De 20 mooiste soorten siergras

De 20 mooiste soorten Siergras

Siergrassen zijn echt een aanvulling voor je tuin. Er zijn vele soorten siergras. Er zijn zo een tal van prachtige roodgekleurde grassen te noemen, maar ook geel, groen, gestreepte, donkere grassen, blauwe, rozige en brons gekleurde. In het artikel 10 vragen en antwoorden over siergras lees je meer algemene informatie over siergrassen.

Er zijn wereldwijd ongeveer 8000 verschillende soorten siergrassen.  Het is moeilijk om een keuze te maken welke ik je laat zien in dit artikel. Ik heb toch een aantal bijzondere soorten kunnen kiezen die echt geweldig zullen staan in je tuin.

Blauw Siergras

Festuca ‘Intense blue’

Dit blauwgras, ook wel  blauw schapengras genoemd heeft een diep blauwgrijze kleur. De plant heeft deze kleur zo ontwikkeld om zich te beschermen tegen de zon. Hoe meer zon hij krijgt, hoe feller de kleur wordt. Het heeft een grover blad  dan de reguliere Festuca glauca. Vanaf mei krijgt de plant blauwgroene bloeiaren. Na de bloei worden de aren brons geel van kleur.

Carex Laxiculmis ‘Bunny Blue’

Een opvallend siergras onder de Zegge soorten met zijn zilverblauwe bladeren. De zeer winterharde plant wordt ongeveer 30 centimeter hoog. Wanneer je de Carex Laxiculmis ‘Bunny Blue’ in het voorjaar terug snoeit, stimuleer je de aanmaak van nieuw blad.

Rood Siergras

Japans siergras

De Latijnse naam voor Japans siergras of Japans bloedgras is Imperata cylindrica ‘Red Baron’. Dit gras begint in het voorjaar groen uit te lopen, waarna het later in het seizoen prachtig rood verkleurd. Hoe meer zon het blad krijgt, hoe roder het zal worden. Het gras is erg mooi te combineren in bijvoorbeeld een Japanse tuin.

Eragrostis ‘Spectabilis’

De Nederlandse naam voor Eragrostis ‘Spectabilis’ is liefdesgras. In de maand augustus verschijnen er prachtige rood paarse bloemen aan de plant die tot in oktober doorbloeien. De hoogte wordt ongeveer 30 centimeter. In het voorjaar snoeien stimuleert de plant tot het aanmaken van nieuwe scheuten.

Uncinea Uncinata ’Rubra’

Rode zegge bloeit zwart in de maanden juli, augustus en september. Het siergras heeft dunne roodgroene bladeren. De plant is niet heel erg winterhard, bij matige of strenge vorst wordt aangeraden om hem af te dekken in de winter.

Zwart donker siergras

Zwart/ donker siergras

Japanse slangenbaard

Het meest bekende zwarte grassoortje is de Ophiopogon planiscapus ‘Niger’, ook bekend als slangenbaard. Je kunt deze soort heel mooi combineren in een border met de juiste bladplanten. Het grasje groeit in augustus en september met kleine lila bloemetjes. Na de bloei komen er zwarte bessen aan de plant die tot de winter blijven zitten.

Pennisetum glaucum ‘Purple Baron’

Een zwart lampenpoetsersgras met blad wat ongeveer 60 centimeter hoog wordt. Het siergras bloeit van juli tot en met september met grote dikke paarse bloeiaren. In het voorjaar heeft de plant wat extra voeding nodig om de bloei te stimuleren. De soort is niet winterhard.

Bonte soorten siergras

Miscanthus sinensis ‘Little Zebra’

De kleine variant van de Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’, die tussen de 160 en 200 centimeter hoog wordt. Deze soort wordt ongeveer de helft,  100 centimeter hoog. Hij heeft hetzelfde opvallend gestreepte blad. De ‘Little Zebra’ bloeit van september tot november. De pluimen blijven de gehele winter aan de plant zitten.

