moderne tuin bij appeltern

Tips en ideeën voor een Moderne Tuin

Een moderne tuin is een tuin die rust uitstraalt. In dit ontwerp wordt gebruik gemaakt van rechte lijnen met daarbij meestal vierkante of rechthoekige vormen. Indien er voldoende ruimte is, vormt een strak gemaaid gazon een deel van de invulling. Daarnaast wordt het ontwerp ingevuld met vak beplanting al dan niet omzoomd door een lage haag. Deze wordt beplant met een groep planten van dezelfde soort per vak en bloeiend in dezelfde kleurschakering.

Vormgeving

Een moderne tuin kan altijd, bij elk type huis en elke afmeting van tuin. Door gebruik van eenheid en kleur in een strak tuinontwerp, kun je de architectuur van de woning benadrukken. Probeer je woning te betrekken in je tuinontwerp, door vormen terug te laten komen, het spiegelen aan bijvoorbeeld de ramen of de lijnen van binnen naar buiten te trekken. De lijnen zijn recht, helder en praktisch. Dit sluit niet uit dat je ook ronde vormen kunt gebruiken. Ronde vormen zorgen voor een speelser effect. Deze zijn goed te combineren met de rechte lijnen.

Elementen die je kunt vinden in de moderne tuin zijn een strak gemaaid gazon, soms onderbroken door plantvakken, aansluitend aan een terras, mogelijk met stapstenen. Het terras heeft een hoekige vorm met daarop meubels met een luxueuze uitstraling. Een waterelement, zoals bijvoorbeeld een verhoogde strakke rechthoekige vijver past hier goed bij. De weerspiegeling in de vijver is een goed doordacht onderdeel van een strak ontwerp. Ritme en herhaling van dezelfde borders, plantenbakken en bomen zorgen voor rust. De lange lijnen worden onderbroken door bijvoorbeeld strak gesnoeide hogere beplanting en rechte pergola’s of overkappingen.

Kleine moderne tuin

Een moderne tuin is vooral ook functioneel. In een kleine tuin maak je een keuze. Je kiest bijvoorbeeld voor een terras en een vijver of voor een terras en een gazon. Je laat de vormen in elkaar vallen of je weerspiegelt ze. Om rust te krijgen moet je ook delen ‘leeg’ laten. Je kunt dus niet elk plekje volplannen. Kies een aantal goede planten, waar je het gehele jaar van kunt genieten. Een goede wintergroene structuur met daarbij wat bloeiende planten, liefst in dezelfde kleur. In de beplanting kies je planten met verschillende bladkleuren, vormen, grootte en texturen.

Moderne tuinen voorbeelden

moderne tuin voorbeeld

In deze afbeelding, gemaakt in de herfst in Appeltern, zie je dat de keuze is gemaakt voor het terras, veel ruimte om gezamenlijk buiten aan tafel te genieten. De strakke pergola, bomen en de omheining zorgen voor hoogte in het ontwerp. De grote vierkante betontegels maken de ruimte rustig en optisch groter. Als onder beplanting van de bomen is gekozen voor een siergras.  Zie verder in het artikel voor nog meer voorbeelden.

Materiaalgebruik

Strakke duurzame materialen met een glad oppervlakte worden voor de bestrating gebruikt. Hierbij kun je denken aan grote betontegels, aangevuld met grind in 1 kleur. Ook leisteen of houten vlonder voor het terras. De grote afmetingen zorgen voor de rust in het ontwerp. Wil je out-of-the-box dan kun je ook denken aan glas, bijvoorbeeld voor een afscheiding (gekleurd glas) of op het terras door je tafel. Net als in een vijver, krijg je hierbij het weerspiegelingseffect cadeau. De kleuren die bij een moderne tuin passen zijn neutraal, denk aan zwart, wit, crème, grijs en dan natuurlijk aangevuld met het groen van de beplanting. Aardetinten zorgen voor een wat warmere uitstraling. Zorg wel dat je een keuze maakt voor 1 kleur en die toepast in tinten of ga voor 2 contrasterende kleuren.

Moderne tuinen met grind

moderne tuin met rode muur

In dit voorbeeldontwerp in Appeltern is wederom hoogte gemaakt door de meerstammige boom, de pergola en de felgekleurde muur. Het kan dus wel, zorg dat het in verhouding is. De rode muur en grijze pergola en grind contrasteren mooi met ook het witte terras en achterwand. Voor de beplanting is in dit ontwerp gekozen voor weinig bloei, wel nog aanvullend en bijpassende kleur bladplanten. Er is geen opvallende beplanting gekozen, om meer rust in het ontwerp te brengen.

