Hoe kom ik van wespen af?

Hoe kom ik van wespen af?

De meest effectieve en simpele methode is het plaatsen van een lokmiddel, zoals een wespenvanger met siroop. Ga daarnaast vooral niet om je heen slaan als een wesp in de buurt komt, De wesp zal zich dan bedreigd voelen en juist gaan steken. Voorkom zoete drankjes, zoet voedsel en rauw vlees. En vermijd zoete geuren in shampoo en parfum en felle kleuren.

Wat is het verschil tussen een wesp, een bij en een hommel?

Veel mensen vinden het moeilijk om wespen, bijen en hommels te onderscheiden. In tegenstelling tot wespen zijn bijen en hommels beschermde dieren. Dit betekent dat bijen en hommels niet bestreden mogen worden. Als je overlast ervaart van bijen of hommels kun je contact opnemen met een imker in de buurt. De imker zal het nest verwijderen zonder de dieren te doden.

de wesp​Wat is een wesp?

Wespen zijn slank gebouwd, hebben weinig tot geen beharing en zijn geel met zwart van kleur. Wespen vind je vaak in de buurt van het nest, fruitbomen, etenswaren en vuilnisbakken. Wespen vliegen agressiever, verdedigen de nestingang en kunnen spontaan tot 10 maal steken. Een wespennest is slechts één seizoen in gebruik en wespen sterven tegen de winter, met uitzondering van overwinterende koninginnen.

de bijWat is een bij?

Bijen zijn ook vrij slank gebouwd, licht behaard en bruin/zwart van kleur. Bijen vind je vaak in de nabijheid van het nest of van bloemen. Bijen mijden mensen en zijn niet agressief, tenzij ze zich bedreigd voelen, Een bij kan slechts één keer steken omdat de angel in het slachtoffer achterblijft na het steken, waarna hij sterft. Een bijennest is meerdere jaren in gebruik, maar is zelden te zien in het wild (enkel in bijenkasten). Daarnaast vertonen bijen zwermgedrag.

de hommelWat is een hommel?

Hommels zijn fors en mollig gebouwd en zijn sterk behaard. Hommels zijn zwart van kleur, met gele, oranje of witte banden. Hommels vind je meestal in de nabijheid van het nest, bloemen of struiken. Een hommel vliegt langzaam, vermijdt mensen en is niet agressief. Een hommel steekt zelden, alleen als de hommel zich in het nauw gedreven voelt. Het nest is slechts één seizoen in gebruik en de hommel sterft tegen de winter. De koningin overwintert echter, net als de wespenkoningin.

Waar komen wespen op af?

Wespen komen niet op jou af. Ze komen af op zoete geuren. Deze zoete geuren kunnen afkomstig zijn van rijpe vruchten, bloeiende bloemen en (zoet) eten en drinken van mensen. Ook (zoet) parfum en felle kleuren trekt ze aan.  Wespen leven niet alleen op suikers,  maar ook op eiwitten. Eiwitten halen ze vooral uit vlees.  Zorg dus bij een Barbecue in de tuin dat je naast de zoete drank, ook het rauwe vlees uit de buurt houdt van wespen.

Wespen komen af op het gif van een andere wesp. Het gif in wespen bevat een feromoon dat zorgt ervoor dat dat andere wespen agressiever worden. Probeer dus geen wesp te doden in de buurt van zijn nest of in de buurt van andere wespen.

Middel tegen wespen

Waar houden wespen niet van? Wespen blijken erg gevoelig voor geurtjes. Ze komen niet alleen af op zoete geuren, maar laten zich ook verjagen door andere geuren. Detail: de meeste van deze geuren houden ook vliegen en muggen op afstand:

  • Dit is een ouderwets middeltje om de wespen op afstand te houden. Leg een beetje filterkoffie of een koffiepad op een bordje en steek het in brand. Je zult merken dat het behoorlijk stinkt. Deze wilde ik natuurlijk even uitproberen en het stinkt inderdaad. Wespen vinden zijn het hiermee eens en zullen niet in de buurt komen.
  • Koper schijnt ook een geur te hebben waar wespen niet van houden. Het op tafel leggen van enkele munten zou de wespen op afstand moeten houden.
  • Kruidnagel: deze geur wordt veel op terrassen in de Horeca gebruikt. Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en stop de kruidnagels erin. Net als bij de lavendel is er kruidnagelolie te verkrijgen, die je kunt gebruiken. Doe dit op een schoteltje of in een geuroliebrander.

Planten tegen wespen

Naast de hierboven beschreven middelen tegen wespen heb je ook planten tegen wespen. Hieronder lees je van welke planten wespen niet houden. Dus, heb je veel last van wespen, of ben je er bang of allergisch voor, plant dan vooral de onderstaande anti wespen planten.

  • Lavendel is een anti wespen plant. Je kunt lavendel planten. Maar ook het ophangen van gedroogde lavendel of branden van lavendelkaarsen werkt. Als je erg van lavendel houdt, kun je ook jezelf insmeren met een lavendel bodylotion of olie. Lavendelolie heeft onder andere ook een rustgevende werking.
  • De geur van Knoflook of ui is ook een geur waar wespen niet van houden. Je kunt deze planten in de tuin. Knoflook of ui verwerken in het eten of knoflookbolletjes/ gepelde ui op tafel zetten. Als de knoflook gekneusd of geplet is, wordt de geur sterker en zal het beter werken om de wespen of afstand te houden.
  • Kattenkruid planten is ook een aanrader. Naast dat deze plant wespen weert, blijven ook muggen op afstand. Dubbel effectief dus.
  • Zowel de geur van de vruchten of bladeren van de Tomatenplant houdt wespen op afstand. Mooi moment om een moestuin te beginnen.
  • Wespen houden niet van de sterke geur van munt. Je hoeft bij wijze van spreken maar één muntplant te planten en je hele tuin staat binnen een mum van tijd vol. Munt is een echte woekeraar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om munt in een pot op je terras te zetten. 

