Hoe en wanneer snoei je een buxus?

Buxus snoeien, Hoe en wanneer doe je dat?

In tuinmagazines zie je altijd van die mooie ronde buxussen of strakke buxushagen. In dit artikel lees je hoe jij ook zo’n prachtige buxus krijg en wanneer je deze het beste kan snoeien.

Snoei je buxus minimaal twee keer per jaar. Je mag hem zelfs vier keer per jaar snoeien. Hoe meer je snoeit, hoe voller de plant wordt. Snoeien kan je het beste eind mei en begin september doen. Kies een bewolkte dag uit, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden. Gebruik een scherpe heggenschaar voor het mooiste resultaat.

Wanneer buxus snoeien?

Zoals we hierboven al zeiden, kun je je buxus het beste minimaal twee keer per jaar snoeien. De meest geschikte periode om de buxus de eerste keer te snoeien is eind mei en de tweede keer begin september. Snoei hem nog enkele malen tussendoor om hem in topconditie te brengen. Hoe vaker je snoeit, hoe voller hij wordt. Snoei je buxus altijd op een bewolkte dag, want in de zon kunnen de blaadjes verbranden. Heb je toch een zonnige dag uitgekozen om te gaan snoeien? Besprenkel hem dan eerst met water en bescherm je buxus na het snoeien met een deken.

Het is trouwens sowieso aan te raden om de buxus eerst te benevelen met water, dat snoeit wat makkelijker.

Buxus bemesten

De buxus heeft veel voeding nodig om mooi groen te blijven. Zie je bijvoorbeeld dat de bladeren van je buxus een vaalgele kleur krijgen, of een geel randje krijgen? Dan is het tijd om de buxus wat extra te bemesten. Ongezonde planten zijn veel vatbaarder voor ziektes, dus voorkomen is beter dan genezen.

Wanneer bemest je de buxus

Begin al vroeg met het bemesten van je buxus. Eind februari, begin maart mag je al aan de slag. Geef hem bijvoorbeeld kippenmest korrels of koemest korrels en ben niet zuinig met het uitstrooien. De buxus is echt een veelvraat. Je kunt ook speciaal buxusmest in tuincentra kopen, maar deze zijn meestal wel duurder dan kippen- of koemest korrels.

In juni mag je de buxus nogmaals bemesten en eventueel in augustus nog een klein beetje extra. Na augustus adviseren we dit niet meer te doen, de plant zal dan enthousiast blijven doorgroeien en de nieuwe scheuten kunnen niet tegen de vorst.

Het beste moment om je buxus te bemesten is net voor een flinke regenbui. Geen regen in het vooruitzicht? Geef de plant dan ruim water na het bemesten, zodat de mest goed opgenomen wordt door de grond.

Ziet je buxus er nog steeds niet gezond uit?

Mocht je zien dat ook met een goede bemesting je buxus er niet goed uitziet? Dan is er wellicht iets anders aan de hand. Zie je bijvoorbeeld veel kale takken, dode blaadjes en spinnenwebben in je buxus? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de buxusmot.

gereedschap om buxus te snoeien

Met welk gereedschap kun je het beste je buxus snoeien?

Bij het snoeien is goed gereedschap erg belangrijk.

Snoeien met een heggenschaar

De gewone heggenschaar is de meest gebruikte schaar bij het snoeien van buxussen. Met deze schaar voorkom je grote snijwonden aan je buxus, waardoor je weer minder kans hebt op verbranding. Deze heggenschaar is uitermate geschikt voor de fijnere snoeitechnieken, bijvoorbeeld bij het snoeien van kegels, bollen of andere vormen.

Let erop dat je heggenschaar goed scherp is. Een botte schaar snoeit niet makkelijk en zorg voor grotere snijwonden. Slijp de schaar dus voordat je begint.

Buxus snoeien met elektrische heggenschaar

De elektrische heggenschaar is ideaal voor rechte lijnen, zoals bij een buxushaag. Daarnaast is hij veel sneller dan de handmatige schaar.

Ook de elektrische heggenschaar moet goed scherp zijn. Voor de meeste elektrische varianten kun je zelf de messen makkelijk vervangen. Je hebt heggenscharen met accu en met een snoer. Kijk goed wat er bij jou past. Heb je een hele tuin vol met hagen, dan ben je wellicht beter af met een snoer (en een verlengsnoer). Heb je maar een paar buxussen en staan ze op een onhandige plek in je tuin, ga dan voor de snoerloze variant.

Snoeien met buxusschaar

De buxusschaar is speciaal ontworpen voor het fijnere snoeiwerk. Deze is dus ideaal voor het bijwerken van buxusbollen of andere vormen. Je kunt ook het grovere snoeiwerk met de elektrische snoeischaar doen en de final touch met de buxusschaar.

De buxusschaar is er in verschillende modellen. Je hebt zowel handmatige scharen als elektrische varianten. Het verschil tussen een gewone elektrische heggenschaar en de elektrische buxusschaar is het formaat, de buxusschaar is kleiner en daardoor lichter en makkelijker in gebruik. Ditzelfde geldt ook voor de handmatige scharen.

Onderhoud van je heggenschaar

Voor alle type heggenscharen geldt: maak je heggenschaar na het snoeien goed schoon. Bij het snoeien komen takken en bladeren tussen de messen en deze laten vuil en sap achter die de schaar aantasten. Borstel het vuil met een harde borstel van je schaar en reinig daarna de messen met alcohol. Om het af te maken kun je de messen na elk gebruik invetten met smeerspray.

mooie strakke buxus haag

Buxushaag snoeien

Wil je een mooie strakke buxushaag? Begin met het snoeien van je buxushaag aan de zijkanten en doe als laatste de bovenkant. Voor een mooie rechte haag houd je de schaar telkens op dezelfde hoogte. Je kunt als hulpmiddel een touwtje langs je haag spannen om langs te knippen, zodat je een mooie rechte haag krijgt.

buxus in bol snoeien

Buxus bol snoeien

Je buxus in een mooie ronde bol snoeien klinkt lastiger dan het is. Begin niet te fanatiek, je kunt beter in eerste instantie te weinig eraf halen, dan te veel. Begin aan de bovenkant van de buxus met snoeien. Ga daarna boven de buxus staan en snoei de ronding met je schaar ondersteboven. Je kan dan het beste de rondingen zien en dus snoeien. Neem regelmatig afstand van je werk om te kijken of je bol nog in verhouding is en snoei langzaam je bolvorm in je buxus.

vormsnoei buxus

Buxus figuur maken

Ben je in een creatieve bui en wil je graag je buxus in een andere vorm of leuk figuur snoeien? Alles kan. Van dierenfiguren tot geometrische vormen. Snoei eens een konijn, een pauw, een vierkant, een druppel, een vaas of zelfs een eekhoorn. Voor deze creatieve uitspatting is het handig als je al een aardig grote buxus hebt, denk aan ongeveer 75 centimeter hoog. Kijk goed naar je buxus en kies een die vorm die erbij past.

Voor sommige figuren kun je aan de slag met stevig ijzerdraad, groen binddraad van ijzer en een goede draadtang. Knip je ijzerdraad in de gewenste lengte en steek deze in de grond. Buig hem dan in de juiste vorm. Maak de takken losjes aan het ijzerdraad vast met het binddraad, dan heb je al in grote lijnen de juiste vorm te pakken. Snoei daarna het overtallige groen weg met je snoeischaar. Het zal wel wat snoeibeurten duren voordat jouw buxus perfect in vorm is.

unieketuinen.nl