Moderne tuinen met weinig onderhoud

Een moderne tuin wil niet automatisch zeggen dat er weinig onderhoud nodig is. Het is afhankelijk van de keuzes die je maakt in beplanting, hoeveel het onderhoud is. Er zijn wel degelijk onderhoudsvriendelijk moderne tuinen te maken. Kies dan voor vaste planten, siergrassen, bodembedekkers en een langzaam groeiende haag. Een gazon vergt veel werk, een kunstgrasveld daarentegen kost je nauwelijks werk.

Overkapping in een moderne tuin

Overkapping in een moderne tuin

Foto Appeltern

Een overkapping die in een moderne tuin past is afgestemd op de vormen in de tuin, zodat je een rustig geheel creëert. Je kunt kiezen voor een vaste overkapping of een pergola met schaduwdoek. Als je een kleine tuin hebt is het te overwegen om voor het schaduwdoek te gaan, zodat je je zonterras in een kleine moeite kunt aanpassen naar een schaduwterras. Zo kun je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden.

Beplanting in een strak ontwerp

Bij een beplantingsplan voor een moderne tuin, is het belangrijk dat je kiest voor een wintergroen geraamte van de tuin. Zorg dat er in de winter nog genoeg variatie is in groen door middel van een keuze is verschillende texturen, kleuren en bladgrootte van je groenblijvende planten. Deze zijn namelijk de basis van je tuin en geven daarnaast de rust.

Voor wintergroene beplanting kun je de volgende keuzes maken:

 • Siergrassen, voor een grote tuin kies je bijvoorbeeld Cortaderia selloana. Dit pampasgras heeft als extra dat het bloeit met opvallende pluimen in zomer en het najaar. In de winter kunnen deze als wintersilhouet blijven staan. Je snoeit hem af in het vroege voorjaar en hij zal snel weer nieuwe scheuten aanmaken. Soorten voor een kleinere tuin zijn Festuca glauca en Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’.
 • Strak gesnoeide hagen: buxus of Ilex crenata, de welbekende haagjes, waarmee je je plantvakken goed kunt omranden. De planten zijn beide goed strak te snoeien en blijven groen in de winter. Ilex crenata is iets donkerder van kleur.
 • Als natuurlijke afscheiding met de buren is een hekwerk begroeid met wintergroene klimop een goede keuze. Deze sterke welbekende plant zal je niet snel in de steek laten. De klimop is er in de welbekende groene versie, de Hedera Hibernica, maar je kunt ook eens gaan voor een bontbladige soort, zoals de hedera helix ‘Goldheart’. Met dit opvallende blad kun je donkere hoeken in de tuin laten oplichten.
 • Taxus is een langzaam groeiende heg, die gebruikt kan worden als afscheiding, of als heg rondom vakbeplanting

Border beplanting strakke moderne tuin

Border beplanting strakke moderne tuin

Omdat je maar 1 soort in je vak beplanting hebt, is het belangrijk een keuze te maken voor een bloem die gedurende een langere periode bloeit.

Als vak beplanting kun je klassieke keuzes maken zoals:

Opvallendere keuzes in bloeiende beplanting:

 • Gebroken hartje
 • Salie
 • Bellenplant
 • Dropplant
 • Zonnehoed
 • Muurfijnstraal
 • Prachtkaars

Bomen

Wil je nog wat in de buurt ‘verstoppen’ zodat je een mooier uitzicht hebt, daar is een leiboom goed geschikt voor. Bijvoorbeeld de groenblijvende Prunus Laurocerasus ‘Caucasica’. Een boom in zijn eigen vorm is goedgeplaatst ook zeker geschikt. Denk hierbij vooruit, hoe het over een aantal jaar zal zijn, houd rekening met de grootte en de hoogte van de boom. Een veel gebruikte soort is de trompetboom ofwel bol catalpa. Als je op de volgende link klinkt, vind je informatie over nog 20 bomen die geschikt zijn voor in een kleinere tuin.

Meerstammige boom in een strak ontwerp

Ik ben zelf groot fan van meerstammige bomen, dus ook in de moderne tuin. Je kunt deze goed toepassen met een goede onder verlichting zal dit zeker bijdragen aan de strakke luxueuze uitstraling van je paradijs.

Olijfboom in de moderne tuin

Olea Europea is een groenblijvende winterharde soort, maar dan wel in milde winters. Bij strenge vorst is het raadzaam om de plant te bedekken of vorstvrij te zetten. Verder is het een goede sterke boom die in principe goed in ons klimaat kan overleven. Zet hem in grote witte potten in goede potgrond, kan in een kleine tuin als statement of in de grote tuin met meerdere potten om herhaling in je ontwerp te krijgen.

unieketuinen.nl