Andere dingen waar wespen niet van houden

Naast geuren zijn dit ook goede middelen om wespen af te leiden:

  • Het meest gebruikte middel tegen wespen is het ophangen van een wespenval. Door zoete geuren als siroop op afstand op te hangen, zullen de wespen daarheen gelokt worden in plaats van het terras waar je zit. Je kunt een wespenval makkelijk zelf maken of kant en klaar kopen. Andere zoete dranken naast siroop zijn zoete frisdrank, bier of afwasmiddel. Een wespenval kan werken, maar je kunt er ook meerdere op afstand hangen.
  • Er bestaat ook een nepwespennest. The waspinator is een nepwespennest dat je aan een boom naast je tent of terras hangt. Wespen zijn territoriaal en denken dan dat ze in het territorium van een andere familie komen en blijven op afstand. Deze manier verjaagt de wespen dus op een natuurlijke manier.
wespennest

Wespennest verwijderen

Een wespennest is gebouwd van gekauwd hout, dat het zijn karakteristieke papier achterwanden geeft. Wespennesten worden gebouwd op beschutte plaatsen met een gemakkelijke uitgang naar buiten. Je vindt wespennest onder dakpannen op zolder of in schuren en bijgebouwen, maar ook bouwen wespen hun nest in de spouwmuur.

Wespennest opsporen

Om het nest te vinden kun je kijken naar de aanvliegroute van terugkerende wespen. Dit wordt makkelijker tegen het einde van de zomer, als er veel wespen in een nest leven. Een wespennest begint heel klein. In het voorjaar begint de Jonge Koningin met het bouwen van het wespennest waarin ze de eerste eitjes legt. De eerste eitjes worden gelegd in een nest de grootte van een golfbal. De eitje ontwikkelen zich tot werksters, zij nemen de bouw van het nest over. Vanaf dan leg de koningin alleen nog maar eitjes. Tegen het midden van de zomer’, augustus/september, kunnen wespennesten aanzienlijke grootte bereiken. Sommige nesten hebben de grootte van een voetbal of zelfs groter!

Wespennest zelf verwijderen

Het is ten alle tijden af te raden om de wespennesten zelf weg te halen, wil je dit desondanks toch zelf doen zorg dan voor zoveel mogelijk beschermende kleding en oogbescherming. Wacht met het verwijderen van een nest met behulp van gif tot het donker is. Houd hierbij rekening met kinderen en andere (huis) dieren in de omgeving van het nest.

Wespennest laten zitten

Mocht het nest op een plek zitten in de natuur, of waar niemand er last van heeft, is het raadzaam om het nest te laten zitten. Over het algemeen worden wespen gezien als alleen maar narigheid. Ze zijn volgens veel mensen agressief en steken om het minste of geringste. Helaas zit er een kern van waarheid in deze opvatting. Deze beestjes steken echter niet uit agressie, maar om hun nest te verdedigen of zichzelf als ze in de knel komen.

Zijn wespen nuttig?

Waar vrijwel nooit over gesproken wordt, is de enorme waarde van wespen voor de balans in onze natuur. Van bijen en hommels weten we over het algemeen allemaal hoe waardevol deze zijn als het gaat om kruisbestuiving van bloemen, planten en bomen. Vooral door de vele haren op een bij, zijn ze in staat heel effectief te zorgen voor het voortbestaan van onze flora.

Wespen nemen echter op dezelfde manier deel aan kruisbestuiving. Ze hebben een minder harig lijf en dragen een kleiner volume stuifmeel van de ene naar de andere plant, maar toch dragen ze bij aan dit proces. Een andere grote bijdrage aan ons ecosysteem levert de wesp door een aantal insecten, rupsen en spinnen voor ons uit de weg te ruimen. Niet alleen zitten mensen niet te springen om een overvloed aan spinnen en muggen, ook planten hebben grote baat bij wespen. Sommige wespensoorten worden tegenwoordig zelfs speciaal ingezet om een biologische en ecologisch verantwoorde wijze ongedierte in bepaalde gewassen te bestrijden.

Gestoken door een wesp?

De grootste fabel bij een wespensteek: Je kunt het wespengif er niet uitzuigen, het is allang opgenomen in het bindweefsel en de zenuwen zijn al geactiveerd. Het enige wat hierdoor kan gebeuren is dat je de huid rondom de steek kapot maakt. Dit zorgt ervoor dat het gif zich misschien nog verder kan verspreiden en je eerder kans krijgt op ontstekingen. Een ijsblokje of coldpack is meer effectief.  Na een paar uur is de pijn echt weg.

Gaat de wesp dood na steken?

Het is ook een fabel dat een wesp doodgaat als hij steekt. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt.  De wesp kan hierdoor meerdere keren achterelkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en zie je wel een angel in de huid achterblijven? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken en niet door een wesp. Verwijder een angel met de achterkant van een bot mes of een pasje en koel de plek.

Gaat een hommel dood als hij steekt?

Ja, een hommel kan steken, hij doet dit alleen zelden. Als hij zich aangevallen voelt, gaat hij op één kant liggen en steekt hij zijn poten en zijn angel uit. Is het gevaar dan nog niet geweken, dan kan hij in het uiterste geval steken. De hommel gaat niet dood als hij steekt. Net als de wesp heeft hij een gladde angel, zonder weerhaken, die hij telkens opnieuw kan gebruiken.

unieketuinen.nl