calamagrostis

Calamagrostis, de 5 bekendste soorten

De meest bekende soort struisgras soort  is de Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’. De plant heeft zijn naam te danken aan de tuinier, ontwerper, schrijver, fotograaf,  kweker en inspirator Karl Foerster uit Duitsland. De Nederlandse benaming voor Calamagrostis is struisgras of bosstruisgras.

Calamagrostis bloeit in de maanden juni, juli en augustus met opvallende bloemaren. De plant is goed winterhard. Het blad van Calamagrostis is smal en groen. Zet de plant op een zonnige plek in een goed waterdoorlatende bodem. Het is een goede weefplant. Met een weefplant worden planten bedoeld die de gehele border met verschillende vaste planten aan elkaar weven. Ze maken een geheel van de border. Ze groeien luchtig en passen goed bij verschillende soorten planten. Vaak zijn ze goed als solitair in een ritme te planten. Calamagrostis-soorten  kunnen ook in groepen worden aangeplant.

Calamagrostis ‘Karl Foerster’

Calamagrostis acutiflora “Karl Foerster’ is een siergras met een beige pluim. Het is een van de mooiste soorten uit de Struisgrassen familie. De bloeiaren verschijnen begin juni en verkleuren gedurende de zomer naar beige-bruin. In de herfst verkleuren de pluimen naar een roodbruine herfstkleur. In de winter kun je de pluimen knippen en binnen gebruiken voor decoratie. Als je ze in de border laat staan hebben ze zeker een toegevoegde decoratieve waarde met het fraaie wintersilhouet. De hoogte van de plant inclusief bloeiaren is 175-200 cm. Hij groeit het beste in een goed waterdoorlatende bodem op een zonnige plek, of eventueel in de lichte schaduw.

Calamagrostis a Karl Foerster onderhouden

De plant heeft geen bijzondere verzorging nodig. In het voorjaar kun je de plant snoeien, door de uitgebloeide stengels weg te knippen en het blad tot een hoogte van 20 centimeter boven de grond.  Voeg een beetje reguliere organische bemesting toe aan de bodem in het voorjaar. De plant zal met fris blad uitlopen en elk jaar opnieuw bloeien.

Calamagrostis acutiflora

De ‘normale’ acutiflora soort heeft groen sierlijk hangende bladeren. De volwassen plant bereikt een hoogte van ongeveer 1 meter.  De plant komt goed tussen zijn recht als hij geweven wordt door de vaste planten in de border. Het groeit snel, maar woekert niet.

Calamagrostis arundinacea

(Bos)struisriet is de Nederlandse naam voor Calamagrostis arundinacea. De groeihoogte is maximaal 100 tot 120 centimeter. Een siergras dat herkenbaar is aan de prachtige roodbruine herfstkleur van het blad. Een goede winterharde en bladverliezende soort. De bloeiaren zijn rood/oranjebruin en overhangend.

Calamagrostis overdam

De volledige naam is Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’. Een soort die de hoogte bereikt van ongeveer 125-135. Het siergras heeft als kenmerk een witbonte tekening op de smalle blad. De bloei is in de maanden juli en augustus met prachtige paarsbruine aren. In de zomer verkleuren de aren naar goudgeel. In het vroege voorjaar, voordat het siergras opnieuw uitloopt, snoei je al het blad weg, tot een pol van ongeveer 20 centimeter hoog.

Calamagrostis brachytricha

De soort is afkomstig uit Korea. Diamantgras is de Nederlandse naam die gebruikt wordt voor Calamagrostis brachytricha. Wanneer het geregend heeft of bij dauw in de ochtend, lijkt het net de bloeiaren bedekt zijn met kleine diamanten. De bloemaren verschijnen in augustus. Ze hebben een zilvergrijze kleur en verkleuren in het najaar verder in een rood-paarse tint.

Lees meer over verschillende soorten siergras of kijk of je vraag tussen de beantwoorde vragen over siergras staat.

unieketuinen.nl