende klimplant, die ook als boom te kweken is. Hiervoor heb je wel wat jaren geduld nodig. Maar dat is zeker de moeite waard. In het najaar kun je de grote groene of blauwe druiven eten. De boom staat graag op een zonnige en beschutte plaats.

unieketuinen.nl