Groenblijvende soorten siergras

Carex

Carex is eigenlijk geen gras, maar een zegge. Het is wel nauw verwant aan de grassoort. Net als bij gras bloeit zegge met pluimen. De soorten zijn wintergroen.

Carex comans ‘Bronze form’

‘Bronze form’ is een soort met een lichtbruine, bronzige kleur. Dit siergras wordt ongeveer 50 centimeter hoog en bloeit in augustus en september met kleine bloemen in dezelfde kleur als het blad. De dunne stengels geven een speels effect in je border, dit kan solitair of in een klein groepje.

Carex morrowii ‘Ice Dance’

Een heel gemakkelijk siergras met groen blad en een bonte rand. De plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog en bloeit met gele aren in april en mei. Het is een goed winterharde soort die het gehele jaar groen blijft.

Briza Media

Briza Media

Briza Media staat bekend onder de Nederlandse naam Trilgras of Bevertjes. Omdat de aartjes bij de minste wind gaat trillen heeft het deze naam gekregen. Het bloeit met opvallend platte aartjes in de maanden mei en juni. De hoogte is ongeveer 60 tot 70 centimeter.

Soorten siergras met pluim

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Een van de meest bekende siergrassen is de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’. Deze valt op door zijn compacte groei en mooie pluimvormige aren. Ze hangen sierlijk over en wuiven bij een zuchtje wind. Het grasje sterft af in de winter.

Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’

Het kleine broertje van de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’. Dit siergras wordt ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog in tegenstelling tot de ‘Hameln’ die tot 70 centimeter groot wordt. De Nederlandse naam is lampepoetsersgras.

Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’

De Nederlandse naam voor dit forse siergras is prachtriet. Prachtriet kan tot wel 2 meter hoog worden en bloeit in de maanden augustus en september. De naam zegt het al, het blad van deze soort is een smal blad, dat sierlijk wuift in de wind.

Calamagrostis  X acutifolia ‘Karl Foerster’

Een bekende soort die tot 1 meter 50 hoog kan worden. De pol breidt zich langzaamaan in de breedte uit. In de vroege zomer verschijnen de beigebruine aren, die tot in de winter blijven staan. In de wintermaanden heeft het een zeer decoratief silhouet.

Pampas Cortederia Selloana

Pampas Cortaderia Selloana

Pampasgras is de Nederlandse naam voor dit forse siergras. Hij is ook verkrijgbaar in een roze versie, de Pampas Cortederia ‘Rosea’. Erg spectaculair. De plant is matig winterhard. Bij een strenge winter is het verstandig het blad in elkaar te vouwen en eventueel te ombinden met noppenfolie of jute.

Miscanthus Sinensis ‘Kleine Silberspinne’

‘Kleine Silberspinne’ bloeit met zilvergrijze aren in de maand september. De hoogte van de plant is 140 tot 160. Het mooie siergras laat zich goed combineren met in het najaar bloeiende vaste planten.

Overige soorten siergras

Stipa tenuissima

De pluimen van dit siergras zijn heel fijn en zacht, het lijken wel donsveertjes. Vedergras is de Nederlandse naam voor Stipa tenuissima. Hij bloeit in de maanden juli en augustus met fijne witte pluimen. Deze soort is mooi te combineren in een vaste plantenborder met 3 of 4 andere bloeiende en bladplanten.

Anemanthele ‘Sirocco’

De leuke naam in het Nederlands is fazantstaartgras. Vooral in het najaar valt dit siergras op met zijn knallende goud tot oranje herfstkleur. De soort wordt ongeveer 100 hoog. De fazantstaartgras bloeit met een paarsgroene hangende bloeiwijze en bloeien verder uit tot een mistige wolk.

Hakonechloa macra 

Hakonechloa is een mooi siergras uit Japan. De Nederlandse naam voor Hakonechloa Macra is Japans berggras. Dit siergras wordt tussen de 30 en 40 hoog. Er zijn verschillende variëteiten Hakonechloa, met verschillende groentinten. Doorgaans bloeit de soort met fijne aren in de maanden augustus en september.

 

unieketuinen.nl